Ofiste “çalışıyormuş” gibi yapanların dikkatine!
Hiç sırf patronunuz geç saatlere kadar çalıştığınızı görsün diye işiniz bittiği halde ofiste kaldığınız, yöneticiniz yanınızdan geçerken kendinizi sekmeler arasında hızla geçiş yaparken bulduğunuz ya da olduğunuzdan meşgul gözükmek için takviminize sahte toplantılar eklediğiniz oldu mu? Bu sorulara cevabınız “Evet” ise “üretkenlik tiyatrosu”nda sahne alıyorsunuz demektir…
Çalışanların, sadece patronlarını ve yöneticilerini mutlu etmek için çok çalışıyormuş gibi davranmasına işaret eden “üretkenlik tiyatrosu” elbette yeni bir kavram değil. Ancak salgın döneminde ve sonrasında evlerin ofislere dönüşmesiyle bu durum yeni seviyelere ulaştı.
Liderler, ofis ortamında çalışanların iş yapma biçimleriyle ilgili fiziksel gözlem yapma olanağına sahipti. Uzaktan çalışma sistemi, bu gözleme dayalı görsel ipuçlarını oldukça azalttı. Microsoft’un 11 ülkede 20.000 kişiyle üretkenlik sinyalleri üzerine yaptığı araştırmaya göre pandemiden sonra çalışanların her zamankinden daha fazla çalışma derecesi (yüzde 87) ile yöneticilerin çalışanların üretkenliğine duyduğu güven (yüzde 12) arasında büyük bir kopukluk oluştu. Qatalog tarafından yapılan bir diğer ankete göre ise bilgi teknolojileri çalışanlarının yüzde 54’ü, işlerini uzaktan yürütürken hala çalıştıklarını yöneticilerine göstermek için her gün fazladan bir saat şirket bilgisayarında çevrim içi olduklarını dile getiriyor. Gün içerisinde iş için harcanan bu fazladan bir saat ise çalışanlarda strese ve tükenmişlik sendromuna sebep oluyor.
Enflasyon çaresizliği: Aday çalışanların yüzde 50’si işi alabilmek için yalan söylüyor
Enflasyon karşısında eriyerek yok olan maaşlar, pek çok çalışanı yeni ve daha iyi kazanabileceği bir iş arayışına itiyor. Bu durumda işe kabul edilme motivasyonu yüksek olan aday çalışanlar, görüşme esnasında kariyer geçmişleriyle ilgili gerçekleri “abartarak” anlatıyor… Öyle ki StandOut CV tarafından yapılan bir araştırma geçtiğimiz yıl 42,5 milyon insanın iş görüşmesinde yalan söylediğine dikkat çekiyor.