Reklamcılar Platformu Taban Ücret Politikası Raporu’nu yayınladı: Kim ne kadar maaş almalı?
Geçtiğimiz yıl Kasım ayında kurulan Reklamcılar Platformu, “Taban Ücret Politikası Raporu”nu yayınladı. Nitelikli iş gücü olarak kabul edilen ve sayıları 5 bini dahi bulmayan reklam çalışanlarının emeklerinin karşılığını “asgari seviyede dahi” alamadıklarını dile getiren Reklamcılar Platformu, “Reklam emekçilerinin taleplerine destek olmayı ve sektörde insani bir çalışma ortamının oluşturulmasını öncelikli konumuz olarak görüyoruz” diyor…
Reklam ajanslarının ve reklam çalışanlarının, tarihinin en zorlu dönemini yaşadığını ifade eden Reklamcılar Platformu, son 10 yıldır, reklam bütçelerinin, Türkiye ekonomisindeki maddi payı büyürken; (2022 yılında Türkiye’deki reklam yatırımları rekor bir artışla 63,89 milyar TL’ye ulaşmıştır) reklam ajanslarının fiyatlandırmalarda, reklam çalışanlarının ise maaşlarında söz konusu artış oranlarının çok gerisinde kaldığını vurguluyor.
Platformun yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:
“Türkiye ekonomisinin yaratıcı gücü olan reklam ajansları ve yegâne varlığı reklam çalışanları, tarihinin en zorlu dönemini yaşıyor. Son 10 yıldır, reklam bütçelerinin, Türkiye ekonomisindeki maddi payı büyürken; (2022 yılında Türkiye’deki reklam yatırımları rekor bir artışla 63,89 milyar TL’ye ulaşmıştır) mecra, medya, yapım gibi unsurların fiyatlamaları da büyük oranda artmıştır.
Öte yandan, reklam ajansları fiyatlandırmalarında, reklam çalışanları ise maaşlarında söz konusu artış oranlarının çok gerisinde kalmıştır. Bu durum, ajansların gelirlerinin hızla düşmesine ve çalışanların ise yüksek enflasyon altında her geçen gün daha da zorlanmasına neden olmaktadır.
Nitelikli iş gücü olarak kabul edilen ve sayıları 5.000’i dahi bulmayan reklam çalışanları, emeklerinin karşılığını Asgari Seviye’de dahi alamadıkları gerçeği ile karşı karşıyadır.
İşte tam da bu gerçekler nedeniyle reklam emekçileri, aylarca süren çalışmaların ardından, tarihinde ilk kez taban ücret taleplerini açıklıyor.
Bu rapor, tüm reklam sektörüne ve reklam verenlere açık çağrıdır!
Reklam emekçileri, Türkiye ekonomisinin can damarı olup, yaratıcılık ve inovasyonun öncüleridir.
Reklamcılar Platformu olarak, reklam emekçilerinin taleplerine destek olmayı ve sektörde insani bir çalışma ortamının oluşturulmasını öncelikli konumuz olarak görüyoruz.
Reklam emekçilerinin taleplerinin karşılanması; Türkiye ekonomisinin krizden çıkma sürecinde sürdürülebilir bir şekilde büyümesine de önemli katkı sağlayacaktır.”
İşte Reklamcılar Platformu’nun “Kıdemlere göre belirlenen taban ücret sınırı”
Mesleğe ilk adımını atmış, yeni mezun bir reklam çalışanın başlangıç ücreti en az, açlık ve yoksulluk sınırı aritmetik ortalaması 22.080,50 TL olmalıdır.
1. seviye çalışan için başlangıç ücreti en az 27.934,25 TL olmalı (Jr. Reklam Yazarı, Jr. Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Temsilcisi, Jr. Yapımcı, Jr. Stratejist vb.)
2. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 1. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 25 fazlası; en az 34.917,8125 TL olmalı (Reklam Yazarı, Sanat Yönetmeni, Müşteri İlişkileri Süpervizörü, Yapımcı, Stratejist vb.)
3. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 2. seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 20 fazlası; en az 41.901,375 TL olmalı (Yaratıcı Grup Başkanı, Social Media Direktörü, Müşteri İlişkileri Direktörü, Sr. Yapımcı, Strateji Direktörü vb.)
4. seviye çalışan için başlangıç ücreti, 3.seviye çalışan için belirlenen başlangıç ücretinin yüzde 40 fazlası; en az 58.661,925 TL olmalı (Kretif Direktör, Head Of Production, Müşteri İlişkileri Grup Direktörü, Grup Strateji Direktörü, Chief Digital Ocer, Design Director vb.)
Freelance Çalışan: Ajanslarla dönemsel ya da uzun vadeli Freelance çalışanlar, en az, kıdemlerine denk gelen seviyedeki aylık taban ücret üzerinden anlaşma sağlamalı. Ödeme konusunda şartları standarda oturtmak adına, anlaşılan tutarın yüzde 50’sini peşin, kalan tutarı 15 gün vade ile almalı. Ayrıca ajans ile anlaşma yaparken, çalıştıkları süre kadar sigortalanma haklarının olduğunu hatırlatmalıdırlar.