Sosyal medya çocuklara yalan söylemeyi öğretiyor
Sosyal medya platformları, çocuk mahremiyetini ihlal ettiği takdirde para cezasına tabi tutuluyor. Ancak Ofcom’un raporu cezai yaptırımların, mahremiyet ihlalinin tam anlamıyla önüne geçmediğini gösteriyor…
Rapor, 8 ila 17 yaş arasındaki çocukların 3’te 1’inin sahte bir doğum tarihiyle sosyal medya platformlarına kaydolduğunu ortaya koyuyor. Bu yaş grubu arasında sosyal medya kullanımının oldukça yaygın olduğunu gösteren rapora göre çocukların yüzde 77’si yetişkinlere yönelik içerik üreten platformları kullanıyor. 8-12 yaş grubunun yüzde 60’ının kendilerine ait bir hesabı varken, yüzde 40’i ebeveynlerine ait hesapları kullanıyor. Ayrıca reşit olmayan kitlenin yüzde 50’si, sosyal medyanın derinliklerine dalmak için kimseden yardım almaya ihtiyaç duymuyor, diğer yarısı ise hesap açmak için kendinden büyük birinden yardım alıyor.
İyi niyetli seçimler istismar riskini doğurabiliyor!
Ebeveynler, sosyal medyayı “az riskli” olarak gördükleri durumlarda çocukların hem dışlanmış hissetmemeleri hem de güvende olmaları için dengeyi bulmaya çalışabiliyor ancak sosyal medya her zaman “az riskli” olmuyor… Ofcom, Yonder Consulting, Revealing Reality ve The Digital Regulation Cooperation tarafından Birleşik Krallık’ta yürütülen araştırma, dijital platformların gençlerin hayatlarını ne kadar karmaşık hale getirebileceğini, ebeveynlerin bu konuda çocuklarına yardımcı olmak için yaptıkları iyi niyetli seçimlerin bile istismar riskinin önüne tam olarak geçmediğini belirtiyor.
Ayrıca araştırmacılar, yaşları hakkında yalan söyleyenlerin oranı göz önüne alındığında internete girmek için 8 yaşında yalan söyleyemeye başlayan çocukların, aniden tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalabileceği gibi yaşanabilecek sıkıntıların yıllara yayılarak yetişkinlik hayatına da etki edebileceği konusunda uyarıyor.
Kaynak: Tech Crunch
Sosyal medyada “ruh hastası” olmamak için yapılması gerekenler!