30’undan önce hiçbir şey başaramamış 10 başarılı girişimci
Girişimciliğin her daim genç yaşlarda ve “üniversiteyi yarıda bıraktıktan sonra” ortaya çıkan bir durum olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira dünyanın en tanınmış markalarından ve girişimlerinden pek çoğunun kurucuları 30’larından sonra fikirlerini hayata geçirmeyi başarmış isimlerden oluşuyor.
İşte 30’undan önce hiçbir şey başaramayıp yolu yarılamaya yakınken ya da yolu yarılamışken aklı başına gelip milyarder olan 10 başarılı girişimci:
1- Jack Dorsey (30) – Twitter
Hepimizin @Jack olarak bildiği kişi 20’lerinin ortasına kadar punk bir kaykaycıydı. 30 yaşındayken Ev Williams, Biz Stone ve Noah Glass’a fikrini açtı ve sonrasında da olaylar gelişti.
2- Tim Westergren (35) – Pandora
Başarısız bir müzisyen, yarı zamanlı bir besteci ve bir hippi olan Tim Westergren, Pandora’yı kurduğunda 35 yaşındaydı. İlk olarak mağazalara müzik çalma imkanı sunan bir servis olarak çıkan Pandora, 2 yıl boyunca hiçbir çalışanına para ödeyememiş ve iki defa iflastan dönmüş bir şirketti.
3- Jan Koum (33) – WhatsApp
San Jose Üniversitesini bırakan Jan Koum, 9 yıl boyunca Yahoo’da çalıştıktan sonra Facebook’ta çalışmak üzere başvurup ret cevabı aldıktan sonra 33. doğum gününde WhatsApp’ı kurdu ve sonra onu onlarca milyar dolara Facebook’a sattı.
4- Jack Ma (35) – AliBaba
Hayatı boyunca 1 satır bile kod yazmamış olan ve ilk defa bilgisayar kullanmaya 30’lu yaşlarında başlayan Jack Ma, kendisinin AliBaba öncesindeki hayatını tam bir kaybeden olarak tanımlıyor. KFC’de çalışmak için dahi yeterli görülmeyen ve 3 defa üniversite giriş sınavlarında başarısız olan Ma, 30’dan fazla işte dikiş tutturamamış ve en sonunda bilgisayarla tanışıp çok geçmeden de ilk internet şirketini kurup 3 yılda 800 bin dolar gelir elde etmeyi başardı. Çin’in Sarı Sayfaları girişiminden sonra AliBaba.com’u kuran Jack Ma, ilk 2 yıl bu şirket üzerinden kar edememiş olsa da bugün AliBaba.com dünyanın en değerli markaları arasında yer alıyor. Tüm bunları bir satır kod yazmadan başarması ise apayrı bir başarı öyküsü.
5- Ben Horowitz (33) – LoudCloud
UCLA’den 1998 yılında mezun olduktan sonra 7 yıl boyunca sürekli iş değiştiren Horowitz, 29 yaşındayken Netscape’in ilk ürün yöneticisi olarak işe girdi ve Netscape’in 1999 yılında satılmasından sonra Marc Andreessen’le (Netscape’in kurucusu) ortaklığa gidip LoudCloud’u kurdu. Defalarca iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya kalsa da LoudCloud’u düzlüğe çıkartmayı başarıp 41. yaş gününde 1.6 milyar dolara girişimini sattı.
6- Sam Walton (44) – WalMart
1945’te WalMart’ı kurmadan önce kayın pederinden 20 bin dolar borç alarak bir mağaza zincirine şube açan Sam Walton, yılların getirdiği deneyimle birlikte WalMart’ı kurmayı başardı.
7- Peter Thiel (30) – PayPal
1992 yılında Stanford Hukuk Okulu’nu bitirdikten sonra hayatından nefret eden bir avukat olarak yaşamını sürdürmeye çalışan Thiel, bu duruma daha fazla dayanamayarak istifa etti. 7 ay sonra Credit Suisse’te çalışmaya başlayan Thiel, 3 yıl sonra da PayPal’ı kurdu. Kurduktan 4 yıl sonra da 1.5 milyar dolara eBay’e satmayı başardı.
8- Reed Hastings (30) – Pure Software
Netflix’i kurmadan önce de başarılı bir girişimci olan Reed Hastings, 1991 yılında yani 31 yaşındayken Pure Software’i kurmuş ve yazılım mühendislerine bir araç geliştirmeyi başarmıştı. Mühendislik eğitimi alan Hastings, kolej sonrasında Swaziland’de İngilizce öğretmek için Barış Gücü’ne katılmıştı. Sonrasında ülkesine dönüp Pure Software’i kuran Hastings, bu girişimini 750 milyon dolara satınca Netflix’i kurdu.
9- Henry Ford (40) – Ford Motor Company
İnsanlık tarihinin en büyük kişisel servetlerinden birini yaratmış olmasına rağmen Henry Ford, Ford’u kurmadan önceki iki girişimini de batırmış bir “kaybeden”di. Steve Jobs gibi bir mükemmeliyetçi olan Henry Ford, en küçük detayları dahi atlamazdı. Bu sebeple prototiplerin teslim tarihlerini geciktirmesiyle de ünlüydü. Yıllar süren başarısızlıklar sonucu yatırımcılarını James Couzen’i işe almaya ikna eden Ford, sonunda otomobillerini satmayı başardı.
10- Mark Cuban (32) – MicroSolutions
24 yaşında Indiana Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Dallas’ta bir barmen olarak işe başlayan Cuban, ardından bilgisayar satmaya başladı. Yılda 18 bin dolar kazanan Cuban, patronuna itaat etmediği gerekçesiyle işten atıldıktan sonra 25 yaşında MicroSolutions şirketini kurdu ve yazılım danışmanlığı hizmeti vermeye başladı. 7 yıl sonra 6 milyon dolara şirketini satarak Broadcast.com’u kurdu. Sonrasında ise 5.7 milyar dolara bu şirketi sattı.
Listede kadın girişimci olmaması yanıltmasın. 30 yaşından sonra başarıyı yakalayan kadın girişimciler de bir başka listenin konusu…