Büyük istifa hareketi bitti. Peki, neden?
Büyük İstifa hareketinin ardından eski iş yerine dönen çalışanların sayısı artıyor. Peki boomerang etkisine kapılan beyaz yakalının aklında ne var ve şirketler eski çalışanlarını yeniden işe alarak iş gücü piyasasını nereye sürüklüyor?
Pandemi süreci çoğu insanda içsel bir sorgulamayı tetikledi. Yaptıkları meslekler onları mutlu ediyor mu? Emeklerinin karşılığını alabiliyorlar mı? İstifa edip farklı alanlarda çalışsalar daha mı mutlu olurlar? Tüm bu sorular sonucunda en çok iş gücü kaybedense perakende ve hizmet sektörü oldu. Resmi verilere göre Amerika’da sadece Nisan ayında perakende sektöründe yaklaşık 650.000 işçi iş bırakma kararı aldı. Birçok ekonomist bunu “Büyük İstifa Hareketi” olarak adlandırdı.
Yeniden işe almanın yükselişi
Yakın geçmişe kadar şirketler eski çalışanını yeniden işe alma fikrine oldukça tepkiliydi. Fakat artık şartlar değişti…
New York, Cornell Üniversitesi’ndeki ILR Okulu’nda İnsan Kaynakları Çalışmaları Doçenti olan JR Keller eskiden yaşanan durumu, “Bazı şirketlerin yeniden işe alımları yasaklayan resmi politikaları vardı. İşe alım yöneticileri çalışanları yeniden işe almanın, sadakatsizliği ödüllendirdiği ve diğer çalışanları ayrılmaya teşvik edeceği düşüncesindeydi” şeklinde açıklıyor.
Keller, kitlesel işten çıkarmaların bu düşünceyi sarstığını, zamanla farklı şirketlerde kariyer inşa etmenin normalleştiğini ve hatta işe alım yöneticilerinin de iş değiştirmeye iş değiştirmeye başladığını söylüyor.
Çalışanlar ortalama 17 ay sonra eski işine geri dönüyor
Zihniyetteki bu değişim, yeniden işe alımı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde artırırken resme bir de “Büyük İstifa” eklenince “boomerang etkisi” de önemli oranda arttı. İngiltere’de, BBC Worklife tarafından incelenen LinkedIn verileri, 2021’deki işe alımların yüzde 5’inin geri dönen eski çalışanlardan oluştuğunu gösteriyor. ABD’de yaklaşık 32 milyon LinkedIn üyesinin CV analizi, bu çalışanların 2021’deki işe alımların yüzde 4,3’ünü oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Eş zamanlı olarak geri dönüş süreleri de kısalıyor; 2010 yılında Amerikalı bir çalışanın eski işine dönmesi ortalama 21.8 ay sürerken, bu rakam 2021 yılında 17.3 aya kadar düştü.
Keller, “Birisi bir kuruluştan ayrılmış ve çimlerin daha yeşil olmadığını fark etmiş ya da pandemiden kaynaklanan kişisel nedenlerle ayrılmaya zorlanmış olabilir. Bu yüzden bu kişiler daha önce iyi yaptıkları göreve geri dönmek istiyorlar. Ve sosyal medya sayesinde eski bir patronla iletişim kurmak her zamankinden daha kolay oluyor” diyor.
Merkezi Brighton, İngiltere’de bulunan dijital pazarlama ajansı iCrossing’de yetenek yöneticisi olan Nicola Thomas eski çalışanları aktif olarak takip ettiğini söylüyor; “İnsan kaynakları departmanları artık yetenek arayışlarını genişletmek için yeni yollar düşünmek zorunda. Mükemmel aday eski bir çalışan olabilir. Birinin ne zaman geri dönmek istediğini asla bilemezsiniz.”
Çalışanlar neden geri dönüyor?
Bazı durumlarda, çalışanlar başka bir yerde terfi kazanarak, şirkete daha iyi bir iş unvanı ve maaşla geri dönerek zirveye giden yolu kısaltabilir. Thomas, “Eski bir çalışan olumlu bir şekilde ayrılarak başka yerlerde daha fazla beceri ve deneyim kazandıysa, o zaman daha kıdemli bir role almak cazip bir seçenek haline gelir” diyor.
Keller’in 2021 yılında ABD’li bir sağlık kuruluşundaki 2.000’den fazla yeniden işe alınan çalışan üzerinde yaptığı araştırma, geri dönen çalışanların ilk kez işe alınan meslektaşlarından daha iyi performans gösterdiğini ve bu performansın ilk iki yılda daha belirgin olduğunu gösterdi.
Thomas, çalışanların görev süresine yönelik şirket tutumlarında nesiller boyu bir değişim olduğunu söylüyor. Buna karşılık işverenler, işten ayrılan çalışanları için kapıyı daha fazla aralıyor.
Kaynak: BBC Worklife