Milli takımın sporcu bankası: VakıfBank Spor Kulübü
Önce 2020 Tokyo Olimpiyatları ardından da 2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda gösterdiği başarılarla adeta tüm ülkenin en büyük mutluluk sebebi olan Filenin Sultanları geçtiğimiz hafta bir kez daha sahneye çıktı ve yüzümüze bu kez “altın” bir gülümseme kondurdu. Onlarca yıla yayılmış istikrarlı bir hayal istikrarlı başarıyı da beraberinde getirdi. FIVB Milletler Ligi’nde şampiyonluğa ulaşan A Milli Kadın Voleybol Takımı aynı zamanda Türk voleybol tarihinde ilk defa ülkeler sıralamasında birinci sıraya yükselme başarısını gösterdiler. Benzerine başka hiçbir takım sporunda sahip olmadığımız bu eşsiz başarının ardında elbette kıymetli pek çok paydaş bulunuyor. O paydaşlardan biri de A Milli Kadın Voleybol Takımı için sporcu bankası görevini üstlenen VakıfBank Spor Kulübü…
14 kişilik A Milli Takım kadrosuna VakıfBank Spor Kulübü Zehra Güneş, Cansu Özbay, Ayça Aykaç, Kübra Akman ve Derya Cebecioğlu ile birlikte tam 5 oyuncusunu gönderdi. Öte yandan geçtiğimiz sezonu Gorgonzola Novara’da tamamlayan ve takımın en ikonik isimlerinden Ebrar Karakurt’un da kulübün alt yapısından yetiştiğini düşününce VakıfBank Spor Kulübü’nün katkısı bir adım daha öteye taşınıyor.
A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın başarısının yıllara yayılmış istikrarlı bir hayalin sonucu olduğundan bahsetmiştim. Bir başka deyimle yetenekli bir jenarasyonun tesadüfi başarısı değil çekirdekten büyütülen yeteneklerin ve onlara yol gösterenlerin eseri. Bu hayali paylaşan ve yetenekleri büyütenlerin başında gelenlerden birisi de VakıfBank Spor Kulübü. Altyapısından yetişmiş Zehra Güneş’in son turnuvada “en iyi orta oyuncusu” seçilmiş olması da hayallerine takılmış en güzel taçlardan. Peki VakıfBank Spor Kulübü nasıl bir yol izliyor altyapılarda?
Yüzden fazla milli sporcu VakıfBank Spor Kulübü tedrisatından geçti!
- 30 yıldır faaliyetlerini sürdüren VakıfBank altyapısından şu ana kadar yüzden fazla milli sporcu yetiştirmesinin yanı sıra yüzlerce voleybolcuyu da Türk sporuna kazandırdı.
- VakıfBank altyapısındaki genç sporcuların eğitimleri ile de ilgileniyor. Kulüp, oyuncuların nitelikli eğitim alabilmeleri için önemli özel okullarla iş birliği yapıyor.
- İki sezon önce tüm alt yaş gruplarında şampiyon olan VakıfBank (genç, yıldız, küçük, mini) geride bıraktığımız sezonda da yıldızlar ve midiler kategorisinde şampiyon olurken; gençlerde 3., küçüklerde 2. oldu.
- VakıfBank’ın 2022-2023 sezonunda Avrupa şampiyonu olan kadrosunda altyapıdan yetişen 5 oyuncu kendisine yer buldu (Ayça Aykaç, Buket Gülübay, Derya Cebecioğlu, Aleksia Karutasu, Zehra Güneş).
- VakıfBank alt yaş milli takımlarına en çok sporcu gönderen takım konumunda.
- Bu yaz U17 Balkan Şampiyonası’nda ikinci olan ve şu anda U17 Avrupa Şampiyonası’nda milli takımımıza 5 isimle en çok oyuncu gönderen takım konumunda (Aylin Uysalcan, Ceyda Kuyan, Ceylin Kuyan, Güz Özerol, Begüm Kaçmaz).
- Bu yaz U19 Balkan Şampiyonası’nda ikinci olan ve Dünya Şampiyonası’nda mücadele edecek 19 Yaş Altı Milli Takımımıza 4 sporcuyla en çok oyuncu gönderen takım (Bilge Paşa, Nisan Eroğuz, İlayda Naz Gergef, Liza Safronova).
Altyapının yetenek havuzunu VakıfBank Voleybol Okulları dolduruyor
VakıfBank Spor Kulübü’nün genç yeteneklerle buluştuğu ve onların gelişiminde değer yarattığı tek nokta altyapıları da değil üstelik. Kulübün İstanbul (Bağlarbaşı, Beylükdüzü, Kartal), Ankara (Batıkent, Yaşamkent), İzmir (Konak ve Ulukent), Bursa (Nilüfer ve Özlüce) ve Bosna Hersek’te (Saraybosna) yer almak üzere toplam 10 spor okulu bulunuyor.
