YouTube reklamlarında doğru bilinen yanlışlar!
Dönüşümün hayatın her alanında olağanca hızlı yaşandığı günümüzde pazarlama evreni için artık ezberlerden ve kalıplardan söz etmek de mümkün değil. Hal böyleyken günün trendlerini takip etmek, yıkılan ezberlere kulak kabartmak da belki de hiç olmadığı kadar önemli bir noktada konumlanıyor. YouTube’un markaların tüketicileriyle iletişim kurma noktasında ne denli büyük bir fırsat sunduğundan şüphe yok. Gerçek şu ki, YouTube’daki başarılı markalar da varsayımları çökerten reklam stratejileri ve yaklaşımlarıyla fark yaratıyor… Öyleyse gelin Google’ın verileri ve öngörüleri ışığında geçerliliğini kaybetmiş varsayımlara ve başarılı küresel örneklere daha yakından bakalım…
“YouTube’da başarıyı yakalamak tahmin oyunu oynamak gibidir(!)”
YouTube’da elbette risk almalısınız. Ancak risk almak, “neyin işe yarayacağını” bulmak için gözü kapalı nişan almanız gerektiği anlamına gelmez. Etkili YouTube reklamları oluşturmanın bazı temel ilkeleri var. Bu ilkeler, hangi risklerin alınmaya değer olduğu konusunda size ipucu verebilir. YouTube’da etkili reklam öğeleri oluşturmanın ilkeleri, hangi reklam öğelerinin YouTube’da en büyük etkiyi yaratmaya katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmak için dünya genelinde on binlerce reklam üzerinde yıllarca yürütülen araştırmalara dayanıyor.
- İlgi Uyandırma: En baştan itibaren dikkat çekin
- Marka: Markanızı doğal bir şekilde entegre edin
- Bağlantı Kurma: Duygular ve hikaye anlatımından faydalanarak bağlantı kurun
- Yönlendirme: Harekete geçirici mesajınızı net bir şekilde verin
Google verilerine göre; bu ilkeleri kendisine rehber alan reklamların kısa vadeli satış olasılığında yüzde 30, uzun vadeli marka katkısında ise yüzde 17 artış sağlıyor. Bu temeller üzerine çok farklı yaratıcı eklemeler yapılabilir. Ancak bunları akılda tutmanız sizi bu riskleri almak ve daha etkili reklam öğesi seçimleri yapmak konusunda daha donanımlı hale getirecektir.
“Başarılı YouTube reklamlarının belirli bir görüntüsü ve tarzı vardır(!)”
Elbette başlangıçta uygulanması gereken reklam öğesi ilkeleri var. Ancak bu uygulama aşamasında her ihtiyaca uyan tek bir yaklaşım olduğu anlamına gelmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki, farklı pazarlama hedeflerine sahip etkili YouTube reklamlarının çeşitliliğine bakınca, reklamınızın ne söylediğine ve insanları nasıl hissettirdiğine odaklanmak, reklamınızın nasıl göründüğünden daha önemli oluyor…
YouTube, yaratıcılık için bir gelişim alanı sunuyor. Reklamverenlerin de, platformdaki herkes kadar bu gelişim alanına katılma olanağı var. Amaç izleyicilere markanız, ürününüz veya hizmetinize dair bir fikir vermek. Bu da yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz çok fazla alan sağlıyor.
Bölümlerden oluşan belgesel serileri; CEO ile yapılan bir röportaj; bir YouTube içerik üreticisi ile ortak üretilen bir müzik klibi ve hatta bir anime serisi markanızın satış rakamlarını doğrudan pozitif yönde etkileyebilme gücüne sahip oluyor…
Net mesajlar verirken yaratıcı da olabilirsiniz!
