Dikkat blurlandınız! WhatsApp’ta sansür çağı başlıyor | Son 24 saatin gündemi
Apple’dan yine yeni zam haberi!
Tüm dünyada işletim sistemlerinin son sürümlerini paylaşan Apple, yeni iOS güncellemelerinin hemen ardından Apple Music, Apple TV+ ve Apple One hizmetlerine global bir zam yaptı. Alınan zam kararı henüz ülkemizde uygulamaya geçmedi. Fakat tüm dünyada yapıldığını göz önünde bulunduracak olursak yakın zamanda göreceğimiz olası fiyat artışları sürpriz olmayacak…
İşte Apple hizmetlerinin ABD’de eski/yeni fiyat listesi:
Apple Music
Bireysel Paket: 9.99 dolar / 10.99 dolar
Aile Paketi: 14.99 dolar / 16.99 dolar
Bireysel Paket yıllık: 99 dolar / 109 dolar
Apple TV+
Aylık Paket: 4.99 dolar / 6.99 dolar
Yıllık Paket: 49.99 dolar / 69.99 dolar
Apple One
Bireysel Paket: 14.95 dolar / 16.95 dolar
Aile Paketi: 19.95 dolar / 22.95 dolar
Premier Paket: 29.95 dolar / 32.95 dolar
Apple’ın mevcut yeni fiyat politikası bireysel pakette yüzde 10, aile paketinde ise yüzde 13’lük bir artış olarak verilere yansıyor. Bu da Türkiye’deki Apple Music bireysel paketinin 22 TL bandına, aile paketinin ise 34 TL bandına çıkabileceğini gösteriyor. Yeni fiyat politikasının Türkiye pazarına nasıl yansıyacağını ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Artık yurt dışından telefon getirirken üç kere düşünün!
Yurt dışından telefon getirme şartıyla ilgili yeni düzenlemenin Kasım itibarıyla yürürlüğe gireceği önceden duyurulmuştu. Düzenlemeye göre Türkiye’ye giriş yapanların 3 yılda bir kez tek adet cep telefonunu gümrük vergisinden muaf getirebilmesini ön gören düzenlemenin detayları belli oldu.
Ticaret Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) yurtdışından telefon getirme kurallarını denetlemek için bir protokol imzaladı. Söz konusu protokol ile yurt dışından gelen vatandaşların cep telefonu muafiyet haklarını kullanıp kullanmadıkları kontrol edilecek, kullanıldıysa yeni telefon Bakanlık tarafından muhafaza altına alınacak.
Muafiyet hakkını hali hazırda kullanan yolcunun fazladan getirdiği telefon ambara teslim edilecek. Yolcu, muafiyet hakkına sahip olması durumunda yüz 120 gün içinde BTK sistemleri üzerinden kayıt yaptırarak telefonunu alabilecek.
WhatsApp’ta sansür çağı başlıyor
WhatsApp özel fotoğraf paylaşımı için hızlı ve pratik bir şekilde sansür uygulamaya imkan veren yeni bir özelliği test ediyor.
Söz konusu bulanıklaştırma özelliğiyle kullanıcılar, paylaşmak istediği fotoğrafın içerisinde yer alan hassas bilgileri pratik bir şekilde sansürleyebiliyor.
Özelliğin beta testinden bir fotoğraf yayınlayan WABetaInfo, bulanıklık derecesinin seçilebileceği iki farklı alternatif sunulduğunu belirtti.
Kendi topluluğunu oluşturmak isteyen markalar için 5 strateji
Dijital ve sosyal kanalların popülerliğinin artmasıyla birlikte markaların pazarlama süreçleri de büyük bir değişime uğradı. Müşteri sadakatini kazanmak ise hiç bu kadar zor olmamıştı. Buna karşın sadakat bağlarını güçlendirmeyi başaranların önünde sonsuz fırsatlar var… Peki, pazarlamacılar tüketici sadakatini kazanmak için neler yapabilir? Markalar kendi topluluklarını oluştururken nelere dikkat etmeli?
McKinsey & Company tarafından yayımlanan makaleye göre; günümüzde en hızlı büyüyen markaların başarısında, dijital topluluklara katılmaları ve kendi topluluklarını inşa etmeleri belirleyici bir rol oynuyor. McKinsey uzmanları, markaların söz konusu “topluluk çarkını oluşturmak” için 5 strateji paylaşıyor;
- İnşa etmeyi hedeflediğiniz topluluğunuzun odağını belirleyin ve bu topluluğu oluşturacak üyelerin hepsini hedefleyin.
- Markanızın değerini özetleyen kahraman ürün ya da ürünlerinizi seçin ve iletişimde mesaj dağınıklığına yol açmadan bu harika ürün ya da ürünleriniz hakkında konuşun.
- Markanızın değerlerini açıkça ortaya koyun ve bu değerler üzerinden konuşulmaya ve paylaşılarak çoğaltılmaya uygun marka ve müşteri hikayeleriyle kahraman ürünleri destekleyin.
- Oluşturduğunuz topluluğu içerikle besleyin ve topluluk üyelerini markanızla ilgili kendi içeriklerini oluşturmaya teşvik edin. Topluluğu aktif tutmak için sohbeti körükleyin.
- Son olarak, hem çevrimdışı hem de çevrimiçi işlem yapmayı kolaylaştırın. Topluluk üyelerinizin çoklu kanalda rahatça hareket etmesini ve alışveriş deneyimini tamamlayabilmesini sağlayın.
Yeni değil, “yenilenmiş” araç dönemi başlıyor
İkinci el araç pazarı, yeni yıla yeni bir vizyonla girecek. Belli yaştaki ikinci el araçların fabrikada yenilenmesinin ardından tekrar yola çıkması üzerine kurulu bu dönem, 2023 itibariyle resmen başlayacak.
Otomotiv devi Renault, Fransa ve İspanya’da “Refactory” ismiyle hizmet veren fabrika çıkışlı ikinci el araç satışı modelini resmen Türkiye’ye getiriyor. Hürriyet’in haberine göre Bursa’daki Renault fabrikasında başlangıçta altı yaşına kadar olan araçlar yenilenecek sonrasında yaş sınırı 10’a kadar uzayacak. Böylece ikinci el araçlarda motor dahil her şey yenilenebilecek. Yenilenmiş araçlara 2 yıl da garanti verilecek. Renault Group CEO’su Hakan Doğu, 2023 yılında faaliyetlerin başlayacağını belirterek, “Artık son aşamadayız. Teknolojik olarak yatırımlarımızın kararını verdik. Türkiye’de ikinci elin kaderini değiştireceğiz. Yeni bir oyun kuracağız. Muhtemelen diğer üreticiler bizi taklit edecek. Çünkü, otomobile doğru ulaşma yöntemi bu olacak. 10 yıl boyunca aracı sürekli yenileyip garantiler vererek, halkın güvenerek kullanacağı uygun fiyatlı araçlar yapacağız” dedi. Haberle ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.