VakıfBank Voleybol Okulları’nda sporcu adayları, alanında uzman ve tecrübeli antrenörlerden eğitim alma imkanına sahip oluyor. Her sezon belirli yaş gruplarında kız çocuklarının kabul edildiği Voleybol Okulları’nda temel voleybol eğitimi alan sporcu adayları arasından yeterli görülenler ise VakıfBank altyapı takımlarına dahil ediliyor.
Öte yandan VakıfBank, Aralık 2018’de Bosna Hersek’in Saraybosna şehrinde açtığı VakıfBank Voleybol Okulu’yla ”Avrupa’da ilk voleybol okulu açan kulüp” oldu. Bosna Hersek’te bulunan VakıfBank Voleybol Okulu’nda yaş ve boy kriterlerine uygun olarak seçilen 65 Bosnalı kız çocuğu burslu olarak voleybol oynuyor. Ayrıca öne çıkan yetenekli sporcu adayları da İstanbul’a getirilerek VakıfBank altyapısına dahil ediliyor. Vakıfbank yetenekleri Türk voleyboluna kazandırmakla kalmıyor eğitim masraflarını da üstleniyor.
Duvarında “Avrupa ve Dünya şampiyonu voleybolcular burada yetişiyor” yazan bir spor okulunda hayallerinize kim sınır koyabilir ki?
Spor Sarayı
Temeli Haziran 2015’te atılan VakıfBank Spor Sarayı, 2016-2017 sezonundan itibaren VakıfBank’ın ulusal ve uluslararası maçlarına ev sahipliği yapıyor. VakıfBank, Türkiye’nin en modern spor tesislerinden biri ve dünyadaki örneklerinin de bir adım önünde olan VakıfBank Spor Sarayı’nı kendi kaynakları ile inşa etmiş olmasının yanı sıra yüzlerce sporcu ve spor okulu öğrencisine antrenman imkanı sunmasıyla da fark yaratıyor.
Uluslararası kupalara ambargo koyan “Kupa Avcısı”
Böylesine büyük bir mücadelenin başarılarla taçlanmış olmasının şaşırılacak bir tarafı yok. Ancak alt alta yazmaya başladığınızda inanın dile de kaleme de kolay değil…
- 2011 yılında CEV Şampiyonlar Ligi’ni kazanan ”İlk Türk Takımı” olan VakıfBank Spor Kulübü, kazandığı 4 FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası, 6 CEV Şampiyonlar Ligi, 1 CEV Challenge Cup ve 1 CEV Top Teams kupasıyla ”Türkiye’nin uluslararası alanda en çok kupa kazanan takımı” konumunda yer alıyor.
- 2011, 2013, 2017 ve 2018 ve 2022 yıllarında Şampiyonlar Ligi’ni namağlup olarak kazanırken sarı-siyahlılar, Şampiyonlar Ligi’nde son 10 yılın tamamında kürsüde yer aldı.
- VakıfBank, Kadınlar FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası’nda ise 2013, 2017, 2018 ve 2021 yıllarında namağlup şampiyon olarak, “Tüm dünyada kupayı en çok kazanan takım” konumunda yer alıyor.
- İlk olarak 23 Ekim 2012’den 22 Ocak 2014’e kadar oynadığı 73 resmi maçın tamamını kazanarak ”Üst üste en çok resmi maç kazanan voleybol takımı” olarak Guinness Dünya Rekorları‘na girdi.
- 2020 yılında ise kazandığı üç FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası şampiyonluğuyla ”Kupayı En Çok Kazanan Takım” unvanıyla ikinci kez rekor kırdı.
- 2013 yılında beş kupayı da (FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası, CEV Şampiyonlar Ligi, Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Türkiye Şampiyonlar Kupası) namağlup kazanarak ”Kupa Avcısı” unvanını aldı.
- VakıfBank, 2017-2018 sezonunda da dört kupayı (CEV Şampiyonlar Ligi, Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Türkiye Şampiyonlar Kupası) kazanarak 4’te 4 yaptı.
- VakıfBank, 2021-2022 sezonunda beş kupayı da (FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası, CEV Şampiyonlar Ligi, Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Türkiye Şampiyonlar Kupası) kazanarak 5 kupalı efsane sezonunu tamamladı.
VakıfBank Spor Kulübü’nün başarıları ve kupaları göz kamaştırırken belki de üzerinde daha da fazla durmamız gereken nokta bu toprakların kız çocuklarına hayal kurma imkanı veriyor olmasıdır. Hatay Voleybol Kulübü oyuncusu 14 yaşındaki Ceren Topal’ın en büyük hayali “Zehra Güneş gibi bir voleybolcu” olmaktı. Zehra Güneş altın madalyasını 6 Şubat günü büyük felakette hayatını kaybeden Ceren’e armağan ederken bizlere bir hayale sahip çıkmanın büyüklüğünü bir kez daha göstermişti.
Bu coğrafyanın çocuklarına sınırı olmayan hayaller kurdurtabilmek dileğiyle…