Kızılay Malatya’daki fabrikasında IKEA için üretime hazırlanıyor
Türk Kızılay Almanya’da, Malatya’daki Sistem Yapı Fabrikası’nın bir benzerini kurarken Katar’a da üretim yapmak için görüşmeler gerçekleştiriyor. İşin en heyecanlı yanı ise Kızılay’a IKEA yönetiminin olası iş birliği için incelemeler yapmak üzere gelecek olması… Halihazırda pek çok ülkeye ihracat yapılırken, kapasite artırımına da gidilecek.
1978’deki başlangıcından bugüne 45 yıl boyunca pek çok badire atlatmış ve bir türlü üretime geçememişti Malatya Lokomotif Fabrikası. Özelleştirmeye çıkarılınca Türk Kızılay talip olmuş. Elâzığ-Bingöl depremi sonrası kullanılmaz hale gelen fabrika 21 milyon dolar yatırımla yeniden inşa edilmiş. Fabrika arazisinin tamamı 5 yüz 80 bin metrekare. Şimdilik çok amaçlı modüler bina parçaları üreten Kızılay Sistem Yapı Şirketi’nin yanına yakında tekstil ağırlıklı ilk yardım ekipmanları üreten yeni bir fabrika daha kurulacak.
Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay’ın Malatya üretim üssü olarak tanımladığı Kızılay Sistem Yapı Şirketi’ni resmi açılışı 22 Ekim Cumartesi günü yapılmadan bir grup gazeteciyle ziyaret etti. Kızılay Lojistik ve Kızılay Çadır Tekstil fabrikalarının yakında faaliyete geçeceğini de söyleyen Başkan Kınık, kuruluş sürecini ve gelecekte neler yapacaklarını şöyle anlattı;
“İçinde bulunduğumuz bu alanda 1978 yılında kurulmuş bir vagon fabrikası vardı. Malatyalılar fabrikanın hikâyesini çok iyi bilirler. Bir türlü faaliyete geçememişti. Farklı amaçlarla kullanılmış ama en sonunda yangın ve depremlerle maalesef harap olmuştu. Özelleştirilirken ihaleyi biz kazandık ve yeni fabrikamızda Kızılay modüler yapı sistemi üretiyoruz. Kızılay Sistem Yapı Şirketi yılda yaklaşık bir milyon metrekare hafif çelik kapalı alan, 70 bin civarında konteynır tipi yaşam ve barınak ünitesi üretme kapasitesine sahip. Günde üç vardiya çalışılıyor, 2 yüz konteynır tipi yaşam ünitesi üretebiliyoruz.
Önceliğimiz elbette Kızılay’ımızın kendi ihtiyaç duyduğu ürünleri üretmek. Şehir içinde gördüğünüz kan merkezleri, ikinci el kullanılmış tekstillerin geri dönüşüm kutuları burada imal ediliyor. Suriye’de milyonlarca insan 10 yılı aşkındır derme çatma kamplarda yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlattığımız briket evler projesiyle sırtlarını artık bir duvara yaslayabiliyorlar. Suriye’deki barınaklarda 2 bin aile yaşıyor.
Yine büyük bir dram yaşayan Ukrayna’da yerlerinden edilmiş insanlara yönelik barınma sistemleri de kuruyoruz. Ukrayna Lviv’de benzer bir barınak yerleşke kurduk. İnovatif çözümleri olan ürünlerimiz de mevcut. Örneğin MEB’e üretmiş olduğumuz 35 anaokulu hızlı kurulumu açısından oldukça yenilikçi. Afet sonrasında hızla kurulan konutlar afetzedelere acil çözüm sağlıyor. Bingöl Karlıova ve Elazığ depremlerinden sonra evleri hasar gören ya da yıkılanlara TOKİ aracılığıyla doksan ev teslim ettik. Barınaklarımız yüksek kalitede üretiliyor.
Gururla söylemeliyim ki Zonguldak Filyos doğalgaz çıkarma alanındaki işçi şantiyelerini Kızılay Sistem Yapı Şirketi üretiyor ve kuruyor. Kızılay Lojistik Şirketimiz ise deniz altına döşenen boruların nakliyesini gerçekleştiriyor. Büyük ve önemli işlerde Kızılay olarak büyük bir paya sahibiz.
