Çalışanlar şirket kültürüne savaş açtı: #Worktok akımı yarım milyar kullanıcıyı etkisi altına aldı
Birkaç yıl önce çalışanların iş hakkında şikayetlerini taşıdıkları yer happy hour’lardı. Ama iki yıllık sosyal mesafenin ardından bu değişti. Çalışanlar artık bunu zamandan bağımsız olarak #worktok etiketiyle TikTok’ta milyarlarca insanın huzuruna taşıyor.
Şimdiye kadar yarım milyarı aşkın görüntüleme alan #Worktok etiketi, çalışanların iş yerindeki günlük işlerine dair şikayetlerini eğlenceli bir dille ele alan binlerce çalışanı kendine çekiyor. Kısa komedi skeçleri şeklinde tasarlanan videolar aracılığıyla çalışanlar, eğlenceli ve aynı zamanda işin en sorunlu kısımlarına ışık tutan küresel bir diyalogda, uzun süredir devam eden normları toplu olarak yeniden değerlendiriyor.
#Worktok akımında öne çıkanlar…
Videoları yaklaşık üç milyon izlenmeye ulaşan ABD merkezli teknoloji hesabı yöneticisi Chase Coleman, izinliyken iş bağlantısının gerçekten kopamaması ve bitmeyen e-postalarda boğulma gibi konuları ele alıyor.
@thecorporatechase PTO is the ultimate catch 22 #millennial #workfromhome #corporate #FindYourEdge #corporatehumor #wfh #9to5 #corporateamerica #Corporatetok #work #relatable #pto #paidtimeoff ♬ Spongebob Tomfoolery – Dante9k Remix – David Snell
İngiltere merkezli avukat Henry Nelson-Case, patronların mikro yönetimiyle dalga geçiyor ve diğer çalışanlara şirketlerin hepsini harcanabilir olarak gördüğünü, bu yüzden kendi refahlarına her şeyden önce öncelik vermeleri gerektiğini hatırlatıyor.
@thatcorporatelawyer ✨NO MORE SUNDAY SCARIES✨ #corporate #millennial #sunday #work #9to5 #workfromhome #workfromhomejokes #HolidayModeActivated #weekend #visitbath #england #corporatejokes #millennialsoftiktok #officejokes #officecomedy #officehumor #relatable #trending #fyp #workjokes #millennialjokes #millennialtok #corporatetok #vlog #millennialtiktok ♬ go (Higher & Faster) – Cat Burns
Avukat Nelson-Case için #worktok “işimiz ne olursa olsun, çoğumuzun aynı deneyimlerden nasıl geçtiğini” gösteriyor. Nelson-Case “Kurumsal hayatın ve bir ofiste çalışmanın deneyimleri ve nüansları ilişkilendirilebilir ve neredeyse evrensel” diyor. Niyetinin işinden veya meslektaşlarından şikayet etmek olmadığını da sözlerine ekliyor. Nelson-Case için #worktok daha çok “kurumsal ortamın nüansları ve zorlukları” ile ilgili.
Şimdilik, #worktok sadece geçmişin happy hour’u olabilir: çalışanların bir araya geldiği, güldüğü, deneyimlerini paylaştığı ve stres attığı bir araç. Fakat aynı zamanda kurumsal kültürü dönüşüme zorlayan bir hareket.
Kaynak: BBC News