Türkiye’de mobil bankacılık hizmetlerini kullananların sayısı son bir yılda iki kat arttı
Monitise’ın Haziran 2014 ve 2015 yılları arasındaki verilere dayanarak yaptığı araştırmaya göre, mobil bankacılık hizmetlerini kullananların sayısı son bir yılda ortalama 7,5 milyondan 15 milyona yükseldi. Bu süre içerisinde Türk halkı mobil üzerinden 112 milyar liralık EFT işlemi, 29 milyar lira değerinde döviz işlemi gerçekleştirdi.
Geliştirdiği bankacılık, ödeme ve ticaret uygulamalarıyla mobil teknoloji alanında dünya liderleri arasında yer alan Monitise, “2015 Türkiye Mobil Bankacılık İstatistikleri” infografiğini yayınladı. Monitise’ın Türkiye Bankalar Birliği’ne üye mobil bankacılık hizmeti veren bankaların Haziran 2014 ve 2015 yılları arasındaki mobil bankacılık verilerinden derlediği ingofrafik (ekte), Türkiye’de mobil bankacılık hizmetlerini kullananların sayısının son bir yıl içerisinde iki kat arttığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre 2014 yılının Haziran ayında 7,5 milyon olan mobil bankacılık kullanıcı sayısı 2015 yılı Haziran ayı itibariyle 15 milyon oldu.
2,7 milyar adet bankacılık işlemi mobil üzerinden gerçekleştirildi
Aynı süre içerisinde mobil üzerinden gerçekleştirilen bankacılık işlem adeti 2,7 milyara yükseldi. Bu işlemler içerisinde; kredi kartı başvurusu, kredi başvurusu, fatura ödeme talimatı ve düzenli ödeme talimatı gibi finansal olmayan işlemlerin sayısı 2,52 milyar adet olurken finansal işlemlerin sayısı 198,8 milyon oldu. Para transferlerinin %40 ile ilk sıraya yerleştiği finansal işlem dağılımında ikinciliği %31 ile kredi kartı işlemleri, üçüncülüğü %15 ile ödemeler, dördüncülüğü de %6 ile yatırım işlemleri aldı. Bu işlemler dışında kalan diğer işlemlerin dağılım içerisindeki payı ise %6 seviyesinde oldu.
Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen 198,8 milyon adet finansal işlemin yarattığı işlem hacmi ise 361,8 milyar liraya yükseldi. Toplam finansal işlem hacmi dağımı içerisinde %57 ile en fazla para transferleri yapılırken, onu sırasıyla %31 ile yatırım işlemleri, %7 ile kredi kartı işlemleri, %3 ile diğer işlemler ve %2 ile ödemeler takip etti.
Bir yılda 112 milyar lira EFT, 92 milyar lira havale yaptık
Araştırmaya göre, para transferleri mobil üzerinden en sık gerçekleştirilen ve en çok hacim yaratan işlem türü oldu. Mobil bankacılık kullanıcıları 112,5 milyar lira değerinde 37,5 milyon EFT işlemi, 92,2 milyar lira değerinde 42 milyon havale işlemi gerçekleştirdi.
Mobil bankacılık uygulamalarında en çok kullanılan hizmetler içerisinde ikinci sırada kredi kartı işlemleri yer alıyor. Kullanıcılar 26,1 milyon işlemde 20,7 milyar liralık kredi borcu ödemesi gerçekleştirirken 1,6 milyon işlemde ise 1,9 milyar lira değerinde başkasının kredi kartı borcu ödendi. 1,3 milyon işlemde ise 901 milyon liralık nakit avans çekimi yapıldı.
Mobil bankacılık üzerinden 3,2 milyar lira kredi ödemesi yapıldı
Mobil üzerinden en sık gerçekleştirilen işlemler içerisinde üçüncü sırayı ödemeler aldı. Monitise’ın araştırmasına göre 3,2 milyar lira değerinde 37,6 milyon işlem ile fatura ödemesi gerçekleştirilirken 5,2 milyon işlemde yine 3,2 milyar lira değerinde kredi ödemesi yapıldı. Bu işlemleri; 583 milyon lira değerinde 1,4 milyon işlem ile vergi ödemesi ve 159 milyon lira değerinde 204 bin işlem ile SSK ve Bağkur prim ödemesi takip etti.
Mobil üzerinden gerçekleştirilen yatırım işlemlerinin de hacminin oldukça yüksek olması araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer önemli nokta olarak öne çıktı. 30 milyar lira değerinde 1 milyon vadeli hesap işlemi yapılırken 4 milyon döviz işleminin değeri 29 milyar dolar oldu. Mobil üzerinden ayrıca 28 milyar lira değerinde 4,4 milyon hisse senedi ve 15 milyar lira değerinde 2,5 milyon yatırım fonu işlemi gerçekleştirildi.
Monitise MEA COO’su Fırat İşbecer “Mobil bankacılığın Türk ekonomisine 1 yılda sağladığı tasarrufun milyar dolarlar seviyesinde olduğunu söyleyebiliz. Monitise’da üzerinde çalıştığımız projeler ile biz de bu istatistiklere katı sağlıyoruz. Zira geliştirdiğimiz mobil bankacılık uygulamalarının kullanım rakamlarına baktığımızda kullanıcıların ayda ortalama 30 kez bu uygulamalara girip işlem yaptıklarını görüyoruz. Mobil üzerinden yapılan işlemlerin, tüm kanallar içerisinde %20’den fazla bir paya sahip olduğu bankalarla çalışıyoruz. 2015 yılında mobil bankacılığın geldiği nokta, mobilden sonra kullanıcıların geleneksel online bankacılık anlayışını dahi reddetmeye başlaması olarak karşımıza çıkıyor. Artık mobilin, güçlü bir mobil strateji uygulayan bankalar için bir “ana kanal” olacağına dair şüphe yok.”