Yetenekler için şirket cazibesini nasıl artırırsınız?
Son zamanlarda liderler pek çok farklı zorlukla mücadele ediyor. Bunlardan biri de yetenekleri kuruma çekmek ve kurumda kalmasını sağlamak… İnsan kaynakları yöneticileri arasında yapılan bir Gallup araştırmasına göre çalışanların hayatlarını iyileştirmek dendiğinde ilk akla gelen başlıklardan biri olmasa da “sosyal refah” iş yerinde kurulan dostluklara bağlı… Kurumun çekiciliği, verimlilik ve çalışanların kurumda kalma süresi de öyle… Peki iş yerinde kalıcı dostluklar nasıl teşvik edilir? Gelin önce araştırmanın öne çıkan verilerine bakalım ardından da daha arkadaş canlısı bir kurum kültürünün nasıl oluşturulabileceğini 3 başlık altında inceleyelim…
Gallup verilerine göre, dünya çapında 300 milyondan fazla insanın tek bir arkadaşı dahi yok. İnsanların yüzde 20’sinden fazlasının ise ihtiyaç duyduklarında güvenebilecekleri bir dostları veya aileleri yok. Yani milyonlarca insan yalnızlıktan muzdarip.
Ortalama bir insan, iş yerinde 81.396 saat (dokuz yıldan fazla bir süreye eşdeğer) harcıyor. American Life Araştırma Merkezi’ne göre, insanların hayatlarının büyük çoğunluğunu geçirdiği iş yerlerinde arkadaş edinme ihtimalleri diğer tüm ihtimallerden daha yüksek. Yine de dünyanın en büyük şirketlerinin CHRO’ları (insan kaynakları yöneticileri) arasında yapılan bir Gallup araştırmasına göre, şirketlerin çalışanlarının hayatlarını iyileştirmek ve mutluluklarını artırmak için yaptıkları yatırımlar arasında en az pay “sosyal refaha” düşüyor. Böylece dünya genelinde her 10 çalışandan sadece 3’ü iş yerinde iyi arkadaşlıklar kurabiliyor.
Şirket içerisindeki dostluklar hangi konularda avantaj sağlıyor?
“İnsan bizim en büyük varlığımızdır” demesine rağmen birçok yönetici, çalışanların ofise girerken özel hayatlarını kapıda bırakmalarını bekliyor. Yine de Gallup verileri, iş yerinde iyi bir arkadaşa sahip olmanın karlılık, güvenlik ve çalışanları elde tutma gibi konular da dahil olmak üzere birçok avantaj sağladığını ortaya koyuyor.
Pennsylvania ve Minnesota Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yalnızca yakın arkadaşlıkların iş yeri verimliliğini artırdığını doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda nedenini de buldular; arkadaşlar daha kararlı, daha iyi iletişim kuruyor ve birbirlerini teşvik ediyor.
Uluslararası Sosyal Araştırma Programı (ISSP) tarafından yapılan küresel bir araştırmaya göre, kişilerarası iş ilişkilerinin çalışanın iş tatmini üzerindeki olumlu etkisi oldukça yüksek.
Ne yazık ki pandemi yalnızca küresel olarak yalnızlığı şiddetlendirmekle kalmadı, aynı zamanda iş yeri arkadaşlıklarına da zarar verdi. Gallup, hibrit modelde çalışan insanlar arasında 2019’dan beri iş yerinde iyi bir arkadaşlık kurduğunu söyleyenlerin oranında 5 puanlık bir düşüş olduğuna işaret ediyor.
İş yerinde kalıcı dostluklar nasıl teşvik edilir?
Çalışma modelinin yüz yüze, uzaktan veya hibrit olması fark etmez, şirket içindeki dostlukları teşvik eden bir kültür, çalışanlar ve kârlılık açısından olumlu sonuçlar doğuruyor. Peki yöneticilerin, küresel yalnızlık salgınıyla mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda ölçülebilir sonuçlar veren, arkadaşlık dostu bir iş yeri yaratması mümkün mü? İşte bazı ipuçları:
Buddy sistemi kurun
Herkesin bir arkadaşa ihtiyacı vardır, özellikle de şirkette yeniyseler. Yeni işe alınanları kıdemli çalışanlarla bir araya getirmek, işe alım ve üretkenliği hızlandırabilir.
