Girişim yatırımlarının lokomotifi yine oyun sektörü!
Türkiye girişimcilik ekosisteminde yılın ilk yarısında toplamda 1,4 milyar dolar yatırım yapılırken, bu yatırımın dörtte biri, oyun sektöründen geldi. Küresel arenada da dikkat çekici başarılara imza atan Türk oyun sektörü, 2021 yılında 266 milyon dolar yatırım alırken, yılın ilk yarısında ise 333 milyon dolar yatırım alarak geçen yılın toplamını geride bıraktı. Elde edilen bu yatırım başarısının ardında Türkiye oyun yatırımlarında Avrupa birincisi oldu…
Bu yıl elde ettiği 333 milyon dolar yarımla Avrupa’da birinciliğin sahibi olan Türk oyun sektörünün en yakın takipçisi İngiltere ile arasında ise neredeyse iki kat fark bulunuyor. Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci sırada yer alırken Norveç ise 60 milyon dolarla üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Türk oyun sektöründe ise 3 girişimin etkisi hayli büyük. Dream Games (255 milyon dolar), Spyke Games (55 milyon dolar) ve Angelic (10 milyon dolar) aldıkları yatırımlarla sektöre öncülük ediyor.
Yılsonu beklentisi 500 milyon dolar!
Game Factory’nin İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, Türkiye’deki blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımların 20 milyon dolara ulaştığını söyledi. Tellioğlu, “Türk oyun sektörünün yılsonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum. Google for Startups’ın dünyada oyun alanındaki ilk ve tek partneri olan şirketimiz Google ile birlikte bu sene Game Booster hızlandırma programının ikincisini gerçekleştirdi. 8 oyun girişimi, yatırımcılar karşısında sunum yaptı. Game Factory olarak oyun sektörünün her alanındaki girişimleri desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“Türk oyunlarının globaldeki başarısı yadsınamaz”
Türk oyun şirketlerinin 2020’de neredeyse 2 milyar dolar civarında yatırım aldığını belirten Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Üst Yöneticisi Ozan Aydemir ise, “2021’de Türkiye’de 54 girişim, yatırım aldı. 266 milyon dolarlık bir hacim oluştu. Türk oyunlarının globaldeki başarısı yadsınamaz. Trendleri takip ediyorlar, oyun kalitesini gün geçtikçe artırıyorlar” dedi.
Yılın kalanında mega yatırımlar bekleniyor
startups.watch kurucusu Serkan Ünsal da, “2022’de oyun anlaşmalarının yüzde 92’sini Dream Games ve Spyke Games oluşturdu. Bu iki anlaşma hariç, anlaşma boyutu ve anlaşma sayısı geçen yılki rakamların oldukça altındaydı. Bu, yatırımcıların bekledikleri için yeni yatırım yapmak istemedikleri şeklinde yorumlanabilir. Yani yatırım yaptıkları oyunların belli bir seviyeye gelmesi için beklemiş olabilirler. Yılın kalan yarısında belli seviyelere ulaşmış birkaç girişimin mega yatırım alması bekleniyor” dedi.
Mobil oyun alışverişleri yükselişte
Uluslararası 85’i aşkın oyun firmasının yetkili satıcısı olan oyunfor.com’un açıkladığı verilere göre haziran ayında tüm platformlardaki oyun alışverişleri hem önceki aya, hem de geçen yılın aynı ayına göre büyük yükselişe geçti. Böylelikle mayıs ayına göre yüzde 12, 2021’nin haziran ayına göre ise yüzde 27 bir artış gerçekleşti. Oyun alışverişlerindeki en büyük artışın mobil kategorisinde olduğu belirtilirken PC ve konsol oyunu alışverişleri de diğer aylara göre artış gösterdi. PC oyunlarının satışlarındaki artış nisan ayında yüzde 26, mayıs ayında 24, haziranda ayında ise yüzde 23 oldu. Konsol oyunlarının satışları, 3 ay boyunca yüzde 14’te kalırken, mobil oyun satışları, nisan ayında yüzde 60, mayıs ayında yüzde 62, haziran ayında yüzde 63 arttı.