Disney Plus’tan açıklama: Yurt dışından tepkiler var ancak kesin bir karar verilmedi
Disney Plus, “Atatürk” adlı diziyi yayınlamayacağını açıkladıktan sonra 60 bine yakın kişi sosyal medyada #disneyiiptalet hashtagi altında buluşmuştu. Bunun üzerine RTÜK harekete geçerek Disney Plus hakkında inceleme kararı almıştı. Ancak Disney Plus Türkiye yetkilisinin Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e yaptığı açıklamaya göre olay Atatürk’ü görmek istemeyen kesimlerin yarattığı bir spekülasyondan ibaret.
Disney Plus Türkiye yetkilisi olayın Türkiye’deki yankıları üzerine Disney globale rapor hazırladıklarını belirterek, “Bizler aldığımız çağrılar neticesinde dosya oluşturup yurt dışındaki ekibe raporluyoruz. Aslında sosyal medyadaki spekülatif bir olaydan ibaret. Bir algı yaratıldı… Atatürk’ü görmek istemeyen kesimler var. Bu, onların başlatmış olduğu bir kampanya. Bizlere olumlu ya da olumsuz herhangi bir bilgi henüz verilmedi” açıklamasında bulundu.
Yetkili bunun global bir tartışma olduğunu belirterek devam etti; “Yurt dışında yayınlanmasını istemeyenler var. Global içerik olduğu için ülkelerden alınan geri bildirimler önemli. Tepkiler ne kadar fazla olursa o kadar göz önünde oluyor. Türkiye tarafından yerel raporlamamızı yapıyoruz. Açıklama yapılmamasının sebebi, halen inceleme yapılması. Bu tepkiler inceleniyor. Yurt dışı tarafı olarak belli bir plan yaptıklarını düşünüyoruz ama durumu değerlendirme süreci var.”
Yetkili ayrıca Disney global’den kesin bir karar açıklanmadığının altını çizdi; “Bundan birkaç ay önce bazı yerli içerikler kaldırılmıştı. Sadece global içerikler kalmıştı. O dönem de yine ‘Atatürk’ ile ilgili sosyal medyada bazı paylaşımlar yapılmıştı. O zaman bir dosya oluşturup yurt dışındaki birime raporluyorduk. Şimdi de benzer bir durum oldu. Yine dosya oluşturuyoruz. Kaldırılacak ya da kesinlikle yayınlanacak diye bir bildirim yapılmadı. Muhtemelen bir iki gün içinde duyuru yapacağız.”
Yetkili bu vesileyle, “Disney Türkiye’den çekilecek” iddialarının gerçek olmadığını da belirtti.