Microsoft yaklaşık bin çalışanın işine son verdi | Son 24 saatin gündemi
Akıllı telefon satışları hızla düşüyor
Akıllı telefonlar 2014’ten bu yana en kötü üçüncü çeyreğini yaşıyor. Pazar araştırma şirketi Canalys’e göre, dünya çapında akıllı telefon sevkiyatları üçüncü çeyrekte yüzde 9 düşerek 2022’nin tamamında devam eden düşüş trendini sürdürdü. Canalys, talepteki düşüş eğiliminin dokuz ay daha devam edeceğini tahmin ediyor.
Xiaomi, Vivo ve Oppo bu yıl satışlarında çift haneli düşüşler kaydederken yalnızca iPhone pazarda dayanıklılık gösterdi.
Veriler, Samsung’un yoğun indirim ve promosyonların yardımıyla yüzde 22’lik pazar payını koruyarak liderliğini sürdürdüğünü gösteriyor. Eylül ayında iPhone 14 serisini lanse eden Apple’ın pazar payı ise yüzde 18’e yükseldi.
Microsoft yaklaşık bin çalışanın işine son verdi
Microsoft, şirket gelirlerinin azalmasını gerekçe göstererek yaklaşık 1000 çalışanının işine son verdi. Bu şirketin bu yıl yaptığı üçüncü işten çıkarma.
Şirket PC’ler için ürettiği Windows’un lisans satışları düştüğü için çalışanlarını işten çıkardı. Axios‘a konuşan kaynaklara göre işten çıkarmalar birçok departmanda devem edecek.
İşten çıkarma kararını doğrulayan şirket sözcüsü CNBC’ye yaptığı açıklamada: “Tüm şirketler gibi biz de iş önceliklerimizi düzenli olarak değerlendiriyor ve buna göre yapısal düzenlemeler yapıyoruz. Önümüzdeki yıl işimize yatırım yapmaya ve kilit büyüme alanlarında işe alım yapmaya devam edeceğiz” dedi.
İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi son sözü söyledi: Meta, Giphy’i satmak zorunda…
Meta, bundan birkaç yıl önce dünyanın en popüler GIF paylaşım platformu Giphy’yi satın alma girişimiyle gündeme gelmişti.
Görüşmeler sonucunda Giphy ile Meta anlaştı ve 400 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla Giphy, resmen Meta’nın olmuştu. Ancak satın alma işleminin Meta’ya olan maliyeti, bir anda 470 milyon dolara çıkmıştı. Zira söz konusu anlaşmayı inceleyen İngiltere Rekabet ve Pazar İdaresi (CMA), Meta’nın usulsüzlük yaptığına karar vermiş ve tam 70 milyon dolarlık para cezası kesmişti.
CMA’nın söz konusu satın alma sürecinde odaklandığı tek konu usulsüzlük değildi. Yetkililere göre Meta, bu satın alma girişimiyle rekabeti engelleyecek ve zaten çok güçlü olduğu internet sektöründe daha fazla güçlenecekti.
Meta’nın Giphy’yi satın almasıyla ilgili nihai karar açıklandı. İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi tarafından hazırlanan bir raporda, CMA’nın itiraz ettiği altı gerekçeden beş tanesinde haklı olduğu ifade edildi. Bunun sonucunda da Meta’nın Giphy’yi satmasına karar verildi.
YouTube tepki çeken deneyini sonlandırdı
YouTube bu ayın başlarında, kullanıcılarının 4K çözünürlükte video izleyebilmek için Premium üyelik satın almalarını istediği bir deney yaptı. Ancak marka deneyi kısa sürede sonlandırdı. Deneyin sona ermesinin muhtemel sebebi ise kullanıcılardan gelen tepkiler…
Yakın zaman önce bazı YouTube kullanıcılarına 4K çözünürlükte video izleyebilmeleri için Premium üyelik teklif edilmeye başlandı. Ancak YouTube’un başlattığı bu deneyin ömrü kısa oldu.
Deneyin sona erdiği Twitter üzerinden duyuruldu. Team YouTube paylaştığı tweet’te “İzleyiciler artık Premium üyelik olmadan 4K kalitesinde çözünürlüklere erişebilmeli” diyor. Böylece tüm kullanıcılar artık abonelik ücreti ödemeden videoları en yüksek çözünürlükte izleyebilecekler.
Eşitsizlik kadın liderleri istifaya sürüklüyor
Yüzyıllardır verilen mücadelelerin sonucu olarak cinsiyet eşitliği açısından belirli kazanımlar elde edilmiş olsa da bugün hala, kadınlar çalışma hayatında yeterli ölçüde temsil edilmiyor. Liderlik rollerine yükselen kadınların, erkek meslektaşlarına göre otoritelerinin sarsılması ve bazı çabalarının görmezden gelinme olasılığı daha yüksek. Diğer taraftan pandeminin ardından kadın liderlerin işteki memnuniyetsizlikler karşısında istifa etme oranları her zamankinden daha yüksek seviyeye ulaşmış durumda.
Yüzlerce katılımcı şirketin kadın çalışanlarını ve onların yetenek verilerini mercek altın alan “McKinsey & Company & LeanIn.Org 2022 İşyerinde Kadınlar” raporuna göre bugün, liderlik pozisyonlarında yüzde 60 gibi bir oranda erkekler yer tutuyor ve her 4 üst düzey yöneticiden sadece 1’i kadın. Ayrıca giriş seviyesinden yöneticiliğe giden yolda her 100 erkeğe karşılık olarak 87 kadın aynı basamakları çıkabiliyor.