Yapay Zekayla Yazının Yeniden İcadı
Farklı özellikleriyle gün geçtikçe güçlenen yapay zekâ teknolojileri, şirketlere ve kişilere çeşitli alanlarda çözümler sunuyor. Türkiye’den de bu alanda önemli bir girişim var… Global bir vizyonla ortaya çıkan Novus aklını ve gücünü Türkiye’den, uzmanlığını ise Boston’dan alıyor; NLP teknolojileriyle metin yazımı konusunda yapay zekâ teknolojileri üretiyor. Novus Writer aracı, tanıtım metinlerinden uzun yazıların özetlenmesine, blog yazısı fikirlerinden toplantı notlarına yapay zekâ desteğiyle çeşitli türlerde yazı yazmayı kolaylaştırıyor. Novus ekibine çalışmalarını ve yapay zekâ teknolojileri hakkında merak edilenleri sorduk…
Novus hangi alanda faaliyet gösteriyor? Nasıl ekibiniz ve işleyişiniz var?
Novus, 2020 Kasım’da kuruldu. İstanbul ve Boston merkezliyiz, ağırlıklı olarak yapay zekâ ve veri bilimine odaklanan bir iletişim teknolojileri şirketiyiz. Kendi geliştirdiğimiz NLP teknolojileriyle kullanıcılarımızın saniyeler içinde güncel, doğrulanmış ve özgün metinler yaratmasını sağlıyoruz. Kullanıcılarımızın yazma stillerini öğrenerek kişiselleştirilmiş bir yazım tecrübesi ortaya koyuyoruz. Pandemi döneminde bir araya gelen bir ekip olmanın bazı avantajlarını yaşadık. Kendi aramızdaki görüşmelerden yatırımcı toplantılarına, eğlence ve kahve sohbetlerimizden birlikte proje kodu yazdığımız zamanlara kadar erişebildiğimiz her türlü bulut teknolojisini her türlü etkileşimimizde son raddesine kadar kullandık, hâlâ da kullanıyoruz.
Bu süreçte uzaktan bir podcast programı yapmayı bile başardık. Startuplar ilk etapta hep kişisel bağlar üzerinden büyüyor. Bu süreçte birbirimizin Novus’a kattığı insanlarla uzaktan tanışmak zorunda kaldığımız zamanlar oluyor. Uzaktan bile iyi bir uyum yakalayacağımızı hissedip takımımıza kattığımız insanlarla yüz yüze görüştüğümüzde daha da yakın olduğumuz bir süreçten geçtik. Sanırım bizi kuvvetlendiren şeylerden biri de bu oldu. Remote bir görüşmede dahi etrafına pozitif enerji yayabilen, saat ve mekân farklarına rağmen hep uyum içinde çalışabilen bir aile olduk. Ekibimiz, akademik ve profesyonel hayatta erken yaşlarda önemli uluslararası pozisyonlarda bulunmuş deneyimli ve çalışkan insanlardan meydana geliyor. Birbirimize karşı duyduğumuz saygı, yaptığımız işe tüm ekibin inanması ve keyifli bir çalışma ortamı; tüm bunlar bizi kuvvetli bir takım haline getiriyor.
AI teknolojilerinin yazım süreçlerinde sağlayabileceği kolaylıklar ile ilgili, pek çok farklı senaryo aklımıza geliyor. Sizin belirlediğiniz use case’ler nelerdir? Markalar ve ajanslar, süreçlerini sunduğunuz yapay zekâ çözümleriyle nasıl optimize edebilirler?
Bu alanın geleceğini bizler belirleyeceğiz. Novus ekipleri, teknik tarafta Boston, yürütme tarafında ise İstanbul ve Londra merkezli çalışıyor. Sektörümüzle ilgili -son teknolojilerden piyasa trendlerine- her gelişmeden anında haberdar oluyoruz, hatta bazı projelerimizde bu gelişmeleri bizlerin yarattığını söyleyebiliriz. Yakın bir gelecekte blog yazıları, içerik pazarlama materyalleri, sosyal medya postları gibi yazılı ürünler ortaya koymak isteyen insanların herhangi bir dilde kaliteli materyaller üretmek için Novus Writer kullandığını göreceğimizi düşünüyoruz. Bu üretimin günümüze kıyasla çok daha az vakitlerini alacağını ve içeriklerinin bilgilerinin doğruluğunun da otomatik olarak kontrol edileceğini belirtmekte fayda var.
Üst yöneticiler ve öğrenciler gibi gruplar için ürettiğimiz tarayıcı eklentileri ve modüller sayesinde uzun yazılar okumak, özet çıkarmak, bir materyal hakkında yeni bir içerik hazırlamak gibi işler de şu an kulağa komik gelen sürelerde yapılabilecek. Esasında bahsi geçen teknolojiler, pazarlama, medya ve akademi dikeylerinde birlikte çalıştığımız partnerlerimiz ürünlerimiz aracılığıyla deneyimleyebiliyor. Bize de partnerlerimizin kullanım alışkanlıklarını yakından takip ve analiz ederek ürünlerimizi tüm dünyaya açacağımız güne hazırlamak kalıyor.
