Türkiye’nin favori reçeli belli oldu
İyisi mevsim meyvelerinden yapılan reçelin çeşitleri saymakla bitmiyor. Herkesin favorisi ise farklı… Areda Survey’in 1.100 kişiyle yaptığı araştırmaya göre ise Türkiye’de en çok vişne reçeli seviliyor. Ayrıca Türk halkının yüzde 89’u reçeli satın almak yerin kendisi yapmayı tercih ediyor ve yüzde 68,7’si kışın tüketiyor. Öne çıkan diğer bulgular ise şöyle…
- En sevilen reçel çeşitleri listesinde vişneyi; çilek (yüzde 18,6), incir (yüzde 12), şeftali (yüzde 10,9), ayva (yüzde 8,2), böğürtlen yüzde (yüzde 4,7), gül (3,9) ve ahududu (yüzde 2,4) takip ediyor.
- Reçeli en çok hangi mevsimde tüketiyorsunuz? Sorusuna verilen cevaplar arasında başı çeken kışın ardında sırasıyla sonbahar (yüzde 11,9), yaz (yüzde 11,6) ve ilkbahar (7,8) geliyor.
- Araştırmaya göre reçel yüzde 95,7 oranında kahvaltıda tüketiliyor.
- Yüzde 4,3 ile de tatlı ve pasta yapımında kullanılıyor.
- Kahvaltıda reçelin eşlikçisi ise yüzde 75,4 ile ekmek üzeri tereyağı oluyor.
- Yüzde 24,6 ile de ekmek üzeri peynir reçellere eşlik ediyor.
- Yüzde 11’lik bir kesim reçeli kendisi yapmak yerine satın almayı tercih ediyor.
Araştırmanın metodolojisi
Araştırma 29 Ekim -2 Kasım tarihleri arasında bin 100 kişinin katılımıyla kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.
Geride bıraktığımız akşam internet yayıncısı “Zadekun” Twitch üzerinden yaptığı yayında takipçileriyle birlikte “Karma abur cuburlar listesi”ni oluşturdu. Twitter üzerinden yayınladığı atıştırmalıklar listesiyle deyim yerindeyse Tadelle severleri ayağa kaldırdı. Pek çok farklı markadan atıştırmalık lezzetlere yer verilen listede ürünler; “Efsane”, “Yeme de Yanında Yat”, “Çok İyi”, “Güzel”, “Ortalama”, “Kötü”, “Berbat”, “Manasız”, “Çöp Yerim Daha İyi” ve “Hiç Denemedim/Hatırlamıyorum” başlıkları altında sıralanıyor. İçerik elbette bir yanıyla mizahi amaçlı ve tabii ki öznel bir değerlendirme sunuyor. Ancak buna rağmen Tadelle severler konuya ilişkin öyle çok tweet attı ki, gün sonunda yıllara meydan okuyan efsane lezzet Twitter’da trend topic olmayı başardı…
Güncel Haberler