İnsan kaynaklarına hangi trendler yön verecek?
LinkedIn, dünya çapında işe alım süreçlerinde öne çıkan trendlerin yer aldığı “The Future of Recruiting 2023” raporunu yayınladı. Ekonomik belirsizlik, işverenlerin markalaşması, beceriye dayalı işe alma ve şirket içi hareketlilik faktörleri etrafında şekillenen rapor, dünya çapında binlerce insan kaynakları profesyoneliyle yapılan anketler ışığında tavsiyelerde bulunuyor.
Ankete katılan İK profesyonellerinin yüzde 45’i şirketlerinin enflasyona göre ücret artırdığını dile getiriyor. Yükselen enflasyon, durağan reel ücretler ve rekabetçi işgücü piyasası… Bu üç faktör göz önünde bulundurulduğunda, işverenler; özellikle genç yetenekleri elde tutmak için enflasyona ayak uyduran ücretler teklif etmeye öncelik vermek durumunda. Raporun önce çıkan bulgularını ve bulgular etrafında verilen tavsiyeleri şöyle sıralamak mümkün:
“İşiniz değişmiyor, siz değişiyorsunuz”
İşe alımlar son dönemde dünya çapında durağanlaştı. Buna bağlı olarak çoğunun daralması veya yerinde sayması beklenen işe alım bütçeleri bu yıl daha fazla yatırım beklenen tek kalem olarak öne çıkıyor. Diğer taraftan şirketlerin ihtiyaç duyduğu beceriler hızla değişiyor. LinkedIn CEO’sunun Ryan Roslansky, bu durumu “İşinizi değiştirmiyor olsanız bile, büyük olasılıkla işiniz size göre değişiyor” diyerek özetliyor. Şirketlerin, önce becerilere öncelik vermesi ve en çok hangi becerilere değer verdiklerini belirlemesi gerekiyor.
İK profesyonellerinin teknolojik gelişmeleri arkasına alması gerekiyor
ChatGPT gibi yapay zekayı kullanarak içerik üreten araçlar, İK profesyonelleri için umut vaat eden büyüleyici ve yeni bir teknoloji. Ankete katılanların çoğu iş tanımları hazırlamak ve adaylara kişiselleştirilmiş mesajlar vermek gibi işlerde yapay zekanın kendilerine yardımcı olabileceğine inanıyor. Katılımcıların üçte ikisi (yüzde 68) yapay zekanın işe alım üzerindeki etkisi hakkında “çok umutlu” veya “ihtiyatlı bir şekilde iyimser” olarak tanımlıyor. İşe almanın öngörülebilir geleceği için, insanlar hala önemli bir rol oynuyor, ancak insan kaynakları profesyonellerinin direksiyonu elden bırakmadan teknolojik gelişmeleri arkasına alması gerekiyor.
Liderler, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığa bağlı kalmak durumunda
Belirsiz bir ekonomide, işverenlerin işgücünü çeşitlendirme çabalarından geri adım atacağını düşünmek mümkün. Ancak durum böyle değil. İK profesyonellerinin çoğu enflasyonun işe alımı genel olarak olumsuz etkilediğini söylese de her dört kişiden üçü çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığın önceliğinin azaltılmadığını belirtiyor. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık gelecek nesil çalışanlar için önemli öncelikler arasında. Dolayısıyla liderlerin sadece sosyal kriz zamanlarında değil uzun vadede bu üç faktöre bağlı olması gerekiyor.
Raporun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.