Kadınlar için alışveriş zamanı…
E-ticaret günden güne kitleleri etkisi altına almaya devam ediyor. Hatta öyle ki kadınlar öğle aralarında sık sık sanal vitrin turuna çıkıyor, haftanın iki gününde alışverişler yoğunlaşıyor. Erkeklerin bir ürünü online satın almaları 10 dakika sürerken kadınlarda bu süre 14 dakikayı buluyor. Avantajix.com’un Türkiye ve dünyada kadınlarının online alışveriş alışkanlıklarına dair yapılan araştırmaları derlediği çalışma ilginç veriler içeriyor. İşte detaylar…
Yapılan pek çok araştırmaya göre kadınlar online alışverişi en çok perşembe ve pazartesi günleri yapıyor, cumartesi ve pazar ise alışverişten uzak duruyor. Verilere göre, internetten en fazla alışverişi 25-34 yaşları arasındaki çalışan kadınlar yapıyor.
Alışveriş turu 14 dakikada tamamlanıyor
Kadınlar e-ticaret için en yoğun mesaiyi perşembe günleri harcıyor. Hafta sonu tatiline yönelik alışverişler için perşembe günlerini tercih eden kadınların online alışverişte gün olarak ikinci tercihleri ise pazartesi.
Kadınların internetten en az alışveriş yaptıkları günler ise öncelikle cumartesi, ardından da pazar. Gün içinde online alışveriş için daha çok öğle tatili olan 12.00-13.30 saatleri arasını kullanan kadınların, e-ticarette aktif oldukları ikinci saat dilimi ise 20.00-22.00 arası oluyor.
Erkeklerin bir ürünü online satın almaları 10 dakika sürerken, kadınlarda bu süre ortalama 14 dakikayı buluyor.
E-ticaret sitelerinden en çok kıyafet satın alan kadınlar, daha sonra sırasıyla gıda ürünleri, takı, kozmetik, ayakkabı, çanta ve teknoloji ürünleri için para harcıyor.
Alışveriş sepetlerinin ortalaması 450 TL olurken, kadınların çoğunluğu, e-ticaret sitelerinde sunulan ürünlerin ortalama fiyatları 100-150 TL arasında olduğunda, alışverişin çok daha çekici hale geldiğine vurgu yapıyor.
E-posta pazarlaması kadınların aklını çeliyor
Kadınlar ürünleri internetten markasıyla birlikte arıyor, markaları sosyal ağlarda daha fazla tavsiye ediyor, e-posta bildirimleri, erkeklere göre kadınların alışverişinde daha etkili oluyor. Araştırmalar, kadınların fırsat ve kampanyaları erkeklerden daha fazla takip ettiklerini, kadınların iade süresini sonuna kadar kullanmayı tercih ettiklerini de ortaya koyuyor.
Avantajix.com Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, 17-64 yaş aralığındaki her dört kadından üçünün online alışveriş yaptığının araştırmalarla saptandığını anımsatarak, “Pandemi öncesi kadınların sadece yüzde 25-30’u internetten alışveriş yapardı, alışveriş sıklığı da çok düşüktü. Pandemiyle birlikte kadınlar da en az erkekler kadar online ticarette etkin hale geldi. Bu da online alışveriş platformlarını kadınlara yönelik araştırmalar, kampanyalar yapmaya yöneltti. Kadınlar online alışverişin avantajlarını da çok iyi değerlendiriyor. Fırsat siteleri, fiyat karşılaştırma siteleri, Avantajix.com gibi para iade sitelerinin çok yaygın bir şekilde kullanıyorlar” diyor.
Kadınların iş hayatına kazandırılması, eşit şartlarda çalışması, eşit kazanması ve terfi imkanlarına erişebilmesi gibi pek çok konu uzun zamandır hem toplumların hem de iş dünyasının gündeminde. Ancak hem global hem de yerel veriler olması gerekenin oldukça gerisinde olduğumuza işaret ediyor. Hal böyle olunca bu durum akıllara “Markalar için bu sadece bir iletişim konusu mu?” sorusunu getiriyor. PwC Türkiye, PERYÖN iş birliğiyle Mart 2022’de gerçekleştirdiği araştırmayla yanıtlandırıyor soruyu: Çalışanlar cinsiyet eşitliğinin “stratejik” bir unsur olarak görülse de liderler tarafından yeterince sahiplenilmediğini düşünüyor.