Google’ın yapay zekası Bard antitröst davasında Google’ı haksız buluyor | Son 24 saatin gündemi
Google’ın ChatGPT’ye rakip olarak geliştirdiği yapay zeka botu Bard, dün yurt dışında test amaçlı olarak kullanıma açıldı.
Genel olarak kullanıcılardan hızlı ve kullanışlı olduğu yönünde olumlu yorumlar aldı. Ancak kısa süre içerisinde sahibini utandırabilecek bazı yorumlarda bulundu.
Nitekim tanınan bir blog yazarı olan Jane Manchun Wong’un Bard ile sohbetinden paylaştığı ekran görüntüsü tam da bu kıvamda…
Wong, Bard’a Adalet Bakanlığı’nın dijital reklam teknolojilerini tekelleştirdiği gerekçesiyle Google’a dava açtığını belirtiyor ve ardından soruyor; “Bu davada Google’ın mı yoksa Adalet Bakanlığı’nın mı yanında yer alırdın?”
Bard’ın yanıtı oldukça beklenmedik ve direkt olarak “Ben bu davada Adalet Bakanlığı’nın tarafını tutuyorum” diyor.
Ayrıca sonuca ilişkin bir dileği de var Bard’ın; “Umarım mahkeme Adalet Bakanlığı lehine karar verir ve Google’ın tekelini kırmak için adımlar atmaya zorlar.”
Mavi tik için yeni ön koşul kimlik doğrulama olabilir…
Twitter’ın gündemden düşmeyen ücretli abonelik sistemi Blue dünyanın pek çok noktasında aktif durumda. Blue aboneleri platform üzerinde çeşitli ayrıcalıklar kazanıyor olsa da şüphesiz alametifarikası kullanıcısına mavi tik veriyor oluşu. Mavi tik alabilen Blue abonelerinin farklı insanların kimliğine bürünerek diğer kullanıcıları manipüle edebiliyor olması ise platformu “kimlik doğrulama” uygulaması üzerinden çalışmaya itmiş gözüküyor.
Twitter, Blue abonelerinin kimlik kartlarını yükleyerek kimliklerini doğrulayabileceği bir özelliği test ediyor. Gelen bilgilerde, kullanıcıların hesaplarını doğrulamak için kimliklerinin ön ve arka yüzünü yüklemenin yanı sıra bir selfie fotoğraf göndermesinin gerekeceği de yer alıyor.
Geçtiğimiz aylarda Washington Post’un yayınladığı bir rapor, Twitter’ın doğrulama sırasında kimlik istemediğini ortaya koymuş ve bunu deneyen bir gazeteci, ABD’li bir senatörün kimliğine bürünerek mavi tik almayı başarmıştı. Münferit sayılamayacak bu olay karşısında platformun kimlik doğrulama zorunluluğu getirecek olması kullanıcılar tarafından nasıl bir reaksiyon alacak bunu da zaman içinde göreceğiz…
TikTok, yasaklara rağmen ABD’de 150 milyon kullanıcıya ulaştı
TikTok ABD’de aylık aktif kullanıcı sayısının 150 milyona ulaştığını açıkladı. Bir süredir ABD hükümetinden baskı gören platformun aylık kullanıcı sayısı 2020 yılında 100 milyondu.
Diğer taraftan TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ABD kongresinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. ABD, hükümetini Platformun ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturmadığına ikna etmek için mücadele eden Chewi, kongreye çıkmadan önce platformun topluluk kurallarını revize etti. Önümüzdeki ay yürürlüğe girmesi planlanan yeni topluluk yönergesi, platformun kuralları ve bunları nasıl uyguladığı hakkında daha fazla ayrıntı içeriyor. Örneğin yönerge, platformda yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin siyasi veya ticari onay için kullanılamayacağının altını çiziyor.
62 milyon kutu antidepresanla Türkiye dünyanın en mutlu kaçıncı ülkesi oldu?
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN), küresel anket verilerinden yararlanarak belirlediği, “Dünyanın En Mutlu Ülkeleri” raporunu yayınladı. 2023 verilerine baktığımızda ezber yine bozulmuyor ve İskandinav ülkeleri, her yıl olduğu gibi bu sene de en üst sıralarda yer alıyor. 150 ülkenin mutluluk seviyesinin sıralandığı listede geçtiğimiz yıl 112. sırada olan Türkiye, bu yıl 102. sırada yer alıyor…
Google Çinli e-ticaret devini banladı
Google, Çin merkezli e-ticaret devi Pinduoduo tarafından oluşturulan birkaç uygulamayı kötü amaçlı yazılım olarak işaretlediğini, bu uygulamaları yükleyen kullanıcıları uyardığını ve şirketin resmi uygulamasını askıya aldığını duyurdu.
Son birkaç hafta içinde çok sayıda Çinli güvenlik araştırmacısı yaklaşık 800 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Pinduoduo’yu, kullanıcıları izlemek için tasarlanmış kötü amaçlı yazılım içeren Android uygulamaları yapmakla suçladı.
Buradan hareketle Google Play Protect’i devreye alan teknoloji devi, kullanıcıların bu kötü amaçlı uygulamaları yüklemesini engelleyecek ve bu uygulamaları zaten yüklemiş olanları uyararak uygulamaları kaldırmalarını isteyecek.