Doğalgaz faturası için korkulu bekleyiş başladı!
Yaz aylarının sona erip okulların açılmasıyla birlikte pek çok aile önce okul masraflarıyla yüzleşti ardından da kışlık alışverişinin acı tablosuyla karşı karşıya kaldı. Şimdi sırada doğalgaz faturaları var… Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Antikriz Monitörü” son araştırmasında hanelerin temel enerji ihtiyaçlarını karşılama alışkanlıklarını ve değişimlerini ortaya koyarken toplumun enerji faturaları hakkındaki öngörülerine ve tasarruf alışkanlıklarına da ışık tutuyor. Beklentiler ve tablo karanlık…
Doğalgaz en temel ısınma sistemi
Hanelerin temel enerji ihtiyaçları arasındaki en önemli kaynaklardan biri dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal gaz. Isınma, sıcak su ve pişirme özelliklerini hanelere sunan kolay kullanım yapısı ile toplum tarafından ağırlıkla tercih ediliyor.
Türkiye’de hanelerin yarısı doğalgaz kombi sistemiyle ısınırken, yüzde 14’ü yine doğalgaz kullanılan merkezi sistemle ısınıyor. Doğalgaz soba ile ısınanlarla birlikte hanelerin yüzde 70’inde doğalgaz kullanılıyor.
Her 10 kişiden 9’u ısınma ve elektrik fiyatlarının “çok” arttığı görüşünde
Bireylerin yüzde 80’inden daha fazlası hem elektrik hem de doğalgaz fiyatlarının çok arttığını düşünüyor. Artan doğal gaz ve elektrik fiyatları karşısında enerji ihtiyacını karşılamak için ortaya çıkan bir seçenek olan odun/ kömür fiyatları konusunda da görüşleri benzer.
“Faturalar daha da kabaracak” görüşü hakim
Kesintisiz enerjiye bağımlılığımız her geçen gün daha da artarken hanelerin yüzde 23’ünün elektrik giderleri geçen senenin aynı ayına göre yüzde 100 artmış durumda.
Elektrik giderlerinin yüzde 75 üzerinde artan hanelerin toplamı ise yüzde 43.
Bu sene kış aylarında doğalgaz giderleri konusunda da yine hanelerin yüzde 43’ü yüzde 75’in üzerinde artacağı görüşünde.
Enerji giderleri hane ekonomilerini en çok zorlayan kalem!
Hanelerin dörtte üçü bu sene elektrik faturalarındaki, yüzde 66’sı da doğalgaz faturalarındaki artışların bu sene bütçelerini en fazla zorlayacağını düşündükleri kategoriler olarak işaret ediyor.
Katılımcılara “Bütçenizi bu kış en çok hangi kategorinin zorlayacağını düşünüyorsunuz” sorusu sorulduğunda “elektrik giderleri” ve “doğalgaz giderleri”nin gıda ve giyim kategorilerinin dahi önüne geçmiş olması ise araştırmada dikkat çekici veriler arasında yer alıyor.
Vatandaş nasıl önlem alacak?
Hanelerin yüzde 76’sı elektrik giderlerini kıstıklarını ve bunun için ütü, çamaşır makinesi gibi elektronik aletleri daha az kullandıklarını, ailecek bir odada oturup diğer odalarda elektrik tüketmeyerek tasarruf yoluna gittiklerini söylüyor.
Hanelerin yüzde 67’si de bu kış doğalgaz giderlerini kısacağını, bunun için yüzde 41’i evde yokken doğalgazı açmamaya ya da minimumda yakmaya çalıştıklarını, yüzde 14’lük bir kesim de kaloriferi kapatıp soba kurmayı düşündüklerini ifade ediyor.
Enerji tüketiminde gidilen tasarruf yöntemlerinin yanı sıra katılımcıların yüzde 21’i cep telefonu operatörünü değiştirerek yüzde 18’i ise daha düşük maliyetli internet paketlerine geçerek ekstra bir bütçe yaratmayı denediği araştırma verilerine yansıyor. Son dönemde popülaritesi her geçen gün artan streaming platformları da katılımcıların yüzde 16’sı tarafından tasarruf adına iptal edilmiş ya da edilecek…
Fatura artışları ciddi bir yük
- 2021 sonundan beri vatandaşların yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ile başa çıkmak üzere nasıl önlemler aldığını araştırıyoruz. Yaz ayları boyunca okul ve ısınma masraflarının olmaması önemliydi. Ayrıca giyim ve gıda gibi kalemlerde de yaz mevsiminin avantajları söz konusuydu. Sonbahar ile birlikte bu tablo değişti, okul masrafları konusunu gündeme getirmiştik, kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile de ısınma ve elektrik giderleri yük oluşturmaya başlayacak.
- Katılımcıların yüzde 85’i doğalgaz fiyatının yükseldiğini ifade ediyor. Peki bu harcamaların ne kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz? Araştırmamıza katılanların yarısına yakını elektrik ve ısınma masraflarının en az yüzde 75 artacağını düşünüyor. Bu ciddi bir yük. Her dört kişiden üçü bu kış bütçelerinde en çok yük oluşturacak kalemler için de elektrik ve ısınma masraflarını işaret ediyor.
- Bu koşullar altında büyük bir çoğunluk her iki kalemde de tasarruf etmeye çalışacak. Elektrik harcamasında tasarruf eğilimi ısınmaya kıyasla biraz daha güçlü. Vazgeçilebilecek veya azaltılabilecek uygulamalar olduğu düşünülüyor. Ancak tabi ısınma tarafında da tasarruf önemleri alınacak, ısıtılacak oda sayısını azaltmak, kalorifer yerine soba kullanmak gibi önlemler gündemde.
- Geçen hafta da sözünü ettiğim ısınma-enerji desteğinin uygulama esasları ve ne derecede yaygın şekilde uygulanacağı kritik.
Araştırmanın metodolojisi
Bu dosyada paylaşılan veri ve bulgular Ipsos tarafından gerçekleştirilen ANTİKRİZ MONİTÖRÜ çalışmasından derlenmiştir. Temsili 800 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden gerçekleştirilmektedir. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5’tir. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırılmaktadır. Bu dosyadaki veriler 17-20 Ekim tarihleri 400 kişi ile yapılan dönemin sonuçlarını içermektedir.
Okul masraflarına yetişemeyen ebeveynler kemerde yeni delik arıyor…