CEO sırları: Modern bir patron işte böyle giyinmeli
Uzaktan çalışma sisteminin yaygınlaşması iş dünyasında giyim kuşam kültürünü de baştan yarattı. Özellikle tüm dünyanın evlere kapandığı dönemde pek çok insan ekran karşısına ciddiye alınmak için üstte gömlek altta pijamayla geçmeye başlayınca dönemin ruhunu yansıtan kombinler ortaya çıktı. Şirketlerin havasını belirleyen CEO’lar da şüphesiz bu süreçte gidişata ayak uydurdu ancak iş hayatında ciddiye alınmak için giyim tarzı konusunda gösterilen hassasiyet elbette pandemiden önce de vardı…
BBC’ye konuşan CEO’lar, iş hayatı ve giyim tarzı arasındaki ilişkileri kendi perspektiflerinden değerlendiriyor ve “Modern bir patron nasıl giyinmeli?” sorusuna yanıt veriyor… Sigorta karşılaştırma sitesi onfused.com’un CEO’su Louise O’Shea, “Pandemi sonrası yaşam tarzımız bana her gün işe giderken şık giyinmem gerekmediğini öğretti. Giyimime hoşuma gittiği, beni mutlu ettiği için dikkat ediyorum. Her gün saçımı makyajımı yapmak benim için bir ritüel ve benliğimi ortaya koymanın bir yolu” diyor. Ogilvy İngiltere’den Fiona Gordon da “Bence CEO’lar göründüklerinden daha az resmi giyinebilirler. Salgın herkesin kıyafet alışkanlıklarını değiştirdi. Ama ben enerjimi giydiklerimden almayı seviyorum. Misal ruj sürmek özgüvenli hissetmeme yardımcı oluyor” diyerek O’Shea’yı destekliyor.
“İşe kendinden başlamalı”
Özellikle kadınlar uzun yıllardır iş hayatında ciddiye alınmak için yöneticilerinin beklentilerini karşılamaya çalışıyor. Peki, buna karşın erkek yöneticiler kendinden ne kadar ödün veriyor ya da vermeye hazır? Manchester merkezli İK uzmanlık şirketi Peninsula CEO’su Peter Done bu soruya şöyle cevap veriyor: “Her gün ofiste takım elbise giyiyorum ve böylece ekibim için belirlediğim standardı ifade etmeye kendimden başlıyorum. CEO olarak örnek olmak bana düşüyor. Çalışanlarımdan şık olmalarını bekliyorsam önce ben şık olmalıyım.”
Çalışan koçluğu ve danışmanlık firması HEX Organisation’ın CEO’su Ben Whitter ise “CEO’lar takım elbiseli bir robot gibi değil, insan gibi görünmek isteyebilir. Çalışanlar için de önemli olan kişinin güvenirliği, kıyafet değil” diyor.
“Erkelerin benimsenmesi daha kolay”
Dragons’ Den adlı TV şovunun jüri üyelerinden Steven Bartlett, programda olduğu süre boyunca asla takım elbise giymeyeceğine söz vererek yeni nesil liderleri temsil etmek istediğini söylüyor.
Kadınlar üzerindeki baskı son derece yüksek, erkek CEO’ların gayri resmi tarzının benimsenmesinin daha kolay olduğunu savunanlar olduğu gibi tam tersini düşünenler de var. Örneğin Louise O’Shea “Röportajlarım yayınlandığında, görünüşüm, özellikle de saçlarım hakkında yorumlar yapılıyor. Erkek meslektaşlarıma bu durumla karşılaşıp karşılaşmadıklarını sorduğumda ‘Karşılaşmadım’ cevabını alıyorum” diyor.
Buna karşılık Fiona Gordon, iş hayatında gündelik kıyafete geçilmesinin kadınlar için beklenmedik pozitif taraflar sunabileceğini düşünüyor ve ekliyor: “Kadınlar, erkeklere göre daha fazla fırsata sahip olacaklar çünkü kadınlar geleneksel olarak daha çeşitli kıyafetler giyip kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar. Oysa erkekler için tek tip, bir tür üniforma gibi kıyafetler var…”
Artık farklı sektörlerdeki CEO’lara koçluk yapan eski bir moda girişimcisi olan Sara Simmonds ise kadınların ve erkeklerin stil ve görünüm açısından eşit olarak değerlendirildiğine inanıyor…
Haftalık çalışma süresini 4 güne indirmeye hazırlanan şirket sayısı artıyor