Enflasyonda yeni normal: Rekor kırıldı!
Yaklaşık son bir yıldır dost sohbetlerinden meclise, sosyal medyadan ana haber bültenlerine dek damga vuruyor “enflasyon”. Pek çok ürünün etiket fiyatı bir ay içerisinde defalarca güncellenirken Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak açıklanan enflasyon verileri de SES grubu bağımsız herkesin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı verilerine göre; enflasyon geride bıraktığımız ay bazında yüzde 1,46 artarken, yıllık bazdaki artış yüzde 80,21‘e yükseldi. Yaşanan yüzde 80,21’lik enflasyon oranı ise son 24 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Ulaştırma cep yakıyor…
Aylık olarak eğitim ve sağlık alanlarında fiyat artışları belirginleşirken, yıllık incelemede ulaştırma, ev eşyası ve gıda en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı ana kalemler olmayı sürdürüyor.
TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 90,25 olarak gerçekleşirken, yıllık olarak artışın en yüksek olduğu ana grup olan ulaştırmada bu oran yüzde 116,87 olarak verilere yansıyor…
Verilerde; 2022 yılı Ağustos ayında, endeksin kapsadığı 144 temel başlıktan 16 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadığı, 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleştiği gözlemleniyor.
ENAG verileri yüzde 181.4 diyor
TÜİK’in açıkladığı verilerin yanı sıra akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu da Ağustos ayı verilerini bugün paylaştı.
ENAG verilerine göre enflasyon aylık yüzde 5,86 artarken, yıllık enflasyon yüzde 181,37′e ulaştı…
Kış gelmeden montlara zam geldi!
Eylül ayının gelmesiyle birlikte tekstil mağazalarında da reyonlar değişmeye başladı. Yeni sezonla birlikte güncellenen fiyatlarsa oldukça endişe verici. Zira ENAG verilerine göre fiyatı en çok artan ürün yüzde 30,97 ile “kaban” olurken, kazakların fiyatı da yaklaşık yüzde yirmi oranında pahalandı. Kışın en çok ihtiyaç duyulan ürünlerinden olan botlar ise geçtiğimiz aydan yüzde 13,80 oranında daha yüksek etiket fiyatına sahip olacak.
Öte yandan dörtte bir oranından daha fazla aylık fiyat artışı gerçekleşen ürünlerde “tereyağı” ve “tavuk eti” dikkat çekerken, “yumurta”, “sosis” ve “zeytin”de gerçekleşen yüzde 10’un üzerindeki fiyat artışı mutfakta çıkan yangının durmadığını gözler önüne seriyor.