Dior tasarlıyor, Michelin’li şefler pişiriyor… Kim tutar Gaziantep’i!
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in konu Gaziantep oldu mu bulaşıcı bir heyecanı var. Bunu da göstermemesi mümkün değil. Bu yıl dördüncü kez düzenlenecek GastroAntep Festivali‘ne bakınca pek haksız da sayılmaz. Kitabi olarak basın bülteninden cümleleri alırsak, “Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir” olmak hem şerefli hem de çok yüklü bir sorumluluk. Ancak kentte tüm yerel ve kamu yönetimi birlik ve beraberlik içinde olduğundan işler bir anda düşünceden eyleme geçiyor.
Gaziantep kadim mutfağıyla dünya sahnesine dördüncü kez çıkıyor çıkmasına ama bu kez daha güçlü bir duruş sergileyeceklerini ve tanıtıma geçmişe göre daha çok önem vereceklerini söylüyor Başkan Şahin. Bu yıl Uluslararası GastroAntep Festivali, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile iş birliği içinde, 15-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek.
İşin en önemli yanı ise yerel ya da ulusal bir festival olmanın ötesine taşınan GastroAntep’te uluslararası tanımına yakışır bir festival gerçekleşecek. Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, gurmeler, yaşam koçları, diyetisyenler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler, akademisyenler ve sektör temsilcileri bir araya gelecek.
GastroAntep bir insanlık yolculuğudur
Başkan Fatma Şahin, dünyanın pandemi sonrası durumuna ve Gaziantep olarak neler yapmayı hedeflediklerini anlatıyor;
“Geçtiğimiz zor dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük miras bilim ve akıl. Elimizdeki toprağın bizi nereye götüreceğini iyi analiz edeceğiz. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde ekonomik kalkınmayla birlikte insani ve çevresel kalkınmanın mutlaka yapılması gerektiğini, yapılmadığında büyük sorunlar yaşanacağı ifade ediliyor. Söylemlerin eyleme dönüşmediğinde küresel ısınmanın nasıl arttığını, Antarktika’ya gittiğimde buzulların nasıl eridiğini gördük. Bu zor zamanda ne yapıp ne yapmamamız gerektiğiyle ilgili bir bakışımız var.”
Gaziantep’in UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağına girilmesinin uzun bir süreç olduğunu da belirten Başkan Şahin, festivalin içeriğine ilişkin bilgiler veriyor, “Bu yılki temamız: Sürdürülebilirlik. Dünya sürdürülebilirliği konuşuyor. Sürdürülebilir kalkınma için gastronomi. O yüzden biz sadece kebap, lahmacun, baklava şehri değiliz. Vegan, vejetaryen, çölyak hastaları için oluşan özel menülerde de uzmanlaşıyor, uzmanlaştırıyoruz.”
Ana ve ata tohumu kütüphanesi kuruluyor
Şahin, ata tohumlarına, yöresel ürünlere sahip çıktıklarını söylüyor ve ekliyor: “Nizip’te eğer Ege’nin zeytin tohumunu ekmeye devam edersek, gastronomi memleketi olamayız. Bizim bölgenin yağışına ve nemine uygun atalık tohumlarımız var. Bölgede toprak analizi yapıyor ve analize göre tohumu belirliyoruz. Ana tohumu ve ata tohumu kütüphanesi kuruyoruz. Bu o kadar önemli ki. Kendi ata tohumumuzu, ana tohumumuzu dağıtmak için Tarım Daire Başkanlığı’nı kurduk. Bu biyoçeşitliliği kullanmamız, toplumla birleştirmemiz, bunu eğitmemiz, çiftçiye bunu iyi anlatmamız ve bunun gereğini yapmamız gerekiyor.”
Festival coşkusu hepimizi sarsın, sarssın
Gastronominin bir destinasyon olduğunu bu nedenle bölgesel kalkınma anlamına geldiğini söylüyor Fatma Şahin ve “Gastronomi bir destinasyon, bölgesel kalkınma kaldıracı. Ortak söylem, ortak eylem ve ortak dil, ortak hedef etrafında toplandığımız bir süreç. Artık biz San Sebastian ile yarışıyoruz. Festival içeriğinde her şey var. Hep beraber bu festival coşkusunu beraber hissedelim” diyerek Festivale davette bulunuyor.
Başkan, Gaziantep’in tam bir doğal eczane, şifa kaynağı olduğunu da söyleyerek, “Michelin yıldızlı şefler geliyor. Öğrenciler büyük bir ilgi gösteriyor. Kimi görmek, kimi duymak istiyorsanız hepsi Gaziantep’te olacak” diyor.
GastoAntep’de bu yıl yeni neler var?
Festivalde; Michelin yıldızlı şeflerin, UNESCO Gastronomi Şehirleri temsilcilerinin Gaziantep’in yöresel ürünleriyle düzenleyeceği workshop etkinliklerinin yanı sıra sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik üzerine sergiler, Coğrafi İşaret Çalıştayı gibi çok sayıda panel ve seminer düzenlenecek. Festivalde ayrıca geziler, müze ziyaretleri, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik yer alacak. GastroAntep Festivali ile Türkiye’deki gastronomi öğrencilerine global platformlarda staj imkânı da sağlanacak.
Dior tasarlıyor, Michelin’li şefler pişiriyor…
Kutnu kumaş Gaziantep’in yerel dokuması. Kadim bilgiye dayanıyor. Bu kültürel miras yitip giderken sahip çıkılıyor. Bugün Nişantaşında Kutnia adlı Kutnu kumaştan yapılan tasarımlı giysilerin satıldığı bir mağazanın yanı sıra Başkan Fatma Şahin’in üstüne giymekten gurur duyduğu ceketine dönüşmüş. Yakında Dior’un tasarımlarıyla Kutnu kumaştan yapılmış giysileri moda sayfalarında göreceğiz.
Başkanın ceketindeki kuş, börtü, böcek figürlerinin hepsi Zeugma’dan. Konuşmasında, “İtalya’dayken ceketime bakıyorlardı. Yanımdakilere eğer İtalyanlara baktırıyorsak biz bu işi başardık demektir dedim” diyor.