Kadınlar bu şirketlerde çalışmaktan çok mutlu!
Great Place to Work Enstitüsü, Türkiye’de kadın çalışanlar özelinde en iyi şirketleri belirledi. 351 şirketin aday olduğu listede, kadın çalışan nezdinde fark yaratan 27 şirket yer aldı. “10-99 Çalışan Sayısı” kategorisi birincisi Peakup Informatıon Technologies olurken “100-249 Çalışan Sayısı” kategorisi birincisi de Sepaş Enerji oldu. “250-499 Çalışan Sayısı Kategori birinciliğini Kariyer.net alırken 500+ Çalışan Sayısı Kategorisi birinciliğini Hilton elde etti.
Great Place to Work, “Türkiye Best Workplaces for Women” 2022 Listesi sürecinde 45 bine yakın çalışanın geri bildirimi değerlendirildi. Değerlendirme kriterlerinde şirketlerin sertifika almış olmalarının yanı sıra kadın çalışanların Trust Index skorunun da 65 puan ve üzerinde olması gerekiyordu. Buna ek olarak Great Place to Work’ün For All yaklaşımı doğrultusunda tüm şirket çalışanları içerisinde kadın çalışan sayısının minimum yüzde 20 oranında olması ve kadınların Trust Index skorlarının erkeklerin skoruna eşit ya da fazla olmasına bakıldı. Ayrıca aday şirketlere liste özelinde soru setleri gönderildi ve cevapları değerlendirmeyle birlikte incelendi.
Listenin tamam ise şöyle:
10-99 Çalışan Sayısı Kategorisi
- Peakup Informatıon Technologies
- Plan-S
- Tav Air
- Mechsoft
100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi
- Sepaş Enerji
- Chiesi
- Koç Zer
- Emlakjet
250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi
- Kariyer.net
- Zurich Sigorta
- Novartis Türkiye
- Organik Kimya
- GDZ Enerji Yatırımları
- TAV Operation Services
- Aydem Elektrik Perakende
500+ Çalışan Sayısı Kategorisi
- Hilton
- Bhm Otelcilik
- adidas
- Sahibinden.com
- Astra Zeneca İlaç
- NTT Data Türkiye
- Etiya Bilgi Teknolojileri
- TB Sewtech Türkiye
- TAV BTA
- Flormar
- Mayen
“Çalışan kadınların mağduriyetleri giderilmeli”
Kadınların, yaşamın her alanında eşitsizlikle mücadele etmek zorunda kaldığını ve iş yaşamında da zorluklarla karşılaştıklarını belirten Great Place to Work Türkiye CEO’su Eyüp Toprak, “2022 yılında dünyamızda ve ülkemizde kadınların sosyal ve ekonomik koşullarının halen istediğimiz seviyede olmadığını görüyoruz. Ne yazık ki kadınların en temel hakkı olan çalışma hakkına ulaşmadaki zorlukları hala sürüyor. Bugün Türkiye’de çalışma yaşında 32 milyon 383 bin kadın bulunuyor ve bu kadınlarımızın yalnızca 11 milyon 79 bini çalışıyor. Son 18 yılda kadın nüfusunda yüzde 25 artış olmasına rağmen çalışma çağındaki kadınların işgücüne katılma oranı yalnızca yüzde 3 arttı ve kadın istihdam oranı sadece yüzde 29,4 düzeyinde.
Buna karşılık çalışan kadınlar da çalışma hayatında eşit ücretleme, işyerinde yükselme, işyerinde ayrımcı politikalara maruz kalma veya eğitim olanaklarından yoksun kalma gibi mağduriyetler yaşıyorlar. Unutulmamalı ki kadınların toplum içindeki konumu, ülkeler için gelişmişlik düzeyi göstergesidir. Kadın ve erkek eşitliğini içselleştirmiş ve bunun gereğini yapmış toplumlar, sürdürülebilir kalkınmanın, refahın ve demokrasinin ön koşulunu yerine getirmiş olurlar” dedi.
Avrupa’nın en iyi işverenleri açıklandı, sekiz Türk şirketi listede