Okul masraflarına yetişemeyen ebeveynler kemerde yeni delik arıyor…
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Antikriz Monitörü araştırma verileri gösteriyor ki; enflasyon sebebiyle bu yıl kış ebeveynlere erken geldi ve bütçelere kar Eylül ayında yağmaya başladı… Öyle ki okul harcamaları karşısında zorlanmadığını söyleyen ebeveynlerin oranı yalnızca yüzde 6 olarak verilere yansırken araştırma sonuçlarında 10 ebeveynden 8’inin çocuğunun okul giderlerini karşılayabilmek için hem okul alışverişlerinde hem de hayatlarının geri kalan alanlarında katı bir kemer sıkma politikası izlediği gözlemleniyor… Peki, ebeveynler okul masraflarında en çok nerelerde zorlandı? Bu süreci nasıl yönettiler ve masraflara yetişebilmek için hangi harcamalardan kısmak durumunda kaldılar? Yanıtlar Ipsos Anti Kriz Monitörü’nden geliyor…
Her 10 ebeveynden 8’i okul harcamalarını karşılayabilmek için kemeri daha da sıktı…
Ebeveynlerin yüzde 81’i okul harcamalarının yanı sıra bu masrafları karşılayabilmek için diğer harcama kalemlerini de kısmaya çalışmış.
Ebeveynlerin özellikle sosyal hayata yönelik kalemlerde tasarrufa gittiği görülüyor. Dışarıda yemek yemek, dışarıdan yemek ısmarlamak ya da sinema tiyatro gibi dışarıda eğlence aktiviteleri daha az yapılmaya başlanmış. Bu gider kalemlerinin dışında ek olarak giyim harcamaları da kısılmaya çalışılan diğer bir harcama kalemi.
Harcamalar karşısında zorlanmayan ebeveyn oranı yüzde 6
Çocuğu okula giden ebeveynlerin yüzde 70’i okul masraflarının bütçelerini çok zorlayacak şekilde arttığını, yüzde 24’ü de biraz zorlayacak şekilde arttığını söylüyor. Toplamda hemen hemen tüm ebeveynlerin bu seneki okul masrafları karşısında oldukça zorlandığı görülüyor.
Okul masrafları karşısında zorlamayan ebeveynlerin oranı ise sadece yüzde 6.
Her 10 ebeveynden 7’si okul masraflarını kısmaya çalışmış
Okul masrafları karşısında zorlanan ebeveynlerin yüzde 67’si okulla ilgili harcamaları kısmış. Okul masraflarını kısmak için ebeveynlerin yüzde 37’si kırtasiye giderlerini kısmaya çalışmış ya da geçen seneden kalan kırtasiye malzemelerini kullanmış, yüzde 36’sı bir önceki senenin okul kıyafetlerini kullanmış.
Okulda yapılan yemek harcamalarını kısmak için de her 4 ebeveynden 1’i evden sandviç ya da yemek yapıp çocuklarının yanına verdiğini belirtiyor.
En çok kırtasiye alışverişi yapılmış…
Okula giden çocuğu olan ebeveynlerin yüzde 85’i kırtasiye alışverişi yapmış. Yapılan diğer önemli harcama kalemleri de okul kıyafetleri, ayakkabı (yüzde 70) ve kitap (yüzde 64) şeklinde sıralanıyor.
Araştırmanın metodolojisi
Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden 2 haftalık olarak gerçekleştirilmektedir. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5’tir. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırılmaktadır. Bu dosyadaki veriler 15 Eylül-15Ekim arası yürütülen 4 haftalık çalışmanın sonuçlarından derlenmiş ve toplamda 568 okula giden çocuğu olan ebeveynlerin sonuçlarını içermektedir.
“Veliler okul masraflarına kaynak ayırabilmek için başka kalemlerden kısıyor”
- Sonbahar itibarıyla aile bütçelerinde yaz aylarında söz konusu olmayan iki önemli harcama kalemi ekleniyor, okul masrafları ve ısınma faturaları. Var olan yükün üstüne okul masraflarının eklenmesi hemen hemen tüm aileleri olumsuz etkiliyor.
- Neredeyse tüm veliler okul masraflarındaki artış nedeni ile az ya da çok zorlandıklarını belirtiyorlar. Her on veliden yedisi ise çok zorlandığını belirtiyor. Doğal olarak yine buna çok yakın bir oranda bir grup veli bazı eğitim malzemelerinden/ihtiyaçlarından fedakârlık yapma yoluna gidiyor, mesela eski kırtasiye ürünlerini, okul kıyafetlerini bu yıl da kullanmak gibi.
- Bu önlemlerin tek başına yeterli olduğunu söylemek zor. Çünkü her on veliden sekizi ise okul masraflarına kaynak ayırabilmek için başka kalemlerde de kısıntı yaptığını söylüyor, kısıntı yapılan başlıklar bizim daha önceki araştırmalarımızdaki tespitlerimiz ile paralel; dışarıda yeme-içme, eğlence, giyim gibi ertelenebilir harcamalar.
- Havaların soğuması ve ısınma masrafının da eklenmesi ile aile bütçesinin yönetimi daha da zorlaşacak. Uygulama detaylarının açıklanması beklenen ısınma desteği birçok aile için önemli rol oynayacak, özellikle de çocuk okutan aileler için. Tabi işverenlerin ne kadarının bu desteği çalışanlarına hangi koşullarda yansıtacağı çok belirleyici olacak