Araştırma: Türk halkı sığınmacılarla ilgili ne düşünüyor?
Sığınmacı nüfusunda özellikle son dönemde yaşanan artış, tek bir pencereden bakılmayacak kadar çok katmanlı. Bu katmanlar arasında politik ve ekonomik, sosyolojik ve kültürel sebepler yer aldığı gibi kamuoyunda oluşan tepkiler de bulunuyor. Gelin Marketing Türkiye için Pulside Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Türkiye’deki Sığınmacılara Bakış Araştırması” toplumdaki tepkilerin detaylarına birlikte bakalım…
Yerel halka sığınmacıların gündelik hayatta rahatsızlık oluşturup oluşturmadığına dair düşünceleri sorulduğunda katılımcıların yüzde 86’sı, sığınmacıların gündelik hayatta rahatsızlık oluşturduğunu ifade ediyor. Sığınmacıların rahatsızlık oluşturduğunu düşünme oranı kadınlarda ve orta yaş grubunda görece daha yüksek. Rahatsızlık oluşturma alanlarına baktığımızda ilk sırada karşımıza ekonomik kaygılar içeren sığınmacıların ucuz iş gücü oluşturması yanıtı geliyor. Bunun dışında güvenlik endişesi, şiddete meyil, saygısızlık, taciz/tecavüz, tacizvari bakışlar gibi tehdit oluşturan unsurlar karşımıza çıkıyor.
Ekonomiye olumsuz etki ettiği düşünülüyor
Sığınmacıların Türkiye ekonomisine nasıl bir etkisi olduğuna dair katılımcıların görüşlerini incelediğimizde hakim görüşün yüzde 85 ile sığınmacıların Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediği yönünde olduğu görülüyor. Olumlu etkilediği yönünde görüş bildirenlerin oranı ise sadece yüzde 6,8. Ekonomi okuryazarlığı görece daha yüksek olan orta üstü (AB) sosyoekonomik statü düzeyinde olumsuz etkilendiğine dair görüş bildirenlerin oranı diğer gruplara göre daha fazla.
Kamuoyu geleceğe dair endişeli
Yerel halkın neredeyse tamamı gelecekte sığınmacıların sorun yaratmasından endişe duyuyor. Nedir bu sorunlar diye baktığımızda; yerel halkın yarısının suç oranlarının artması, iç çatışma çıkması gibi daha çok güvenlik kaynaklı endişelerinin bulunduğu görülüyor. Endişe duyulan diğer konulara baktığımızda ekonomik zarar, kültürel ve ahlaki yapının zedelenmesi, ülkede hak iddia etmeleri yönünde endişeler karşımıza çıkıyor.
Arapça tabelalara karşı rahatsızlık artıyor
Yerel halkın yüzde 78,5’i markaların Arapça tabela kullanmasından rahatsız olduğunu ifade ediyor. Cinsiyet ve sosyoekonomik statü bazında gruplar rahatsızlık oranında ortaklaşıyor ancak yaş gruplarına göre yaş arttıkça Arapça tabelalardan duyulan rahatsızlık da artış gösteriyor.
Düşünceler etnik kökene göre değişiyor
Araştırmada ülkemizde sığınmacı statüsüyle bulunan Suriyeli ve Ukraynalılara dair yerel halkın algısını ölçümlemek amacıyla birbirine zıt bazı ifadeler paylaşıldı ve katılımcılara izlenimlerine dayanarak “Sizce nasıl insanlar?” diye soruldu. Ukraynalı sığınmacıların yerel halk nezdinde daha çok temiz, kibar, iyi, çalışkan, güvenilir ifadeleriyle olumlu algıya sahip olduğu görülürken, Suriyeli sığınmacıların pasaklı/ pis, güvenilmez/tehlikeli, kaba, tembel/ parazit, kötü ifadeleriyle olumsuz algıya sahip olduğu görülüyor.
Araştırmanın metadolojisi
Marketing Türkiye için Pulside Research tarafından “Eşzamanlı” çevrimiçi anket panelinde gerçekleştirilen “Türkiye’deki Sığınmacılara Bakış” araştırması kapsamında yüzde 95 güven aralığında yüzde 4 hata payında 600 kişi ile görüşüldü. Araştırmada Türkiye temsili (NUTS1 düzeyinde) bölge dağılımı, sosyoekonomik statü dağılımı, yaş ve cinsiyet dağılımı gözetildi.
Marketing Türkiye Temmuz Ağustos sayısını okumak için TIKLAYIN!