RYD’den Anneler Günü reklamlarına cinsiyetçilik uyarısı
Anneler Günü’nde tüketici gibi markaların da gündeminde anneler verilen değer ve gösterilen özen vardı. Kimi markalar bu özel günü coşkuyla kutlayarak annelere göz kırparken kimi markalar da annelerin yaşadığı çeşitli sorunları daha görünür kılmaya ve gidermeye odaklandı. Fakat hala pek çok reklamda yeterli hassasiyetin bulunmadığını belirten Reklam Yaratıcıları Derneği Başkanı Çağlar Gözüaçık sektöre “Toplumumuzda yer alan “kadının yeri evidir, mutfağıdır” algısının, özel günlerde yapılan hediye seçimleri ve iletişimlerle de ne yazık ki pekiştirildiğini düşünmekteyiz. Anneler Günü iletişimlerinde, kadınların “bir günlüğüne mutfaktan, evin sorumluluğundan kurtulması” yönünde yapılan iletişimleri de doğru bulmamaktayız” mesajı verdi.
RYD Başkanı Çağlar Gözüaçık’ın açıklamasının tamamı şu şekilde;
“Reklam Yaratıcıları Derneği olarak,
Pazarlama iletişimi alanında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda reklam sektörünün de hassasiyetlerini yükseltmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özellikle perakende sektöründe “Anneler Günü”nde yaşanan hareketliliğin, iletişimde cinsiyet eşitliği ve Türkiye’deki kadın prototiplerinin reklama taşınması konusunda dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğuna inanıyoruz.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre Anneler Günü’nde yapılan harcamaların 3-4 milyar TL arasında olduğu belirtilmiştir. Bu hediyeler çoğunlukla mutfak eşyaları, süpürge ve küçük ev aletleri üzerinden ilerlemektedir.
Toplumumuzda yer alan “kadın yeri evidir, mutfağıdır” algısının, özel günlerde yapılan hediye seçimleri ve iletişimlerle de ne yazık ki pekiştirildiğini düşünmekteyiz. Anneler Günü iletişimlerinde, kadınların “bir günlüğüne mutfaktan, evin sorumluluğundan kurtulması” yönünde yapılan iletişimleri de doğru bulmamaktayız.
Toplumsal etiketlerinden arındırılmış, kadın ve erkeğin birlikte yaşadıkları evin sorumluluğunu eşit oranda aldıkları, özel günlerde de toplumsal etiketlere göre hediyelerle ödüllendirilmedikleri, eşit şartlarda yaşayan, eşit şartlarda emek veren, eşit şartlarda sorumluluk ve hediyeler alan bireyler olarak iletişime taşınmasının, Türkiye’nin gelecek nesillerine de önemli bir vizyon katacağına inanmaktayız.
Reklam sektörü, iletişime taşıdığı her mesajdan, her görsel koddan, her iletişimden sorumludur. Her ne kadar medya, tüketicinin istediğini sunuyoruz yanılgısı ile içeriklerini oluştursa da buna biz “Anlamlılık yanılgısı” adını veriyoruz. Reklam sektörü, içerik üretiminde basmakalıplara meydan okuma gücüne ve sorumluluğuna sahiptir ve birlikte şimdiki ve gelecek nesiller için bir örnek oluşturmamız gerekmektedir.
Cinsiyet eşitliği algısını değiştirmenin en kolay yolu ekran temsilidir. Kültürümüze işlemiş kadın rolünü ancak ekranlarda yer verdiğimiz iletişimlerimizi, içeriklerimizi değiştirirsek başarabileceğiz.
Bu vesile ile bir canlının, fikrin, idealin anneliğini yapan, ona gözü gibi bakan tüm annelerimizin, Anneler Günü’nü kutlarız.”