Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur’un aşuresini yemeyen pişman!
Yemek tarifi okurken insan hüzünlenir mi? Hüzünlenirmiş! Ayşe Pirhasoğlu Akbaş’ın derlediği “Anılar, Mutfaklar, Sofralar” kitabı alıp çok eskilere götürüyor. Aslında kültüre sahip çıkmak olarak da düşünülen kitabın kahramanlarının, bugün bir kısmının aile büyüklerini kaybettiğini bazılarının artık mutfağa giremediğini anlıyorum. O günlerde mutfağın efendisi olanların pişirdiği o özgün ve leziz tarifleri okumak işte bu nedenle beni oldukça etkiledi.
“Anılar, Mutfaklar, Sofralar”, Murathan Mungan’ın, “Hayat kısa olabilir ama anılar sonsuzdur” söylemiyle başlıyor. Ortak kültürümüzün ortak lezzetlerini, sofraları hatırlatan bir nevi anı kitabı tadında. Oğlak Yayınları’ndan çıkan kitap unutulmaz anılara eşlik eden çok özel tariflerle hem yazarını hem de okuyucularını kendi kökleriyle adeta kucaklaştırıyor.
Kitaptaki tariflerden biri de Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’a ait. Bodur Okyay, “Aşure günü yaklaştığında arayanlarım artar, neden mi?” diye sorup bir aşure tarifiyle kitapta yer alıyor. 43 kadının elinin lezzetini hissettiğiniz kitapta ayrıca bir istisna olarak Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş ve Emel Bahçıvan ile Gökçen Arıkan’ın anılarında yaşayan yemek tarifleriyle karşılaşıyorsunuz.
Kitaba Katkıda Bulunanlar:
Altuğ Akbaş, Berrin Akyüz, Feyza Altun, B. Canan Eren Arditi, Gökçen Arıkan, Elif Damla Arısan, Semin Arslanoğlu, Meltem Aybar, Emel Bahçıvan, Mine Barış, Yeliz Car, Arzu Çetintaş, Çayhan Orhon Dervişoğlu, Ferda Ergüneş, Özay Erol, Özlem Erol, Derya Erten, Aylin Gezgüç, İde Gürbüz, Ezgi Güven, Tijen İnaltong, Sibel İnan, Elif Karatuna, Ebru Edgü Malkoç, Sena Milani, Zeynep Bodur Okyay, Zeynep Özler, Sevim Palalı, Pelin Özgen Piker, Sleiman (Süleyman) Saikali, Tuna Zenginel Saikali, Selen Servi, Didem Sürgit, Aslı Şekerci, Ebru Şimşek, Elvan Tekcan, Oya Terzioğlu, Yasemin Tosun, Esra Yazıcı Tözge, Dilek Türel, Nurdan Tüzüner, Belma Yekdeş…
Yazar Ayşe Pirhasoğlu Akbaş, 2020 yılından bu yana, Türkiye’de kadın girişimciliğinin en güzel örneklerinden biri olan “Nevruz Köyü Kadınları” el emeği ve yerel üretim projesine kuruluşundan kooperatifleşme aşaması dahil tüm süreçlerinde, gönüllü olarak destek veriyor.
Akbaş’ın bu hassasiyetini yemek kitabının satır aralarında hissetmemek ne mümkün…