Kahve makinenizde kişisel verileriniz demleniyor olabilir
Siber saldırılar çerçevesinde çizilen distopik senaryolar yazmakla bitmiyor. Bu senaryoların yol açtığı kaygının temel sebebi ise gerçekleşme ihtimalinin hiç düşük olmaması. İnternet üzerinden alışveriş yaparken kişisel bilgilerimizin tehlikeli ellere geçmesine ya da biri bizi gözetlemesin diye bilgisayarımızın kamerasını bantlamaya alıştık ama ihtimaller bunlarla bitmeyebilir. Mesela kahve makineniz, ruhunuz bile duymadan kişisel bilgilerinizi birilerinin kulağına fısıldıyor olabilir…
Farkında olarak ya da olmayarak internete hediye ettiğimiz kişişel bilgilerimiz tahmin bile edemeyeceğimiz tarafların eline geçebiliyor. Bununla birlikte evimizde sayısı her geçen gün artan akıllı cihazlar, kişisel bilgi sızdıran birer ajana dönüşebiliyor. Özellikle de akıllı süpürge, akıllı buzdolabı ve akıllı kahve makineleri gibi örneklerini verebileceğimiz bu teknolojik aletlerin yayınlaşmasıyla siber saldırganlara da gün doğdu. Çin’de üretilen belirli marka akıllı kahve makinelerinin, kullanıcı bilgilerini toplayarak belli merkezlere gönderdiği iddia edildi. Amerikalı araştırmacı Christopher Balding, konuyla ilgili deliller bulduğunu söyledi.
Bu marka kahve makinelerine dikkat!
ABD’li araştırmacı Christopher Balding, ABD’de kullanılan akıllı kahve makinelerini inceledi ve bu cihazların veri sızdırdığını fark etti. Kalerm marka, Çin’in Jiangsu bölgesinde üretilen bu kahve makineleri “akıllı” olarak geçiyor. Bu markanın ürünlerinin ülkemizde satıldığını da söylemekte fayda var. İnternete bağlanarak kullanılan bu cihazlar makineleri, içerisindeki bir yazılım sayesinde kredi kartı detayları, konum, zaman ve bazı kişisel bilgiler gibi verileri topluyor. Ve son olarak da bu veriler Çin’e gönderilerek burada depolanıyor.
Türkiye’de de satılıyor
Ortaya çıkan bu durumun sadece Çin dışındaki ülkelerde mi yapıldığı yoksa Çin’de de mi yapıldığı bilinmiyor. Sadece kahve makinelerinin değil, Çin’de üretilen akıllı ev aletlerinin pek çoğunun bu tip bir amaçla kullanılma ihtimalinin yüksek olduğu da belirtiliyor. Balding, “Çin gerçekten her şey ve her şey hakkında veri topluyor. Dünyanın bir üretim merkezi olarak, bu yeteneği dünyanın her yerine giden her türlü cihaza koyabiliyorlar” diyor.
Kaynak: Megabayt