Sağlık sektörü deprem bölgesi için seferberlik ilan etti
Kahramanmaraş depremleri sağlık sektöründe de büyük bir seferberlik başlattı. Sektörün önde gelen kuruluşları hem nakdi hem ayni yardımlarla yaraların sarılmasına destek oldu. Pek çok kurum bu yardımlarının yanı sıra çalışanlarının yaptıkları destek kadar ek destek sağlayacağını duyurdu…
Pfizer Türkiye, sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştığını duyurdu. İlk etapta Sağlık Bakanlığı koordinasyonuyla 100 bin kutu ilaç bağışlayan şirket, Dörtyol Devlet Hastanesi’ne içinde tıbbi malzeme olan yardım tırı gönderdi. Ayrıca Pfizer Vakfı afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla 1.5 milyon dolar destekte bulunacağını açıkladı.
Novartis Türkiye bölgedeki yardım çalışmaları için 1 milyon ABD dolar destekte bulundu. Ayrıca iş birliği içinde olduğu kurum ve kuruluşlarla dünya çapındaki tüm çalışanlarının katılacağı bir bağış kampanyası başlatan Novartis, burada toplanacak bağışa eş değer oranda ek bağış sağlayacağını duyurdu.
Sanofi Türkiye ilk aşamada öncelikli ihtiyaçları karşılamak için toplam 3 milyon euroluk bir destek sağlayacağını açıkladı. Bu taahhüt 50 bin doz difteri ve tetanoz aşısını, acil ihtiyaç duyulan 125 bin dozluk ilaç desteğini, Türkiye ve Suriye sınırındaki deprem bölgelerinde insani yardım ve afet sonrası rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere 2 milyon euroluk acil yardım desteğini kapsıyor.
Boehringer Ingelheim, 250 bin euro bağışta bulundu. Maddi desteğin yanı sıra, hastalar için ilaçlar hızla bölgeye ulaştırıldı. Şirket, depremden etkilenen şehirlerdeki sağlık ihtiyaçlarının daha uzun soluklu karşılanmasını sağlamak adına mobil cerrahi ünitesine ve laboratuvara sahip 25 yataklı sahra hastanesinin kurulması için planlamalarına devam ediyor.
Çalışanlar bağış yapıyor
MSD ise afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla 1 milyon dolar destekte bulunacağını açıkladı. Eş zamanlı olarak tüm dünyadaki çalışanların katılabileceği bir bağış kampanyası da başlatan şirket, çalışanların katkısına eş değer tutarda şirketin de bir bağış sağlayacağını belirtti.
Amgen Türkiye AFAD’a 1 milyon TL destekte bulunulacağını, Amgen Vakfı ise Direct Relief International Medical Corps ve Heart-to-Heart International kuruluşlarına 1 milyon dolar bağışta bulunduğunu açıkladı. Firma ayrıca tüm dünyadaki çalışanlarının katılabileceği bir bağış kampanyası da başlatarak çalışanlarının katkısının toplamı kadar ilave bağış yapacağını da belirtti.
Roche Türkiye bölgedeki yardım çalışmaları için Türkiye ve Suriye’ye 1.5 milyon İsviçre Frangı destekte bulunmayı taahhüt etti. Şirket, Sağlık Bakanlığı ve TİTCK’nın ilettiği ihtiyaç listesine yönelik afet bölgesinde diyabet yönetimi için kan şekeri ölçüm cihazları ve şeker ölçüm çubukları gönderimi de yaptı. Roche Türkiye çalışanlarının başlattığı yardım kampanyası da deprem bölgesinde ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağlayacak.
Gilead Türkiye, International Medical Corps ve Direct Relief’e 1 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu. Firma ayrıca çalışanlarının katkılarının üç katına çıkartılacağı ve sivil toplum kuruluşlarına aktarılacak bir bağış kampanyası başlatıldığını belirtti. Firma, “Hayat Bulan Fikirler” bağış programının kaynaklarını da bağış amacıyla aktaracak.
Novo Nordisk Türkiye 1 milyon dolar bağışta bulunacağını paylaştı.
Abbvie Türkiye, 1 milyon dolar destekte bulunacağını, üyesi olduğu AİFD Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin tıbbi ve insani yardım sağlamak için başlattığı çalışmalara destek vermeye ve bölgelerden gelen ilaç taleplerini karşılamaya devam ettiklerini belirtti.
