ING’nin “Yeni Yıl Kararları” araştırmasının sonuçlarına göre; Türklerin 2016 hedefi, borçlarını azaltmak
ING’nin “Yeni Yıl Kararları” araştırması Türklerin 2016’da borçlarını azaltmaya yönelik çalışmalar yapacağını gösterdi.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 13 Avrupa ülkesi ile ABD’de ve Avustralya’da gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’deki katılımcıların yüzde 31’i 2016’da daha fazla tasarruf etmek, yüzde 36’sı borçlarını azaltmak ve yüzde 31’i de harcamalarını kontrol altına alarak parasını daha iyi yönetmek konularında karar aldı.
ING Uluslararası Araştırmalar tarafından gerçekleştirilen “Yeni Yıl Kararları” araştırmasının sonuçlarına göre, Avrupa’da 10 kişiden 7’sinin (yüzde 77) yeni yıl için aldığı bir finansal hedefi bulunuyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 13 Avrupa ülkesi ile ABD’de ve Avustralya’da gerçekleştirilen ve yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla oluşturulan araştırmaya göre Avrupa’da kendisi için finansal bir karar alanların yüzde 41’i “daha fazla tasarruf etmek istiyor”. Avrupalıların yüzde 27’si borçlarını azaltmak ve yüzde 27’si ise harcamalarını kontrol altına alarak parasını daha iyi yönetmek konularında kararlı görünüyor. Katılımcı ülkeler arasında İtalya, yüzde 56 ile “tasarruf etmek” yönünde en kararlı ülke.
Türklerin yüzde 86’sının yeni yıl için finansal hedefi bulunuyor
Araştırmada Türkiye, yüzde 86 ile 2016 yılı öncesinde finansal bir hedef belirleyip uygulama kararı alanların en fazla olduğu ülke olarak belirlenirken, Türkiye’yi yüzde 82 ile Hollanda ve yüzde 81 ile Lüksemburg izliyor. İspanya ise yüzde 60 ile sıralamada en alt sırada yer alıyor.
Araştırmada, “tasarruf etmek” en öne çıkan finansal karar olarak görünüyor. Avrupalıların yüzde 41’i 2016’da daha fazla tasarruf etmek istiyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 31 ile Polonya ile birlikte en düşük seviyede görünüyor. İtalya yüzde 56, İngiltere ise yüzde 53 ile yeni yılda tasarruflarını artırmak istediğini belirtenlerin en fazla olduğu ülkeler.
Araştırmaya göre, Avrupalıların yüzde 27’si 2016 yılında “paralarını daha iyi yöneterek harcamalarını düşürme”yi hedefliyor. Türkiye’de bu oran yüzde 31 olarak görünüyor. Yeni yıl için daha iyi bir para yönetimi planlayanların en fazla olduğu ülkeler yüzde 39 ile Fransa ve yüzde 38 ile Romanya.
Öne çıkan bir diğer finansal yeni yıl kararı ise borçları azaltmak olarak görünüyor. Avrupalı katılımcıların yüzde 27’si 2016’da borçlarını azaltmayı hedeflediğini ifade ederken bu oran Türkiye’de yüzde 36’ya yükseliyor. Türkiye bu oranlar tüm katılımcı ülkeler arasında ilk sıraya oturuyor.
Türkler finansal kararlarını uygulamaya koyamıyor
Araştırma, 2015 yılına girerken benzer bir karar alanların bu kararlarını uygulayıp uygulayamadıklarını da sorguluyor. Alınan yanıtlara göre, Avrupalılar’ın yüzde 52’si 2015’te aldıkları finansal kararları uyguladıklarını ifade ederken yüzde 48’i başarısız olduğunu itiraf ediyor. Türkiye’de ise başarılı olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 43 ile Avrupa ortalamasının altında kalıyor ve katılımcı ülkeler arasında en düşük oranı yakalıyor. Bu konuda en başarılı olan ülkeler ise yüzde 68’lik oranlarla Almanya ve Avusturya.