Kadınlar indirim marketlerini yakın takibe aldı
Enflasyonist ortamın tüm kategorilerde satın alma tercihlerini ve tasarruf alışkanlıklarını değiştirmesi sürpriz değil elbette… Ancak söz konusu mutfak alışverişi olduğunda enflasyonun etkisi daha da artıyor, sofraların tadı kaçıyor… Kemerler sıkıldıkça öğün sayısı da yemeğin tabaklardaki hacmi de sofraların rengi de değişiyor… Tüm bu değişimin net bir fotoğrafını çekiyor Marketing Türkiye adına YouGov’un gerçekleştirdiği “Enflasyonun Mutfak Alışverişine Etkileri” araştırması. Çalışmanın sonuçları özellikle kadınların fiyatları karşılaştırarak en ucuzu bulmaya ayırdığı eforun arttığını alışveriş listelerinin private label ürünlerinin hakimiyetine girdiğini gösteriyor.
Kadınlar indirim avında
Araştırma kapsamında “Son zamanlarda yaşanan enflasyonun etkilerini düşündüğünüzde mutfak alışveriş alışkanlıklarınızda neler değişti?” diye sorulduğunda her 10 kişiden 9’u “Daha uygun fiyatlı ürünleri ve marketleri tercih etmeye başladım” diyor. Bu eğilimin kadınlarda (yüzde 89) erkeklere (yüze 82) oranla daha fazla olduğu dikkat çekiyor. Yüzde 83’lük bir kitle “Daha çok kampanya ve indirimleri takip etmeye başladım” derken, yüzde 79’u “Mutfak alışverişine ayırdığım bütçe arttı”, “Et tüketimim azaldı” ve “Alışverişe çıkmadan önce fiyat araştırması yapıyorum” ifadelerini kullanıyor. Yine kadın tüketiciler (yüzde 87) erkeklere oranla (yüzde 78) daha fazla kampanya ve indirim takip ettiklerini belirtiyor. Fiyat araştırması alışkanlığının da kadınlar (yüzde 83) tarafından daha çok benimsendiği verilere yansıyor.
Etten topyekün vazgeçtiler
Enflasyondan ne kadar etkilenirse etkilesin alışveriş listesindeki yerini terk etmeyen gıda grupları var ancak; kemerler sıkılırken listeden çıkarmak zorunda kalınan gıda grupları da mevcut. Bu grubun başını yüzde 62 ile “balık ve deniz ürünleri” çekerken hemen ardından dondurulmuş burger köftesi, cızbız köfte gibi ürünlerden oluşan “pratik kırmızı et grubu” (yüzde 60) ve “kırmızı et grubu” (yüzde 55) geliyor. Kadınların erkeklere oranla pratik piliç grubu ve dondurulmuş gıdalardan daha fazla feragat ettiği de dikkat çekiyor.
Araştırmanın metodolojisi:
Marketing Türkiye için YouGov’un gerçekleştirdiği “Enflasyonun Mutfak Alışverişine Etkileri” araştırmasına 500 kişi katıldı. Araştırma 7-15 Haziran tarihleri arasında YouGov’un 330.000+ kişilik Türkiye panelinde C.A.W.I. yöntemiyle gerçekleştirildi.
Dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası: Perakende Medya
İletişim ve pazarlama sektörünün oyuncuları son iki yıldır perakende medyanın sesinin yükselişine tanıklık ediyor. Dijital pazarlamanın 3. büyük dalgası olarak kabul edilen “perakende medya” markalara hedef kitlelerinin karşısına “doğru yerde, doğru zamanda” çıkma fırsatı sunuyor. Perakendenin en güçlü kası “data”yı medya araçlarında kullanmasıyla yükselen bu trendi mercek altına alırken alanın güçlü aktörlerinin içgörülerine kulak verdik…