Ofislerde pasif-agresiflik yayılıyor
Son zamanlarda “Büyük istifa” ve “Sessiz istifa” gibi sayısız eğilim iş yerlerini ele geçirdi. Yapılan bir araştırma bu eğilimlere bağlı olarak artan stresin çalışanlarda pasif-agresif tavırlara yol açabileceğini gösteriyor…
OnePoll tarafından yürütülen ve 2.000 kişini katıldığı araştırmaya göre çalışanların yüzde 69’u pasif-agresif davranışların iş yerlerinde bir sorun haline geldiğini kabul ediyor. Yüzde 48 ise pandemi öncesi döneme göre bu davranışların arttığına inanıyor. Araştırmanın öne çıkan bulguları şöyle:
- İş yerinde en yaygın pasif agresif davranışlar arasında iş arkadaşlarının arkasından konuşmak (yüzde 54), şikayetler ve kızgınlık (yüzde 50), sessiz kalmak (yüzde 49), alaycılık (yüzde 42) ve sahtekarlık (yüzde 37) yer alıyor.
- İşe yeni başlayan çalışanlar arasında en çok gözlemlenen davranış alaycılık (yüzde 76).
- Üst düzey yöneticilerin çalışanların arkasından konuşma oranı ise yüzde 60.
- Katılımcıların yarıya yakını (yüzde 47) bu davranışların büyük olasılıkla yüz yüze gerçekleştiğini söylüyor. Ancak, yüzde 41’i bunun e-posta veya çevrimiçi mesajlaşma kanalları aracılığıyla da gerçekleşmesinin mümkün olduğunu söylüyor.
- Çalışma ayrıca işyerinde pasif-agresif davranışların genellikle kötü zaman yönetimi (yüzde 51), problem çözme becerisinde eksiklik (yüzde 49) ve kötü stres yönetimi (yüzde 48) gibi sonuçlar doğurduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, yüzde 63 bu durumun olumsuz iş yeri ilişkilerine, yüzde 55 çalışanlar arasında artan stres seviyesine ve yüzde 49 ise üretkenliğin azalmasına yol açtığını dile getiriyor.
- Her 10 kişiden 7’si (yüzde 71) pasif-agresif iş arkadaşlarının uygun sosyal beceri eğitiminden fayda sağlayacağına inanıyor.
Güncel Haberler