Kızılay 154 yıldır insanlara barınma temelli çözümler sunuyor. Ar-Ge’ye dayalı yenilikçi modelleri uygun fiyatlarla üreterek hızlı kurulum sağlıyor. Örneğin, 21 modülden oluşan ve iki buçuk kamyonla taşınabilen prefabrik yapı elemanları taşınma sürecini oldukça verimli kılıyor.
Makinalar Türk mühendislerin tasarımı
Fabrikamız Yeşil Üretim Sertifikasına sahip. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini en üst seviyede almış bulunuyoruz. Makinalarımız tamamı otomasyon yeteneğine sahip. Mühendislerimiz Türk makine üreticileriyle birlikte tasarladı. Üretim sistemleri de yerli yazılım. İnsan sağlığını etkileyecek süreçlerde robotik akışlar devreye giriyor. Teknik anlamda dünyadaki en ileri, en yenilikçi çözümleri kullanıyoruz. Dünyadaki önde gelen fabrikalardan biriyiz.
Şu an fabrikamızda 200 arkadaşımız çalışıyor. Fabrikamız tam kapasite faaliyete geçtiğinde bin arkadaşımız çalışıyor olacak. Yüzlerce aile buradan evine ekmek götürecek. Bu bağlamda milli ekonomiye de ciddi katkı sağlamış oluyoruz. Daha önce Çin’den ithal edilen ürünler artık Malatya’da üretiliyor. Diğer taraftan ihracat da yapıyoruz. Şu ana kadar Katar, İngiltere, Macaristan, Ortadoğu’da Irak Suriye gibi ülkelere ihracatımız oldu.
Önümüzdeki aylarda fabrikanın bir başka bölümünde Kızılay çadır ve tekstilin imalatı başlayacak. İlk etapta 30 arkadaşımız istihdam edilecek. İlerleyen süreçte 250 civarında istihdam planlıyoruz. Yeni üretim merkezinde ise kişisel koruyucu ekipmanlar, personel üniformaları ve katma değerli ürünler üretilecek.”
Kızılay Sistem Yapı Fabrikası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 22 Ekim Cumartesi günü açılacak. Fabrikanın kuruluşunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ının güçlü bir teşviki olduğunu söyleyen Başkan Kınık, minnettarlığını da ifade ediyor. Malatya Milletvekilleri ile Büyük Şehir Belediye Başkanının destek ve katkılarını da ifade eden Başkan, başarılı sonucun kollektif bir işbirliğiyle geldiğini söylüyor.
Almanya’dan Afrika’ya kadar ihracat
En büyük başarının ise bütün çalışanların tasarımdan üretime kadar hep birlikte döktükleri alın teri ve emekle geldiğinin altını çizen Kınık sözlerini şöyle sürdürüyor, “Mümkün olduğunca milli afet barınma kapasitemizi artırmaya gayret edeceğiz. Yanı sıra yenilikçi ürünlerle Savunma Bakanlığımıza, AFAD’a, MEB’e, STK’lara, Birleşmiş Milletlere ve Uluslararası Kızılhaç Federasyonuna çözüm üretmeye devam edeceğiz. Ürünlerimizi çeşitlendirecek, kapasitemizi genişleteceğiz. Avrupa’daki büyük talebi de lojistik maliyetlerinden tasarruf edeceğimiz bir uydu üretim merkeziyle Almanya’da kuracağımız fabrikamızla karşılayacağız. Katar’a da benzer bir üretim üssü kurmak üzere görüşmelerimiz devam ediyor. Almanya’da Kuzey Avrupa’ya ihracat, Katar aracılığıyla da sahra altı Afrika’ya ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştirmiş olacağız. Bu faaliyetlerden elde edeceğimiz gelirlerle de vatandaşımızın ihtiyacını giderecek ve zor zamanlara hazırlanacağız.”
Şu ana kadar Malatya Sistem Yapı Fabrikası’na 21 milyon dolarlık, yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilmiş. Bir o kadar daha yatırım yapılacak. Kapalı alanı 37.500 metrekare olan fabrikanın hemen yanına tekstil ağırlıklı üretim yapan bir fabrika daha kurulacak. Panel üretiminin kapasitesi de arttırılırken yatırımlarda kontrollü bir büyüme gerçekleştirilecek.