MÜSİAD: “Kıdem Tazminatı Çalışanın Hakkıdır”
Ocak ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı.
Ocak ayında, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 7,2 puan kaybederek 43,8 değerine, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 8,1 puanlık artış göstererek 58,9 puana yükseldi. Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 3,7 puanlık artış göstererek 54,5 değerine yükseldi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, her ayın son haftasında kamuoyuyla paylaştığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri, 2016 yılının ilk ayında MÜSİAD Genel Merkezde düzenlenen basın toplantısında MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak tarafından açıklandı.
Üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 3 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEK verilerini 2 yıldır kamuoyu ile paylaştıklarını dile getiren MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini ifade etti.
Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Olpak, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 7,2 puan kaybederek 43,8 değerine, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 8,1 puanlık artış göstererek 58,9 puana yükseldi. Ocak ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 3,6 puanlık artış göstererek 54,5 değerine yükseldi ”dedi.
“Üyelerimiz 2016 Yılını Daha İyi Bekliyor”
Her yılın ilk ayında Ankara’da Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ile yapılan toplantıda MÜSİAD üyelerine yapılan anket sonuçlarının paylaşıldığını hatırlatan Olpak, “12 Ocak günü yapmış olduğumuz toplantıda üyelerimizin 2015 değerlendirmesini ve 2016 beklentilerini Başbakan Yardımcımızla paylaştık. Üyelerimizin yüzde 64’ü 2016’yı 2015’e göre daha iyi bekliyor” dedi.
İran’a uygulanan ambargoların yumuşatılması hakkında görüşlerini bildiren Olpak, yakın sınır komşusu olan ülkelerin ticaretlerinin ülke ekonomilerine daha olumlu yansıyacağını ve yumuşayan ambargoların Türkiye’yi olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
Emtia fiyatlarının sanayici açısından belirleyici olduğunu vurgulayan Olpak, “30 doların altını test eden petrol fiyatı, bizim gibi petrol ithal eden bir ülkenin cari açığını ve ödemelerini olumlu etkiliyor. Petrol ihraç eden ülkeler açısından ise onların alım kapasitesini olumsuz etkiliyor. Biz de bunu başka pazarlara yönelerek kapatabilmeliyiz” diye konuştu.
“MÜSİAD Yeni Pazarları Tanıtmaya Çalışıyor”
Yeni pazarlara ilişkin bir basın mensubundan gelen soruyu cevaplayan Olpak, MÜSİAD’ın yeni pazarları tanıtmak amacıyla sürekli programlar yaptığını bildirdi. Geçtiğimiz günlerde Endonezya’daki iş fırsatları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdiği bilgisini veren Olpak, söz konusu ülkenin 5 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir yatırım hedefi olduğunu anımsatarak, benzer bir toplantının İran için de yapıldığını, söz konusu ülkeye heyetler getirip götürmek istediklerini söyledi.
“Kıdem Tazminatı Çalışanın Hakkıdır”
Kıdem tazminatı ile ilgili bir soru üzerine, kıdem tazminatının çalışanın hakkı olduğunu vurgulayan Olpak, “Ama şunu da görmemiz lazım. Türkiye’de bugün hem işsizlik sigortası uygulanıyor, hem de kıdem tazminatı uygulaması yapılıyor. Dünyadaki örneklerine baktığımızda bu 2 uygulamanın birlikte olduğu yapılanma görmedik” diye konuştu.
Bu konunun çözülmesi gerektiğini belirten Olpak, ”Bu çözülmeyi yaparken durduk yere iş verenin üzerine 3-5 puanlık ilave bir maliyetten bahsedersek; iş verenin üzerine böyle bir yük gelecekse bunu doğru bulmayız. Çözümlerden birisi ne olabilir? İşsizlik sigortası ile ilgili yapılan ödemenin 2 artı 1’den fazla olan bir kısmı varsa, bir kısmı kıdem tazminatının ödenecek olan yapılanmasına kaydırılabilir. İkinci konu süreler. Bir başka önemli konu da çalışanın hak kaybı olmasın ama herkes SGK’lı emekli oluyor. Emeklilik maaşının hesaplanmasında toplam ödemelerimizin ortalamasını alan bir sistem var ama kıdem tazminatında ortalama yok, son maaş üzerinde gidiyor. Bütün bunların hakkaniyet çerçevesinde gitmesi gerek ancak çok uzatılmadan. Bize göre bu yılın ilk yarısı içerisinde bizleri de davet edecekleri bir ortamda, dün sayın bakanımızla Ankara’da görüştük, çalışmaların ilerlediğini söyledi. Şu aşamada somut şeyler yok. Bugün basına yansıyan 30 günlük sürenin değiştirilemeyeceği şeklinde sayın bakanın ifadesi vardı. Ben bunu ortak tartışılmış bir metin olarak görmedim. Tabi bu hükümetin siyasi iradesi olabilir. Biz de bu konuda kendi görüşlerimizi davet edildiğimizde söyleyeceğiz” dedi.