Bazen, harekete geçirmeyi hedefleyen reklamların kötü karşılanacağı düşünülür. Bunların hikayeyi ucuzlatmasından veya markanın değerini düşürmesinden endişe duyulur. Ancak son derece yaratıcı harekete geçirici mesajlar kullanan markalar da görüyoruz. Bunun için reklamı, izleyicinin bir sonraki eyleminin başlangıcı olarak düşünmek yeterli. Böylece iş, bir gösterimin ötesine geçebilir. Google’ın verilerine göre izleyicilerin yüzde 63’ü, bir markayı YouTube’da gördükten sonra onun ürünlerini satın aldıklarını söylüyor… Bu rakamlar da YouTube’u daha da önemli hale getiriyor…
Bu alanda başarılı bir örnek Gucci UK’den geliyor. Tatil sezonu kampanyasının bir parçası olarak ürünleriyle en çok ilgilenen izleyicilere odaklanmak için reklam sıralaması konusunda yaratıcılığını konuşturdu. Ekip, film yapımcısı Harmony Korine ile birlikte çalışarak renkli ve nostaljik esintili bir video reklam üretti. Reklam sıralamasını kullanan ekip ilk önce YouTube’da, yönetmenin kurgusunun tamamına yönlendiren bir kampanya tanıtım videosu yayınlayarak farkındalık yarattı. Ardından Gucci, üzerinde düşünülme oranını artırmak için, tanıtım videosuna ilgi gösteren izleyicilere altı saniyelik bir bumper reklam serisi gösterdi. Son olarak marka, TrueView for Action ve Alışveriş İçin TrueView reklamlarını kullanan izleyicilere daha fazla ürün odaklı reklam sunarak onları doğrudan satın alma bağlantısına yönlendirdi.
Kampanyanın çıktılarına baktığımızda yüzde 58’lik bir görüntüleme tamamlanma oranıyla dünya genelinde 5,4 milyon kez görüntülendiğini ve Gucci’nin web sitesinin 44 bin 500 tıklama almasını sağladığını görüyoruz…
“Yaratıcı reklam kampanyası denemeleri yapmak çok çaba gerektirir(!)”
Deneysel bir bakış açısının sizi yavaşlatması veya size daha pahalıya mal olması gerekmez. Bu bakış açısı, uzun vadede karşılığını verir. Markanızın uyguladığı her kampanyayı bir deneme olarak düşünün ve bu kampanyadan neler öğrendiğinizi, hangi yeni soruların ortaya çıktığını ve nelerin optimize edilmesi gerektiğini belirleyin. Video Denemelerini başarıyla kullanan reklamverenler Google verilerine göre daha iyi performans gösteren reklam öğeleri sayesinde yüzde 60 daha yüksek reklam bilinirliği elde ediyor…
Sosyal faydaya odaklanan bir internet bankası olan Aspiration, video reklam öğeleri konusunda deneysel bir bakış açısı benimsedi. Ekip, tüm üretim süreci boyunca sürekli olarak test uyguluyor. Reklam öğelerini tamamen başarı odaklı şekilde optimize etmek için çeşitli başlıklar, harekete geçirici mesajlar ve hatta açılış sayfaları içeren reklamlar yayınlıyor. Farklı sürümler yayınlayıp Brand Lift ve Search Lift sonuçlarına bakarak ağırlık verecekleri daha etkili reklam öğelerini belirleyebiliyor. Bu optimizasyonlar ve denemeler sayesinde Aspiration, marka bilinirliğini yüzde 25 artırırken 16 binden fazla potansiyel müşterinin e-posta adresini ve 3.400’den fazla yeni kullanıcı elde etmeyi başardı.
Dijital mecralar için tasarlayın, TV dahil tüm platformlarda başarıya ulaşın
Her platform için özel olarak hazırlanmış öğeler oluşturmak, genellikle çoğu markanın ve kreatif ekibin gösterebileceğinden daha fazla çaba gerektirir. Ancak dijital kitleyi aklınızda bulundurarak başladığınızda; yani dikkatleri hemen üzerinize çekip, mobil uyumlu olmak için daha dar bir çerçeveleme, büyük fontlar, küçük ekranlarda görünürlük sağlayacak renk kontrastı ve ses öğeleri kullandığınızda reklamlarınızın, TV dahil her yerde daha iyi performans göstereceğini söylemek mümkün…
LinkedIn UK, ilk marka odaklı kampanyasında 60 saniyelik harika bir TV reklamı kullandı. Ekip bir test geliştirdi. TV reklamının nasıl performans gösterdiğini görmek için reklamı YouTube’da yayınlarken ayrıca YouTube için uyarlanmış öğeler (büyük bir ekran logosu bulunan ve ses içeren dört ayrı kısa video) yayınladılar. Bunları arka arkaya sıralayarak izleyicilere gösterdiler. YouTube’a göre uyarlanan öğelerinse kesinlikle daha iyi performans gösterdiği verilere yansıdı. Markanın ücretli medya grup yöneticisi Katriona O’Leary, “Üzerinde düşünülme oranımızda yüzde 20, reklam bilinirliğinde ise yüzde 178 artış elde ettik. Kampanyamız 2,3 kat daha düşük maliyetle Brand Lift metriklerinde artış elde etmemizi sağladı,” diyor…
Kaynak: Think With Google