Abdi İbrahim, Sağlık Bakanlığı ve TİTCK yönlendirmesiyle ilk etapta 100 bin kutu ilacı deprem bölgelerine ulaştırdığını, bununla birlikte çok sayıda çadır, battaniye, yetişkin ve çocuk uyku tulumu gibi malzemeleri içeren yardım tırının beraberinde beş ekskavatör ve üç jeneratörü de bölgeye gönderdiklerini iletti. Ayrıca depremde zarar gören hastanelerde kanser tedavisi devam eden 2-15 yaş arasındaki 14 çocuğu da aileleriyle birlikte, Abdi İbrahim Vakfı bünyesinde faaliyete geçen İyilik Evi’nde tedavilerine devam edebilmeleri için misafir ediyor. Bunun yanı sıra Menarini Türkiye, Merck Türkiye, Nobel İlaç, Biofarma, Sanovel, Santa Farma, Teva, Berko İlaç da yaptıkları açıklamalarla bölgede ihtiyaç duyulan ilaç, tıbbi cihaz ve diğer yardımlar konusunda desteklerini açıkladı.
Bayer, Kızılay ve Ahbap Derneği’nin afet bölgesindeki çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği 1 milyon euro bağışın yanı sıra 445 bin adet ürününü, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yönlendirmelerine uygun olarak; Sağlık Ürünleri Derneği (SURDER) ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) aracılığıyla doğrudan deprem bölgelerine ulaştırıyor. Bununla birlikte Bayer’in dünya genelinde tüm çalışanlarının katılabildiği bağış kampanyası da devam ediyor. Toplanan yardımlara eş değer tutarda Bayer de bağışta bulunacak.
Afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla toplam 1 milyon dolar destekte bulunan AstraZeneca, dünya genelinde tüm AstraZeneca çalışanlarının katıldıkları bir bağış kampanyası da oluşturdu. Şirket burada toplanacak yardıma eş değer tutarda ek bağış da sağlayacak. Maddi desteklere ek olarak Kızılay Üsküdar Şubesi’nin belirlediği, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan ürünlerin temini için ayni bağışta bulunuldu. Bu ürünlerin deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına çalışanlar da gönüllü olarak destek verdi. Bunların yanı sıra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği üzerinden gönderilen ilaç ve tıbbi yardım taleplerini karşılamak üzere de çalışmalara başlandı.
Dayanışma zinciri sınırları aştı
Fransa merkezli ilaç markası Servier Grup, depremzedelere destek olmak amacıyla uluslararası bir dayanışma fonu oluşturdu. Depremin ilk gününden bu yana Sağlık Bakanlığı ile irtibat halinde olan Servier Türkiye, bölgeye 44 bin kutu ilaç bağışı yapacağını bildirdi. Ayrıca grup, iştiraki olan Mécénat Servier Yardım Fonu aracılığıyla depremzedeler için 500 bin euro bağışta bulunuyor. Dünya çapında çalışan sayısı 22 bine yaklaşan Servier Grup, tüm Servier çalışanlarının katılımı için ayrı bir dayanışma fonu kurarak, Mécénat Servier Yardım Fonu’nun da çalışanların bağışta bulunduğu kadar ek bağış yapacağını duyurdu.
AbbVie Türkiye afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak için AbbVie Vakfı aracılığıyla 1 milyon dolar bağışta bulundu. İlk andan itibaren GEA Arama Kurtarma Ekibi’ne destek verildi. Ayrıca Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin afet bölgelerine ilaç ve insani yardım çalışmalarına destek veriyor ve bölgelerden gelen ilaç taleplerini karşılamaya devam ediyor. Son olarak dünya çapında tüm AbbVie çalışanlarının katılabileceği ve çalışanlar tarafından yapılan bağışlara AbbVie’nin 1:1 oranında katkı sağlayacağı global yardım kampanyası da hayata geçirildi.
Eczacıbaşı Topluluğu bölgenin hijyen, sağlık ve barınma ihtiyacına destek vermek amacıyla 100 milyon TL’si AFAD bağışı olmak üzere ilk aşamada 300 milyon TL kaynak ayırdığını duyurdu.