Büyümek isteyen markalar 2023’e erken girmeli! Peki ama nasıl?
Pandemi, jeopolitik gerginlikler ve ekonomik belirsizliğin beraberinde getirdiği zorluklar ve aksilikler nedeniyle 2023 daha öncekilerden hayli farklı bir yıl olacağa benziyor. Hayatta kalmak ve büyümeye devam etmek isteyen markaların ise gelecek stratejilerini şimdiden devreye sokması gerekiyor. Peki bu nasıl mümkün olacak? Google, yöneticilerinden aldığı 2023 pazarlama trendleri ve tahminleriyle markalara fikir verecek tavsiyelerde bulunuyor…
Kapsayıcılık artık medya planlamayı da içermek zorunda
Reklamcılık sektöründe son birkaç yılda kapsayıcılık önem kazandı. Kapsayıcılık artık medya planlamayı da içermek zorunda. İnsanların kendilerine benzeyen kişileri görüp duyması değil, bu deneyimi aşina oldukları ortamlarda yaşaması önemli. Ancak farkında olunmayan önyargılar kapsayıcı medya planlamanın önüne geçebilir. Pazarlamacıların farklı kitlelerle tam anlamıyla etkileşime geçip bağlantı kurabilmeleri için bu önyargıyı ele almaları ve kitlelerinin tükettiği içeriğin kapsamını benimsemeleri gerekiyor.
Bu yıl Domino’s ve Diageo gibi reklamverenler, medya yerleşimiyle ilgili seçimlerini titizlikle değerlendirdi ve kitlelerinin tamamıyla daha iyi bağlantı kurabilmek için onlara gösterildikleri anların kapsamını genişletmek üzere harekete geçti. Reklamverenler bu amaçla, önyargı içerebilecek anahtar kelime ve konu hariç tutma işlemlerini kaldırdı ve özenle seçilmiş yetkili kaynaklar ile yayıncılara proaktif şekilde yatırım yaptı.
Gizlilik deneyimi, güven duygusunu etkiliyor
Belirsizliğin hakim olduğu bir pazarda rekabet ederken işletmelerin 2023’te rakiplerinden ayrışması gerekiyor. Müşterileri elde tutmak ve müşteri kazanmak isteyen işletmeler sahip oldukları değerleri kanıtlamalı. İnsanların günlük hayatın büyük bir kısmında interneti her zamankinden daha fazla kullanması göz önünde bulundurulursa online gizlilik hiç bu kadar önemli olmamıştı.
Google, geçen yıl Avrupa’da yaşayan 7.000’den fazla kişi ile anket yaptı ve gizliliğe saygı gösteren markalara ait reklamların daha iyi performans gösterdiğini buldu. Bu yıl daha da kapsamlı bir anketle 20.000 kişiye gizlilik konusunda iyi ve kötü deneyimlerin sonuçlarını sordu. Buna göre gizlilik deneyimlerinin müşterilerin güven duygusunu etkiliyor. Ayrıca tüketiciler, kötü gizlilik deneyimlerini neredeyse verilerinin çalınması kadar olumsuz şekilde değerlendiriyor. Katılımcıların yüzde 43’ü için bu deneyimler, başka bir markaya geçmek için yeterli. Tabloya bakınca markaların 2023’te müşterilerinize, verileri üzerinde kontrol sahibi olmaları ve bunu hissetmeleri için ihtiyaç duydukları tüm olanakları sağladığınızdan emin olması gerekiyor.
Burası artık Z kuşağının dünyası
Z kuşağı, tamamen internetle büyümüş ilk kuşak. Bu kuşağın internette gezinme ve etkileşim kurma biçimleri gelişmeye devam ediyor. Günümüzde bu kuşak için en alakalı platformlar, sürekli değişen ihtiyaçlarını yeni ve yenilikçi yollarla karşılayan, dinamik ve görsel açıdan zengin platformlar. Z kuşağı, etkileşim kuracakları platformu ve yöntemi ifade etmek için kendileri açısından en önemli yeri tercih ediyor. Markalar, 2023’te, Z kuşağını içeren kitleleri kendi dünyanıza davet etmek yerine onların dünyasında buluşmalı. Karşılanmamış ihtiyaçlarını anlamalı, tek tip olmayla ilgili beklentiler yerine alaka düzeyi ile özgünlüğe öncelik vermeli ve yaşadıkları çeşitli, görsel dünyaları benimsemeli.
Markaların tekerleği yenide icat etmesine gerek yok
İnsanlar, farklı ekranlar ve video uzunlukları arasında sorunsuz şekilde geçiş yaptıkça izleme alışkanlıkları çeşitleniyor. Her bir ekran ve video uzunluğu için farklı ihtiyaç ile beklentiler ortaya çıkıyor. Birçok içerik üretici, bu izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha kısa, “hemen tüketilebilen” içeriklerle yenilik yapıyor. Bu içerik üreticiler büyük başarı elde ediyor. Şu anda 1,5 milyar aylık etkin kullanıcısı bulunan ve günde 30 milyardan fazla görüntüleme alan YouTube Shorts, reklamverenler için büyük bir fırsat haline geliyor.
Markaların bu yeni video biçimini kullanmak için tekerleği yeniden icat etmesi gerekmiyor, sürece öncülük eden içerik üreticilerden ders çıkarılmalı. Onlar izleyicileriyle özgün biçimde bağlantı kurmak için her bir video biçimiyle ilgili yeni yaklaşımlar oluşturarak sürece öncülük ediyor. Son derece ilgi çekici kısa video içerikleri üretmek için hikaye anlatmayla ilgili en iyi uygulamalardan yararlanmak önemli. Örneğin, videolarda doğrudan konuya girilmeli. Reklam süresi yalnızca 10 ila 60 saniye olduğundan, önermede bulunmaya veya yoğun şekilde ekstra bağlam içeren bir hikaye oluşturmaya gerek yok..
Süper uygulamalar beklentiyi yükseltiyor
Süper uygulamalar pazar yerleri, mesajlaşma ve ödeme hizmetleri gibi farklı özellikleri bir araya getiren, birden fazla işleve sahip mobil uygulamalar. Asya’da ve finansal katılıma aracılık ettikleri Afrika’da fintek sektöründe şimdiden ön plana çıktılar. Dünyanın geri kalanında henüz o kadar yaygın değiller. Ancak bazı markalar çekinerek süper uygulamaları deniyor. Örneğin, ABD merkezli perakendeci Walmart şu anda kendi süper uygulama sürümünü oluşturuyor.
Bunun anlamı, her uygulamanın bir süper uygulama olabileceği ya da olması gerektiği değil. Ancak tüm pazarlamacılar, süper uygulamaların mobil statükoyu değiştirmesinden ve toplu olarak hem uygulamalar hem mobil deneyimler için beklentileri yükseltmesinden ders çıkarabilir. Daha da önemlisi bu uygulamalar bize insanların kolaylık istediğini gösteriyor. Süper uygulamalar cihazda, ayrı ayrı birden çok uygulamadan daha az depolama alanı kaplıyor ve kullanıcıların uygulamalar arasında geçiş yapması gerekmiyor.
Özetle 2023’te markalar, uygulama deneyimini kullanıcılar açısından nasıl daha kolay hale getirebileceğini düşünmeli. İnsanların bir kez oturum açıp sildiği tek amaçlı bir uygulama oluşturmamalı. Çeşitli özellikleri bir araya getirerek ve müşterilerin uygulamayı günlük hayatlarının parçası haline getirmelerini sağlamalı.
Kaynak: Think with Google