Starbucks baristaları ayaklandı: “Bahşiş istemiyoruz”
Bahşiş tartışmasının iki tarafı var. Bir yanda bahşiş bırakmadığı zaman kendini kötü hissedenler var diğer tarafta işletmelerin adil bir ödeme yapmadığı için oluşan bu boşluğu doldurmak istemeyenler… Starbucks’ın ABD’de benimsediği “zorunlu” bahşiş uygulaması işte bu tartışmayı alevlendirdi. Bahşiş istemeyen baristaların TikTok’ta başlattığı akım ise dikkat çekiyor…
Baristalar neden bahşiş istemiyor?
Starbucks’ın “müşterilerin sevdikleri baristaları takdir etmesinin bir yolu” olarak tanıttığı yeni sistem, kartla ödeme yapan müşterilere ödeme sırasında bahşiş vermek istediği miktarı soracak.
Starbucks, ABD’de başlattığı bu uygulamayla adeta müşterileri bahşiş vermeye “zorluyor”.
Ancak bazı baristalar bu kararı doğru bulmuyor. Zira birçok müşterinin bahşiş kültürünü tam olarak anlamadığını ifade eden kimi baristalar bu kararın sırf bahşiş verdiği için kaba davranma hakkı elde ettiğini düşünen müşterileri artıracağına inanıyorlar ve bahşiş verme baskısı yaratılmasını istemiyor.
@aubreygracep The awkward moment when they can see what you’re tipping #squarereader #tip #tipping #baristatok ♬ original sound – AubreyGrace
@aubreygracep’in paylaştığı videoda müşterinin parmağının önce bahşiş yok butonuna sonra da yüzde 25 bahşişe gittiğini anbean izleyen baristayı görüyoruz. Baristanın elindeki kahve de parmağın hareketine göre yer değiştiriyor. Tüketicinin yaşadığı bahşiş verme baskısını somut bir şekilde ele alan bu video bir TikTok akımı başlattı ve akıma katılanlar “bahşiş verme kültürünün kontrolden çıktığını” dile getirdi.
@yassimodo Replying to @colleenfl i’ve done enough fist-shaking to know it doesn’t work. try being a part of the solution. #love #world #money #freedom #elonmusk #liberation #tips #baristatok ♬ original sound – kalehack
Kahvede 4. dalga heyecanı başladı
2000’li yılların başında tüketicinin hayatında bir devrim yaratan 3. dalga kahve büyük bir heyecanla karşılanmıştı. Çünkü yeni doğan her kahve akımı gibi 3. dalga da bir önceki akıma eleştiri olarak geldi ve pek çok şeyi değiştirdi. Kimi uzmanlar kahve sektöründe devrim yaratan 3. dalganın henüz tamamlanmadığını söylese de 4. dalga çoktan kapıyı çalmaya başladı bile… Ve sektörün önde gelenlerine göre 4. dalga, kahveye dair yeni bir dünya vadediyor… Peki, bu yeni dünyada nasıl bir kahve deneyimi bekliyor tüketicileri? 4. dalga neleri değiştirecek?