İdeal LinkedIn profili nasıl oluşturulur?
Kişinin LinkedIn profili elbette yaptığı işe göre şekilleniyor. Ancak LinkedIn profilini işveren için cazip kılmak adına herkes için geçerli olan belli başlı kriterler var. Fast Company yazarı Donna Svei, makalesinde bu kriterlerin yanı sıra aday işverenin LinkedIn profili oluştururken yapmaması gerekenlere değiniyor… LinkedIn trendlerini günlük olarak takip eden ve araştıran Svei, gözden kaçmayacak bir çalışan profili için yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:
Yakın zamanda yapılan bir LinkedIn veri analizi, evden çalışmanın 2022’de zirveye ulaştığını ortaya koydu. Şu anda, LinkedIn iş ilanlarının yüzde 85’inden fazlası hibrit veya iş yerinde. Dolayısıyla, profilinizde yalnızca evden çalıştığınız yazıyorsa, bazı işverenler tarafından değerlendirmeye alınmayabilirsiniz. Elbette bu “çalışmak istemediğiniz koşulları kabul edermiş gibi yapın” anlamına gelmiyor. Ancak işveren adayın diğer kriterlerini göz önüne alarak gerçekten ilgilenirse koşullar konusunda uzlaşı sağlanabilir.
Potansiyeli vurgularken abartmamak gerekiyor…
LinkedIn, özgeçmişin herkese açık versiyonu haline geldi. Bu nedenle, özgeçmişinizi LinkedIn standartlarına uydurmak oldukça önemli. Profilin en görünür öğelerinden biri olan başlığın adayın güçlü iletişim becerilerine sahip olduğunu göstermesi gerekir. Ayrıca, LinkedIn profilini öne çıkarmak için atabilecek birkaç adım daha var. Adayların istedikleri iş unvanını, uzmanlıklarını profillerinde sergilemelerini bu adımlar arasında yer alıyor.
LinkedIn kullanıcıları son dönemde profillerine iş ve beceri tanımlarının seviyesini vurgulayan bir veya iki cümlelik açıklamalar eklemeye özen göstermeye başladı. Ancak, söz konusu vurgular, bazı işe alım uzmanları için “abartı” olarak yorumlanabilir. Oysa adayların, LinkedIn’de becerilerini kanıtlaması aslında çok kolay. Kazanılan sertifikaları profilin eğitim bölümüne eklemek, işverenin dikkatini çekmek için yetiyor da artıyor bile…
İşverenler ipuçlarını sever
İşe alım uzmanları da dahil olmak üzere tüm işverenler ipuçlarını sever. Aday, yüksek kaliteli yeteneklerle tanınan bir şirkette çalışıyorsa, cezbetmek için çaba sarf eden tarafın işveren olması daha olası. Ancak aday böylesi bir şirkette çalışmıyorsa, algılanan bir ilgi eksikliği, işe alım uzmanlarının adayın profilinden uzaklaşmasına neden olabilir. Adayın iş için hevesli olduğunu göstermesinin ilk ve en önemli adımı ise LinkedIn profiline #OpenToWork çerçevesini eklemek.
Özgeçmiş modası değişti…
Geçmişte kimse LinkedIn profillerinin mükemmel olmasını beklemiyordu ama bu durum değişti. Artık bir işveren gerçek özgeçmiş ve Linkedın profili arasında tutarsızlıklar gördüğünde, adayı direkt eleyebiliyor. İş arama, son derece dinamik bir süreç. LinkedIn profilinin veya özgeçmişinin modası geçmiş olmasına izin vermek, işe alım uzmanlarının adayın potansiyelini görmezden gelmesine neden olabilir. İş değiştirmek ciddi duygusal, mali ve operasyonel zorluklar getirir. Bu yüzden adayın gelecekteki benliğine karşı nazik, güvenli ve güncel kalması son derece önemli…