Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den “merkeziyetsiz” sosyal medya platformu geliyor! | Son 24 saatin gündemi
Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’den “merkeziyetsiz” sosyal medya platformu geliyor!
Bildiğiniz üzere Twitter ve Elon Musk arasındaki düğüm çözüldü ve Musk, Twitter’ın yeni sahibi ve patronu oldu. Tüm bu yaşananların ardından, Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in teknoloji firması, yeni bir sosyal ağ başlattığını duyurdu… Bluesky adını taşıyan platform merkeziyetsiz oluşuyla ön plana çıkıyor…
Tek bir şirket tarafından kontrol edilmeyen “merkezi olmayan ve açık sosyal medya” biçimi oluşturmak için tasarlanan ve kamu yararı gözetme iddiasında olan Bluesky, bu ayın ortalarında “Bluesky Social” adlı halka açık bir test uygulamasını piyasaya süreceğini söyledi.
Beta sürümünün henüz ne zaman başlayacağı belli değil ancak duyurunun hemen ardından ilk iki günde 30 bin kişi başvuru yapmış durumda. Dorsey’in bu girişiminin zamanlaması manidar gözükse de merkeziyetsiz bir sosyal ağ fikri Dorsey için yeni değil, zira kendisi 2019 yılında bu platformun habercisi niteliğinde Tweet’ler atmıştı…
Kaynak: Design Taxi
Çip krizi akıllı yedek anahtarları tedavülden kaldırabilir
Toyota, sıfır araçlarla birlikte teslim edilen akıllı yedek anahtarların artık mekanik olacağını duyurdu. Japon otomobil devi, iki elektronik “akıllı” anahtardan birini şimdilik mekanik bir anahtarla değiştirecek.
Küresel çip krizi, otomotiv sektörünü üretim ve sevkiyat noktasında sekteye uğrattı. Pek çok kişi, satın aldığı araç için yıllarca beklemek durumunda kaldı. Görünen o ki çip krizi yalnızca araç üretimini değil yedek anahtar üretimini de geciktirdi. Toyota yetkilileri, uygulamanın şu an yalnıza Japonya’da geçerli olacağını açıkladı. Ayrıca, yetkililer yaşanan aksaklıktan ötürü özür diledikleri açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu karar, yarı iletken sıkıntısı devam ettikçe otomobilleri müşterilere mümkün olduğunca çabuk teslim etmeyi amaçlayan geçici bir önlemdir. İkinci akıllı anahtar hazır olur olmaz teslim etmeyi planlıyoruz.”
Kaynak: Reuters
Elon Musk mavi tik fiyatları için pazarlığa oturdu
Dün Elon Musk’ın Twitter Blue üyeliğini ayda 5 dolardan 20 dolara çıkarmak istediği ve doğrulanmış hesap anlamına gelen mavi tik için ayda 20 dolar talep edeceği gündeme gelmişti.
Konuyla ilgili gelen diğer tepkilerin yanı sıra Stephen King; “Mavi rozetimi tutmak için ayda 20 dolar mı? Asıl onlar bana ödeme yapmalılar. Eğer böyle bir şey olursa Enron gibi giderim” tweetiyle tepki gösterdi.
King’in tehdidi işe yaramış görünüyor zira Elon Musk söz konusu Tweet’e şöyle yanıt verdi; “Faturaları bir şekilde ödememiz gerekiyor! Twitter tamamen reklamverenlere güvenemez. 8 dolara ne dersin?”
$20 a month to keep my blue check? Fuck that, they should pay me. If that gets instituted, I’m gone like Enron.
— Stephen King (@StephenKing) October 31, 2022
Elon Musk’ın bu yanıtı dün duyurduğu fiyatta yüzde 50’yi aşkın bir oranda pazarlık payı bıraktığını ortaya koyuyor. Musk’ın ilerleyen dönemde gelen tepkilere karşı nasıl bir strateji izleyeceği ya da pazarlıkta en son kaça düşeceği merak konusu…
Çalışanlar maaş kesintisine uğramamak için hasta hasta çalışıyor
Pandeminin süregelen etkileri, enflasyon ve düşen alım gücüne bağlı olarak ekonomik kaygılar da artıyor. Bu kaygılı ortam farklı davranışların da gelişmesine neden oluyor. Hastalandığı için rapor alan çalışan sayısındaki azalma da bunun bir göstergesi. Çünkü artık bir günlük maaş kesintisi bile çalışanların bütçesini sarsmaya yetiyor.
Theraflu adına OnePoll tarafından yürütülen anket her üç çalışandan ikisinin ay sonunu getirememe korkusuyla hastalık izni almaktan çekindiğini ortaya koyuyor. ABD’de 2000 kişin katıldığı ankete göre çalışanların yüzde 41’i “her zaman” ya da “sık sık” hastayken çalıştığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 64 ise hastalık dolayısıyla maaşlarından kesilecek bir günlük ücretin dahi o ay bütçelerini sarsacağını söylüyor. Araştırmayla ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.
Doğalgaz faturası için korkulu bekleyiş başladı!
Yaz aylarının sona erip okulların açılmasıyla birlikte pek çok aile önce okul masraflarıyla yüzleşti ardından da kışlık alışverişinin acı tablosuyla karşı karşıya kaldı. Şimdi sırada doğalgaz faturaları var… Ipsos tarafından gerçekleştirilen “Antikriz Monitörü” son araştırmasında hanelerin temel enerji ihtiyaçlarını karşılama alışkanlıklarını ve değişimlerini ortaya koyarken toplumun enerji faturaları hakkındaki öngörülerine ve tasarruf alışkanlıklarına da ışık tutuyor. Beklentiler ve tablo karanlık…
Hanelerin temel enerji ihtiyaçları arasındaki en önemli kaynaklardan biri dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal gaz. Isınma, sıcak su ve pişirme özelliklerini hanelere sunan kolay kullanım yapısı ile toplum tarafından ağırlıkla tercih ediliyor.
Türkiye’de hanelerin yarısı doğalgaz kombi sistemiyle ısınırken, yüzde 14’ü yine doğalgaz kullanılan merkezi sistemle ısınıyor. Doğalgaz soba ile ısınanlarla birlikte hanelerin yüzde 70’inde doğalgaz kullanılıyor. Araştırmayla ilgili detaylara göz atmak için TIKLAYIN.