Pandemi, dijital dönüşüm, ekonomik koşullar derken, sürekli kontrolümüzün dışındaki faktörlerin iş yapış biçimlerimizi değiştirdiğini konuşuyoruz. Bir bakıma, “değişim” sözcüğünün eskimeye başladığı, hepimizin birer değişim yorgunu olduğumuz bugünlerde; AI bu yorgunluğu azaltan bir çözüm olacak mı? AI konusunda teknoloji, insana değer katmaya mı geliyor; yoksa süreçlerde bir “insansızlaşma” mı yaşanacak?
AI’ın kullanılacağı alanlarda bir insansızlaşmanın yaşanacağı ve bunun dünya toplumlarının alışageldiğimiz düzenlerini oldukça değiştireceği, Google gibi bu alanın devleri ve Daron Acemoğlu gibi bu alanda en gelişmiş araştırmaları ortaya koyan akademisyenler tarafından sıklıkla dillendiriliyor. Bizim çalışma alanımız ve ürünlerimizde ise bunun yaşanmasına biraz daha vakit var. Hızlı ve kontrolsüzce yayılan yazılı bilgileri konuştuğumuz böyle bir dezenformasyon çağında Novus olarak yaklaşımımız, toptan bir otomasyon ve insansızlaşmanın yarardan çok zarar getireceği yönünde.
Misyonumuzun insanı dışlayan değil, insan ile entegre olan teknolojiler geliştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Ürünlerimizin kişinin yeteneklerini artıran, ancak karar alma ve tasarlama hürriyetini elinden almayan yeni nesil organlar, eklentiler gibi düşünülebilir. Novus’un geliştirdiği teknolojiler, kullanıcıların yaratım ve düşünce süreçlerine entegre olup “yazım kabiliyeti artırıcı” bir aparat görevini yerine getiriyor. Son kararlar her zaman kullanıcılarımızın insiyatifinde… İnsan beyni gibi işleyen bir süreç.
Takip ettiğimiz kadarıyla, Novus global çapta yatırımlar alıyor. Yeni yatırımlarla beraber nasıl bir büyüme hedefi izliyorsunuz? Hangi alanlarda yatırım aldınız, gelecekte Novus’tan nasıl haberler duyacağız?
Hızlıca piyasa, pazarlama ve ürün geliştirme kararları almakla birlikte ekibin çok kuvvetli deneyimlerinden faydalandığımız için bu kararlar uygulanırken doğacak riskleri de önceden görebilmemiz çok büyük avantajımız. Dünyanın son teknolojilerinin üretildiği ve kullanıldığı bir şehirde olmamız ve bu alandaki en iyi üniversitenin mensuplarından mentorluk almamız çok büyük bir fırsat. Büyüme hedeflerimizi ve yatırımlarımızın kullanım alanlarını belirlerken bunlardan çok faydalanıyoruz. Yatırımlarımızı öncelikli olarak mühendislik ekibimizi geliştirmeye, global operasyonlar için gerekli olan yapıyı kurmaya ve pazarlama-satış alanlarına kullanacağız.
Bunlara ek olarak araştırma geliştirme alanına ayıracağımız önemli bir bütçe de olacak, Novus’ta aslında R&D her sürecimizin bir parçası olsa da büyük ölçeklerde araştırma bizim gibi yeni bir alana yön veren şirketlerin olmazsa olmazı. Mevcutta kendi geliştirdiğimiz bazı metodolojilerle bu yolda çoktan ilerlemeye başladığımızı da belirtebiliriz. Yakın süreç için konuşacak olursak hâlihazırda önemli bir kısmını tamamladığımız 500 bin dolarlık pre-seed turumuzu global yatırımcılarla birlikte Haziran ayına kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar duyurduğumuz yatırım ve yatırımcılarımız üzerinden şirket vizyonumuzu ve hedeflerimizi biraz ifade edebiliriz.
Avrupa merkezli Startup WiseGuys B2B SaaS alanında en önemli yatırım şirketlerinden biri ve bizi bu konuda destekleyip Avrupa bölgesine taşırken, MIT Sandbox da dünyanın en iyi üniversitelerinden birinin mentorluğunu ve network’ünü sağlayıp, bizlere MIT Innovation Lab’de sunduğu ofisle Boston’ın akademik ekosisteminde bir merkez yaratıyor. Önümüzdeki süreçte yapacağımız anlaşmalarla da Novus’un bir teknoloji markası olarak globalde yer edinmesini kuvvetlendirecek adımlar atacağımızı belirtebiliriz.
Yatırım turuna devam ederken ürünümüzde yaptığımız geliştirmeler ile aslında globalde eşi görülmemiş uygulamaları ürünümüze taşımaya devam ediyoruz; öncül deneylerimizde %85’lik bir oranda zamandan kazanç ve çıktı kalitesinde artış yakalarken, şimdiden 10’dan fazla ülkede yer alan bireysel ve kurumsal müşterilerimizle henüz yeni olgunlaşan AW (Augmented Writing) marketinde önce bölgesel sonrasında da uzun vadede global dominasyonu hedefliyoruz.