IMF dijital para birimleri için küresel bir platform oluşturuyor…| Son 24 saatin gündemi
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) üzerine yoğunlaştıklarını ve bu para birimleri için küresel bir platform üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Fas’ta düzenlenen bir konferansta konuşan Georgieva, birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yaparken gelecekte yaygınlaşması beklenen bu para birimleri için daha verimli ve adil işlemler gerektiğini söyledi ve birbirine bağlı sistemlere ihtiyaçlarının olduğunu ekledi.
IMF, üzerinde çalıştığı platform sayesinde dijital para birimleriyle ülkeler arasında işlem yapılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, merkez bankalarının CBDC için ortak bir paydada buluşmasının önemine de vurgu yapıyor. Georgieva, bir platform üzerinde anlaşamamanın muhtemelen kripto paralar ile doldurulacak bir boşluk yaratacağını düşündüklerini de ekliyor.
Merkez bankası dijital para birimleri ya da kısaca CBDC’ler, merkeziyetsiz olan kripto paraların aksine merkez bankaları tarafından kontrol edilen dijital para birimlerine deniyor. Para birimlerinin dijital versiyonları olarak düşünebilirsiniz. Birçok ülke; maliyetleri düşürmesi, işlemleri hızlandırması, finansal katılımı artırması, havaleleri daha ucuz yapması gibi nedenlerden dolayı CBDC’lere sıcak bakıyor.
Rekabet Kurulu’ndan Google’a soruşturma
Rekabet Kurulu bağlama ve kendini kayırma davranışlarıyla ilgili Google hakkında açtığı ön araştırmayı sonuçlandırdı ve Google hakkında reklam hizmetlerinde kendini kayırarak rekabet yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açılmasına karar verdi.
Rekabet Kurulu, son dönemde teknoloji şirketlerinin hakim durumlarıyla ilgili uluslararası alanda alınan kararların bir benzeri kapsamında soruşturma açtı. Hakim durumda olan teknoloji şirketlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak bir hizmetin kullanımını başka bir hizmetin kullanımı şartı uygulaması “bağlama” olarak tanımlanıyor.
Rekabet Kurumu’nun ön araştırmasında da Google şirketinin kendisine ait YouTube platformunda reklam yayınlayabilmeyi, yalnızca kendi reklam teknolojisini kullanma şartına bağlaması “bağlama” teorisine uygun olarak rekabet ihlali iddiasına konu edildi.
Kendini kayırma uygulaması yönünden ise Google tüm aşamalarında büyük oranda etkili olduğu çevrim içi görüntülü reklam teknolojisin tedarik zincirinde, üçüncü taraf reklam teknolojisi kullanan şirketlere karşı kendi teknolojisini avantajlı konuma getirerek hakim durumu kötüye kullandığı iddiası konu edildi.
Kaynak: ekonomim.
Martı’nın festivali “mitinge” döndü
Taksicilerle karşı karşıya gelmesiyle sıkça gündem olan mobilite platformu Martı, 40 bin TAG sürücüsü ve 10 milyon kullanıcısı için bir festival düzenledi. Martı CEO’su Oğuz Alper Öktem’in sahneye çıkıp yaptığı konuşma ve sergilediği tavırlar ise festivalin siyaset mitingine benzetilmesine neden oldu.
Öktem’in “Kendilerine biz taksi lobiyiz diyen birtakım şahıslar burayı görsün. Siz taksi lobisiyseniz, biz de çevreci ulaşım lobisiyiz” sözleri üzerine pek çok kişi festivali “Martı Mitingi” olarak nitelendirdi.
Hadise, Arem Özgüç & Arman Aydın, Kafalar ve Kör Nokta’nın performanslarını sergilediği Martı Festival’de, Martı kullanıcılarına çok sayıda hediye dağıtıldı.
Türkiye’den 2 iş Cannes Lions kısa listelerine kaldı!
Bu yıl 70’inci kez düzenlenen Uluslararası Yaratıcılık Festivali Cannes Lions’ın kısa listeleri belli olmaya devam ediyor. Şu ana kadar açıklanan listelerde Türkiye’den iki yaratıcı iş yer aldı.
BirGün Gazetesi ve TBWA\İstanbul’un Türkiye’de her geçen gün artan şüpheli kadın ölümlerine dikkat çektiği “#BirTerslikYokMu?” açıkhava kampanyası “Media” kategorisinde, Wunderman Thopmson Türkiye imzalı “Is That Heinz?” kampanyası ise “PR”, “Creative B2B” ve “Brand Experience & Activation” kategorilerinde kısa listeye kaldı.
Varoluşsal sorgulamaların yanıtı Google’da aranıyor…
ABD merkezli dijital pazarlama ajansı Digital Third Coast tarafından yürütülen bir araştırmaya göre internet kullanıcılarının yarısından fazlası (yüzde 55) Google’a günde en az 10 soru sorduğunu söylüyor. İşin ilginç tarafı ise bu soruların önemli bir kısmının insanın kendine ve dünyaya dair anlam arayışı etrafında şekilleniyor olması… Haberin devamını okumak için TIKLAYIN.