Buddy’ler, yeni işe alınan çalışanlara yalnızca eşyaların nerede olduğu ve yazılı olmayan kuralların neler olduğu gibi bilgiler vermekle kalmaz, aynı zamanda şirketteki diğer insanlarla bağlantı kurmalarına yardımcı olur. Ve bu ilk bağlantılardan bazıları uzun vadeli ilişkilerin temelini atar.
İyi bir arkadaşlık sistemi kurmanın anahtarı, etkileşimleri artırmaktır. Microsoft, işe başladıkları ilk 90 gün içinde ofisteki arkadaşlarıyla sekiz defadan fazla bir araya gelen çalışanlarının yüzde 97’sinin hızlı bir şekilde adapte olmanın yanı sıra daha üretken olduğunu tespit etti. Yeni işe alınanlar ilk 90 gün içinde ofisteki arkadaşlarıyla yalnızca bir kez görüştüklerinde bu oran yüzde 56’ya düştü.
Mailleri azaltıp görüntülü görüşmeleri artırın
Pandemiden önce çalışanlar iş arkadaşlarıyla kahve içebiliyor, öğle yemeği yiyebiliyor ve koridorda laflayabiliyordu. 2020’de tam zamanlı olarak uzaktan çalışmaya başlayan insanlar için en büyük değişikliklerden biri, iş arkadaşlarıyla eskisi kadar sosyalleşememek oldu. Çünkü arkadaşlık kurmak insanlarla konuşmayı, görmeyi ve birlikte olmayı gerektirir. Bağlanmanın en iyi yolu, Zoom veya FaceTime’da da olsa birbirinizi görmektir. Ancak bunun için iş arkadaşlarının daha fazla konuşması ve daha az e-posta göndermesi gerekiyor. Çünkü e-posta asla yüz yüze diyaloğun yerini tutmaz. Ayrıca yanlış anlaşılmaları tetikler…
Bu noktada liderlerin daha az e-posta gönderip daha çok diyaloğu teşvik etmesi ve bu konuda örnek olması gerekiyor. Ayrıca liderler, beklentileri gözden geçirerek yeni kültürel normlar oluşturabilir ve hatta şirket yapılanmalarını güncelleyerek yüz yüze etkileşimleri artırabilir. Örneğin, çapraz eğitimi teşvik edin veya çalışanların şirketin diğer alanlarındaki kişilerle iş birliği yapabilmeleri için belirli periyodlarda görev değişimleri yapın. Bu yeni insanlarla tanışmak, yeni arkadaşlar edinmek için de bir fırsat yaratır.
İş yeri etkinliklerinde eğlenceyi teşvik edin
Politikaları, eğitimi veya zaman çizelgelerini zorunlu kılabilirsiniz ancak insanları arkadaş yapamazsınız. Çalışanlarının şirket partilerinden nefret etmesi de bir lidere hiçbir şey kazandırmaz.
Çalışanlarınızın nelerden hoşlandığını gözlemleyerek eğlenceli aktiviteler oluşturup hem onların sosyal ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayıp hem de eğlenceli bir kurum kültürü oluşturabilirsiniz. Unutmayın şirketinizin ne kadar çekici olduğu çalışanlarınızın birbiriyle nasıl iletişim kurduğuna bağlı…
Kaynak: Harvard Business Review US – Jon Clifton
Kim demiş ofiste dedikodu yapmak kötüdür diye!
Ofise dönüş sezonu başladı. Birçok marka teker teker ofise dönüş kararını açıklarken çalışanlar ikiye ayrılmış durumda. Kimisi bu dönüşe sıcak bakarken kimisi uzaktan çalışmaya devam etmek istiyor. Dönüşü isteyenlerin de en büyük motivasyonlarından biri çalışma arkadaşlarıyla çay sohbetleri ve sıcak ilişkilerin devamı… Ofiste “dedikodu” olarak tabir edilen bu sohbet buluşmalarının genellikle hoş karşılanmadığı biliniyor. Ancak araştırmalar dedikodunun aslında fayda sağladığına işaret ediyor…