Enerjisi “yeşil” markalar
Bireyler olarak ne kadar enerji tasarrufu yaparsak yapalım tek başımıza yarına daha iyi bir dünya bırakmamız mümkün değil. Tam da bu noktada daha iyi bir dünya hayali kuranlarla yan yana yürüyen ve hatta öncülük eden “Enerjinin Koruyucuları” devreye giriyor… Üretim sürecinden, ürettikleri ürünlerin enerji tasarruflu olmasına dek yeşil bir yol haritası çıkaran enerjinin koruyucularını FM Halkla İlişkiler, İçerik ve İletişim Danışmanlık Kurucu Ortağı Fülay Yaşa Keskin rehberliğinde mercek altına aldık…
Zorlu enerji
Zorlu Enerji yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdiği yatırımlar ve çalışmalarla gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için çalışıyor.
➞ Öyle ki Zorlu Enerji Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor.
➞ 95 megavat gücündeki Kızıldere I ve II jeotermal elektrik santralleri (JES), yıllık toplam 650 milyon kWh elektrik kapasitesiyle, dünyanın sayılı büyük JES’leri arasında konumlanıyor. Yerin altından çıkarılan jeotermal suyun tamamı elektrik üretimi yapıldıktan sonra reenjeksiyon kuyularına gönderiliyor.
➞ 305 MW’lık kurulu gücüyle jeotermal enerji alanında Türkiye’de lider olan marka, santrallerinde gerçekleştirilen ağaçlandırma projeleriyle bulunduğu bölgelerde emisyon azaltımını hedefliyor.
➞ Sürdürebilirlik odaklı yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek amacıyla kurduğu Zorlu Energy Solutions (ZES) ile sıfır emisyonlu kesintisiz ulaşım için bin 100’ü aşkın lokasyonda bin 900’e yakın istasyonda hizmet veren marka bu yatırımıyla da Türkiye’de mevcut elektrikli şarj istasyonlarının yarısından fazlasının sahibi konumunda…
Enerjisa
Enerjisa üretim alanında yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımına odaklanarak 2022’de 65 MW kurulu güce sahip Erciyes Rüzgar Enerji Santralini devreye aldı. 2024 sonuna kadar 150 MW hibrit güneş santrallerini de devreye almayı hedefliyor.
Marka, 1000 MW’lık YEKA-2 projesi yatırımlarının ise 2026’nın ilk çeyreğine kadar kademeli olarak tamamlanmasını hedefliyor.
Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji hedefleri açısından stratejik öneme sahip olan rüzgâr enerjisine dikkat çekmek amacıyla, çeşitli platformlarda çok sayıda proje geliştiren Enerjisa Üretim, Balıkesir’de bulunan rüzgar santralinde bir ilke imza attı. 85 metre yükseklikte gerçekleşen DJ performansı, Türkiye’de rüzgar türbini üstünde yapılan ilk konseri olmanın yanı sıra, müzik dünyası açısından da ilklerin etkinliği oldu.
Galata Wind
Doğan Holding şirketlerinden olan yeşil ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi yapan Galata Wind’in toplam 269 MW kurulu güce sahip, üç Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve iki Güneş Enerjisi Santrali (GES) bulunuyor.
Bandırma/Balıkesir, Mut/Mersin ve Nilüfer/Bursa’da üç rüzgar enerji santrali (RES) ve Çorum ve Erzurum’da da iki güneş enerjisi santrali (GES) bulunan Galata Wind Enerji A.Ş. yıllık yaklaşık 750 bin MWh’lik elektrik enerjisi üretiyor ve yılda yaklaşık 400 bin tonluk karbon emisyonunun düşmesini sağlıyor…
Garanti BBVA
2021 yılında Garanti BBVA, kömürü ve kömürle ilişkili aktiviteleri finanse etmeyeceğini duyurdu. 2014 yılından beri proje finansmanı kapsamında finanse ettiği yeni enerji projelerinin tamamı yenilenebilir enerji yatırımlarından oluşan banka, 2015 yılında Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişine ve iklim değişikliğiyle mücadelesine destek olmak amacıyla İklim Değişikliği Eylem Planını yayımladı.
Proje Finansmanı portföyündeki yenilenebilir enerji oranı yüzde 73’e ulaşan Garanti BBVA’nın bu alana sağladığı toplam finansman 5,3 milyar doları aştı. Banka yaklaşık yüzde 25 pazar payıyla Türkiye’de rüzgâr enerji santrallerinin finansmanında pazar lideri konumunda.
Tepe Home
Tepe Home üretim tesisleri 2023 itibarıyla yüzde 100 yeşil enerjiye geçti. Sürdürülebilir bir gelecek için yaklaşık 3 MWp kurulum gücüne sahip güneş enerjisi panellerine 40 milyon TL yatırım yapan marka artık yüzde 100 yeşil enerjiyle üretiyor…
ASUS
22 yıldır GreenASUS komitesinin ilkeleri doğrultusunda çalışan ASUS, 2011 yılından beri karbon nötr ürünler tasarlıyor. 2018 yılından bu yana her yıl 50 ila 60 bin adet ekolojik etiket kazanan ve doğa dostu ürünlerini, enerji tasarrufu yapmak için özel olarak tasarlayan marka, birçok farklı ürün gamında kullandığı sistemlerle ayda yüzde 30 ila yüzde 70 arasında tasarruf sağlıyor. İklim Eylemi, Değer Yaratımı, Sorumlu Üretim ve Döngüsel Ekonomi ana başlıkları altında 2025 hedeflerini açıklayan marka; sera gazı emisyonlarını yüzde 50 azaltmayı, ana ürünlerin enerji verimliliğini yüzde 50 artırmayı taahhüt ediyor.
Vodafone Türkiye
Vodafone Türkiye, enerji verimliliği alanındaki çalışmalarıyla enerjinin koruyucuları arasına adını yazdırmayı başarıyor.
2021-22 mali yılında bir önceki mali yıla göre mobil veri başına tüketilen enerji miktarını yüzde 26 azaltan şirket, 12 veri merkezi, 16 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen 575 bin 930 MWh elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek Kapsam 2 emisyonlarını sıfırladı. Vodafone Türkiye Esenyurt Teknoloji Merkezi’nde 3,2 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen çatı tipi güneş enerjisi sistemi, 475 kWh kurulu güçle Türkiye’de ve Vodafone Grubu ülkeleri arasında bir teknoloji merkezinde kurulan en büyük kapasiteli güneş enerjisi sistemi olma özelliği taşıyor.
Vodafone Türkiye, 2021-22 mali yılında 472,9 MWh enerji üreten sistemle 306,5 ton karbon salınımının önüne geçmiş oldu…