Y kuşağı, kariyer hedeflerinin gerisinde kaldığını düşünüyor
Profesyonel hayatta bir adım ileri gidemediğini hissetmek dünya üzerindeki pek çok insanın ortak endişesi. CSU Global tarafından ABD’de yapılan bir araştırmaya göre çalışanların yüzde 22’si kariyeriyle ilgili sorun yaşıyor. Kuşaklar bazında bakıldığında ise Y’lerin yüzde 51 kendini mesleki gelişim açısından geride kalmış hissediyor.
Araştırmaya göre Y kuşağının 2023 için kariye planları arasında yeni yılda iş-yaşam dengesini iyileştirmek (yüzde 34) ve profesyonel iş çevresini genişletmek (yüzde 33) ile profesyonel kararlar almak (yüzde 72) yer alıyor. Z kuşağının kariyer hedefinin merkezinde ise “beceri” odaklı bir yaklaşım var. Bu yaklaşımın sebeplerinin başında ise en yaşlı Z kuşağı çalışanlarının bile iş hayatına yeni adım atmış olması yatıyor.
Araştırmanın öne çıkan diğer verilerini şöyle sıralamak mümkün:
- Her 8 kişiden 1’i, çalışmakta olduğu şirkete bugün başvursa işe kabul edileceğinden emin değil.
- Katılımcıların yüzde 56’sı gelecek yıl bir şekilde kendini geliştirebileceğini düşünürken yüzde 41’i daha iyi bir iş bulmak, sahip oldukları işte terfi almak için eğitim hayatına geri dönmeyi planlıyor.
- Yüzde 34’lük bir kesim iş ve ev hayatı arasında denge kurmayı hedefliyor.
- Yüzde 33, profesyonel çevresini güçlendirmek için yeni insanlarla tanışmak istediğini belirtiyor.
- Çalışanların yüzde 32’si yeni yılda beklediği zammı hak etmek için çok çalıştığını belirtiyor.
CSU Global Başkanı Pamela Toney, “Değişen bir iş gücüyle birlikte çalışanların, eğitimlerine devam etmek, terfi almak veya kariyer yollarında dönüm noktasına varmak gibi hedefler belirlediğine daha sık şahit olabiliriz. Yeni yılda kariyer açısında ulaşılabilir hedefler koymak kalıcı etkiler yaratabilir” diyor.