İşveren yetenek avında: En çok hangi okul ve bölümden mezun olanlar tercih ediliyor?
Kariyer.net’in son 3 yıldır düzenli olarak yayınladığı “İşverenin Tercihi” analizinin sonuncusu açıklandı. Hangi üniversitelerden ve hangi bölümlerden mezun olanların daha kolay iş bulabildiğine dair veriler sunan analize göre işverenin favorisi Galatasaray Üniversitesi mezunları...
İşveren Galatasaray Üniversitesinden mezun olan yeteneklerin peşinde
Verilere göre; işveren en çok Galatasaray Üniversitesi mezunlarını tercih ediyor. Galatasaray Üniversitesi’ni; Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman üniversiteleri takip ediyor. Son iki yıldır yükselişte olan Türk Alman Üniversitesi bu yıl işverenin en çok tercih ettiği ilk 5 sıralamasına girmeyi başarıyor.
Mezunları en hızlı işe giren 10 üniversite arasında yer alan diğer üniversiteler ise şu şekilde sıralanıyor: İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi.
Matematik Mühendisliği mezunlarına ilgi yoğun
Analize göre; işveren en çok Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olan adaylara ilgi gösteriyor. Listede İşletme Mühendisliği ikinci sırada yer alırken onu Almanca İşletme, İspanyol Dili ve Edebiyatı ve İletişim bölümü takip ediyor. Listenin ilk sıralarında yer alan bölümlerin, daha az mezun veren, daha az üniversitede bulunan bölümler olması dikkat çekici.
Matematik ve İşletme Mühendisliği bölümlerinin yükselişinde İTÜ ön plana çıkarken, Almanca İşletme bölümünde en yüksek oranı Marmara Üniversitesi yakalıyor.
İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünün geçtiğimiz yıl kazandığı popülariteyi artırdığı görülüyor. Top 10 bölüm arasında yer alan diğer bölümler ise şöyle sıralanıyor; Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mütercim Tercümanlık (Çince), Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri.
Bilişim, yazılım ve hizmet sektörü cezbediyor
En hızlı işe giren 10 bölümün mezunlarının işe başladığı alanlar incelendiğinde bilişim, yazılım ve hizmet sektörleri ön plana çıkıyor. Bölüm özelinde incelediğinde ise Matematik Mühendisliği mezunlarının en çok bilişim, fintech ve yazılım sektörlerinde; İşletme Mühendisliği mezunlarının ise fintech, hizmet ve bilişim sektörlerinde işe başladığı görülüyor.
Bilgisayar Mühendisliği mezunlarına ilgi gösteren sektörler bilişim ve yazılım sektörleri olurken; bu bölüm mezunları üretim-imalat ve Ar-Ge pozisyonlarında tercih ediliyor. Söz konusu pozisyonlar için aynı zamanda Makine Mühendisliği, İmalat Mühendisliği mezunlarının da revaçta olduğu kaydediliyor.
Yeni medya rüzgarı
Yeni Medya, Genetik/Biyomühendislik ve Almanca Öğretmenliği bölümleri son 3 yılda yükselen bölümler listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Malzeme Bilimi Mühendisliği, Aktüerya Bilimleri, Kore Dili ve Edebiyatı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümleri de işveren tarafından tercih edilme oranlarıyla dikkat çekiyor.
Yeni Medya bölümü mezunları; medya, tekstil, bilişim sektörlerinde ilgi görürken, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü mezunları ise otomotiv ve savunma sanayii sektörlerinde istihdam ediliyor.
Dil bölümleri en çok eğitim, turizm ve tekstil sektörlerinde tercih ediliyor
Dil bölümleri incelendiğinde; son yıllarda en çok rağbet gören dil bölümleri Alman Dili Edebiyatı ve Fransız Dili Edebiyatı oluyor.
İşveren tarafından en çok tercih edilen dil bölümleri ise şöyle sıralanıyor; İspanyol Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Çince, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Almanca ve Mütercim-Tercümanlık Rusça…
İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları en çok eğitim, turizm ve tekstil sektörlerinde; Çince tercümanlık bölümü mezunları eğitim, yapı ve bilişim sektörlerinde, İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları ise eğitim, tekstil, turizm ve sağlık sektörlerinde işe başlıyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
Türkiye’de eğitim veren 4 yıllık lisans bölümlerini kapsayan analiz, 486 bin işverenin Kariyer.net üzerinden yaptığı 232 milyon işe alım hareketi incelenerek gerçekleştirildi. Alanında uzman bir Danışma Kurulu rehberliğinde hazırlanan İşverenlerin Tercihi analizinde, mezuniyetinin üzerinden iki yıl geçen adaylar çalışma kapsamına dahil edildi.
Y ve Z kuşağının tavrı net: Tam zamanlı ofisten çalışmak tarih olacak!
Deloitte’un gerçekleştirdiği 2023 Y ve Z Kuşağı Araştırması, son üç yılda küresel ölçekte yaşanan değişimlerin kuşakların yaşamlarını ve görüşlerini nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor… 44 ülkede 22 binden fazla Y ve Z kuşağı çalışanıyla gerçekleştirilen araştırma, iş hayatında çalışan çoğunluğunu oluşturan Y ve Z kuşaklarının pandemi döneminde bozulan iş/yaşam dengesini yeniden kurduğunu gösteriyor. İhtiyaçlara ve beklentilere göre kurulan bu denge mesaiyle ilgili kuralları yeniden yazıyor.