ABD – Çin teknoloji şirketleri arasındaki soğuk savaş kızıştı!
“Soğuk Savaş” kavramını epeydir unutmuştuk. Geçmiş on yılların iki savaşçısı ABD ve o zamanın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği yani Rusya savaş değneğini ara sıra göstererek tüm dünyaya epey soğuk ter döktürmüştü. Bu kez geçmiş Soğuk Savaş’ın oyunculardan ABD yeni savaşın da tarafı. ABD Hükümeti teknoloji şirketlerinin Çin’de 10 yıl boyunca “ileri teknoloji” tesisleri inşa etmesinin yasaklanacağını söyledi. Bu yeni düzenlemeyle bundan böyle ABD’li şirketler Çin’e teknoloji alanında bilgi ve tecrübe transferi yapamayacaklar.
ABD’den yarı iletken üretimine 280 milyar dolarlık bütçe
ABD ve Çin ticaret ve teknoloji konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık içerisinde.
Ağustos ayında ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin teknolojik üstünlüğünü Çin’e kaptırdığına dair korkuları bastırmak için yüksek teknoloji üretimi ve bilimsel araştırmalara 280 milyar dolar bütçe ayırmayı taahhüt eden bir yasayı imzalamıştı.
Yasa, ABD’de bilgisayar çipi üretim tesisi kuran şirketler için düzenlenen çeşitli vergi indirimlerini de kapsıyor.
Otomobillerden cep telefonlarına kadar birçok ürünün anahtarı olan yarı iletkenlerin üretimiyle ilgili uzun bir süredir kriz var. Fakat arz da her geçen gün artıyor ve ABD’de yarı iletken üretimi son yılların en düşük seviyelerinde. Şu anda küresel yarı iletken arzının yalnızca yüzde 10’u ABD’de üretiliyor.
Soğuk savaşın ilk kurbanları Nvidia ve AMD
Washington’daki Çin Büyükelçiliği, yarı iletken üretiminin artırılmasına yönelik yasa tasarısına karşı çıkarak tasarının “Soğuk Savaş zihniyetini” anımsattığını ifade etti.
Bazı ABD’li çip üreticileri, Washington’un ABD teknolojisini Çin’e sattırmama baskısına şimdiden maruz kalıyor. ABD’li yetkililer Nvidia ve AMD’ye Çin’e yönelik yapay zeka çip satışını durdurmalarını söyledi.