Yapay zeka, çalışanlara yalnız hissettiriyor
Yapay zeka sistemlerindeki hızlı ilerlemenin, işyerini yeniden şekillendiren yeni bir endüstriyel devrimi ateşlediği aşikar… Ancak uzmanlara göre yapay zeka, sosyal ilişkilerden izole ettiği çalışanların ruhsal sağlığı üzerinde yıkıcı etkilere yol açabilir…
Georgia Üniversitesi’nden Dr. Pok Man Tang’in yapay zeka ve çalışanların ruhsal durumu arasındaki korelasyonu tespit ettiği çalışmasına göre işi gereği yapay zekayı sıkça kullanan çalışanlar, yalnız hissetmeye daha meyilli… ABD, Tayvan, Endonezya ve Malezya’da yapay zeka ile çalışan 166 çalışanla yapılan ankete dayanan araştırmaya göre kültürel geçmişlerinden bağımsız olarak yapay zeka kullanan çalışanlar arasında yalnızlık, uykusuzluk ve aşırı alkol tüketimi gibi sorunlar artmaya başladı. Bu sorunlar insanlarla iletişim kurmaya gerek kalmaksızın çalışmaya bağlı olarak ortaya çıkan sosyal temas ihtiyaçlarından kaynaklanıyor.
İki farklı araştırma benzer sonuçlara işaret ediyor
Dr. Tang, yapay zekayla çalışmaya bağlı olarak ortaya çıkan yalnızlık duygularını hafifletmek için yapay zeka sistemlerinin insan etkileşimini taklit edecek donanımlarla geliştirilmesini öneriyor. Ek olarak, işverenlerin yapay zeka tabanlı görevlerin sıklığını sınırlaması ve personelin sosyalleşmesi için fırsatlar yaratması da çözüm önerileri arasında.
Benzer sonuçlar Journal of Applied Psychology’de yayınlanan bir makalede de yer alıyor. 214 ABD’li ve 294 Malezyalı çalışana gönderilen çevrimiçi bir anketten yola çıkan makale yapay zeka sistemleriyle daha sık etkileşime girenlerin yardım etme, işten sonra içme, uyumakta zorluk çekme ve yalnız hissetme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor…