Çalışanlar ofise döndü: Peki patronlar nerede?
Dünyayı tesiri altına alan pandeminin başlarında herkesin virüs karşısında çaresiz kalması, “Hepimiz aynı gemideyiz” söylemine de popülerlik kazandırmıştı. Aradan geçen iki yılı aşkın zaman zarfında bu düşünce tam anlamıyla çürüdü. Zira çalışan ve yönetici arasında eşitlik farkı uzaktan çalışmayla birlikte giderek bir uçuruma dönüştü. Bugün, çalışanların ofise dönmesi için yaptırım uygulayan yöneticilerin önemli bir kısmı evden çalışmaya devam ediyor…
Headhunter şirketi Cowen Partner’a göre yöneticilerin yüzde 80’i uzaktan erişilebilir durumda. Bu oran pandeminin başında yüzde 25 civarındaydı. Orta düzeyden üst düzeye kadar birçok yönetici uzaktan çalışmaya devam ediyor ancak aynı zamanda çalışanlarını ofise geri çağırıyorlar. Bu durum karşısında öfkelenen çalışanlar ise tepkilerini ofise gelmeyerek ya da iş arayarak gösteriyor. Çok sayıda farklı araştırma, ofise dönüş yaptırımlarının altında yöneticilerin çalışanlarını kontrol etme dürtüsü yattığını gösteriyor. Yöneticilerin kendilerinin daha fazla esnekliğe sahip olması gerektiğini düşünmesi, çalışan ve yönetici arasındaki gerilimi de artırıyor.
Ofise dönmeye zorlananlar istifanın eşiğinde
Fiverr tarafından yapılan anket verilerine göre yöneticilerin yarısından fazlası, çalışanlarının haftanın beş günü ofise geri dönmesini istiyor ve gerekçe olarak şirket bilgisayarlarına, yazılımlarına ofisten erişimin işin verimini artırmasını gösteriyor. Bu yöneticilerin yüzde 25’i ise ofise ödenen kiranın boşa gitmemesi için ofisten çalışmayı mantıklı buluyor. Çalışan kesimin yaklaşık yüzde 42’si ise tam zamanlı olarak geri dönmeye zorlandıkları takdirde istifa edeceklerini dile getiriyor. Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalışma İlişkileri Okulu’nda insan kaynakları çalışmaları doçenti olan Tae-Youn Park’a göre, uzaktan çalışma açısından çalışanlar ve yönetim arasındaki eşitsizliğin giderek büyümesi mevcut kargaşanın artma ihtimalini kuvvetlendiriyor.