İngilizler regl yoksulluğu çekiyor
Dünya Bankasının verilerine göre global olarak 500 milyon kişinin menstrüel hijyen yönetimi için yeterli olanaklara erişimi yok. Derin Yoksulluk Ağı‘nın İstanbul’da yaptığı bir araştırmaya göre ise açlık sınırındaki ailelerin yüzde 82’si hijyenik pede erişemediğini ifade ediyor. Regl yoksulluğu son zamanlarda sıklıkla dile getirilen bir konu. Gelin İngiltere’deki yansımalarına daha yakından bakalım…
WaterAid tarafından İngiltere’de yaşayan ve yaşları 14 ile 50 arasında değişen 2.000 kişiyle yapılan araştırma, hayat pahalılığının regl dönemindeki insanları nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Araştırmanın öne çıkan verileri ise şöyle;
- Neredeyse her üç kişiden biri (yüzde 32) gelecekte regl ürünlerine parası yetmeyeceğinden endişe duyduğunu, yüzde 24’ü ise geçtiğimiz yıl regl ürünleri satın almakta zorlandığını söylüyor.
- Hal böyleyken her beş kadından biri (yüzde 22) işten, okuldan veya bir hayır kurumundan alınan ücretsiz regl ürünlerini kullandığını, yüzde 24’ü ise yeterli regl ürünlerini karşılayamadıkları için sosyal veya sportif etkinlikleri kaçırdığını belirtiyor.
- Ek olarak, katılımcıların yüzde 30’u daha ucuz markaları tercih ettiğini, yüzde 26’sı maliyetleri düşürmek için regl ürünlerini önerilen süreden daha uzun kullandığını itiraf ediyor.
Kadınlar için son derece doğal ve biyolojik bir döngü olan regl ile ilgili çok sayıda toplumsal tabu var. Tabii toplum baskısı bu tabuları her daim beslemeye devam ediyor. Mesela marketten alınan pedler gazete kağıdına sarılabiliyor ya da birçok kadının regl günüm demeye dili varamıyor. Peki kadınlar her ay yaşadıkları bu döngüyle ilgili neler biliyor? Regl dönemlerini nasıl geçiriyor? Bilgi almak istediklerinde başvurdukları kaynaklar neler? Ped tercihini neye göre yapıyor? İşte tüm soruların ve daha fazlasının yanıtını bulmak adına önemli bir çalışmaya imza atan Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Molped ile gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Regl Farkındalık Araştırması Raporu”nu yayınladı. Detaylara göz atmak için TIKLAYIN.