Dünyanın yükü Türk gençlerinin omuzunda!
McKinsey Sağlık Enstitüsü (MHI), 10 ülkeden 18-24 yaş aralığında olan Z kuşağını dahil ettiği “Europe Gen Z Brain Health” araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Türkiye’nin de yer aldığı araştırmada aralarında iklim krizi ve Ukrayna savaşının da olduğu global meseleler hakkında gençlerin stres seviyesi ölçümlendi.
6 bin Z kuşağı temsilcisiyle gerçekleştirilen araştırmaya belirli konularda karşılaştırma yapabilmek adına diğer kuşaklardan da 4 bini aşkın kişi eklendi. Sonuçlara göre iklim krizi ve Ukrayna savaşı hakkında en fazla stres hisseden Z kuşağı temsilcileri Türkiye’de yaşıyor.
Verilere göre Ukrayna savaşının yarattığı stres ortalaması yüzde 41 iken Türkiye’de bu oran yüzde 51’e olarak verilere yansıyor.
Benzer şekilde global olarak küresel iklim krizinin stres yarattığını belirtenlerin ortalaması yüzde 47’ye tekabül ederken Türkiye’de bu oran yüzde 68 olarak kaydediliyor.
Ayrıca bu meselelerin yarattığı stres pandemiden bile ağır… Tüm bunların sonucunda gençlerin yüzde 25’i son 3 yılda akıl sağlığının kötüye gittiğini açıklıyor.
Türkiye’de yaşayan gençler derdini anlatmakta da 1 numara
Dünya ortalamasını aştığımız bir diğer konu ise derdini anlatma. Zira araştırmaya Türkiye’den katılan gençler arkadaşları ve psikologla sıkıntılarını paylaşma konusunda daha rahatlar.
Yüzde 67’si dertlerini arkadaşlarına, yüzde 59’u doktor ya da terapistine, yüzde 49’u aile üyelerine, yüzde 43’ü iş arkadaşlarına, yüzde 30’u din adamlarına, yüzde 25’i de yöneticilerine anlatmakta bir sakınca görmüyor.
Z’ler, ebeveynlerinin çevrim içi alışkanlıklarını “korkunç” buluyor
Parola yönetimi servisi 1Password ve güvenlik yazılımı şirketi Malwarebytes tarafından 1000 Z kuşağı üyesi ve ebeveynleriyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, hem ebeveynler hem de çocuklar çevrim içi gizlilik ve güvenlik konusunda endişe duyuyor ancak ne yapacakları konusunda oldukça farklı görüşlere sahipler. Ebeveyn denetimini hack’leyen Z’ler, ebeveynlerinin çevrim içi güvenlik konusunu hiç anlamadıklarını düşünüyor ve onların dijital alışkanlıklarını ortadan kaldırmak istiyor.