Marketing Türkiye’den tarihi adım…
Bizim dergi Türkiye’de iletişim tarihine geçecek bir iş yapmış. “Kuzguna yavrusu şahin görünür” misali, olayın subjektif yanı olabilir tabii ki. Ancak, ülkemiz insanının en önemli değerlerinden biri olan Atatürk konusu iletişim boyutunda ancak bu kadar derinlikli ve etkili bir şekilde ele alınabilirdi.
“Cumhuriyet Değerlerini Taşıyan Markalar”ı tespit etmek için iki aşamalı bir araştırma tasarlanmış ve Marketing Türkiye için Pulside Research tarafından yürütülmüş. Öncelikle “Cumhuriyet Değerleri” bir kavram olarak ortaya konulmuş ve toplumdaki yansımaları tespit edilmiş. Ardından da bu değerleri hangi markaların taşıdığı sorulmuş.
Çeşitli süreçlerden sonra 11 değerde mutabık kalınmış: İnsana Yatırım, Yenilikçilik, Özgürlük, Bağımsızlığa Katkı, Geleceği Yakalama/İlericilik, Özgün Olma, Eşitlikçilik/Fırsat Eşitliyi, Umut, Kurumsallık, Dayanışma, Devrimcilik…
Bildiğim kadarıyla ülkemizdeki şirketler bu kavramlarla ne kadar yakın olduklarıyla ilgili değerlendiriliyorlar. Yani bir sıralamadan çok, “uyumlanma” araştırılmış.
Ayrıntısı dergide uzun uzun anlatılacaktır. Ben şahsen şimdiden heyecanla sonuçların açıklanacağı Ekim ayındaki “Cumhuriyet Balosu”na hazırlanıyorum.
“Şahsi Mesele”
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılını kutladığımız 2023’e deprem felaketiyle başladık. Gerek devlet gerekse de marka ve vakıflar çeşitli desteklerle bölgenin yeniden inşa ve ihyası çalışmalarını hâlâ yürütüyorlar.
Puma da “Şahsi meselemiz” diyerek Trendyol Süper Lig ekiplerinden Atakaş Hatayspor’un 2023-2024 sezonu resmî forma sponsoru olduğunu duyurmuş.
Firma, “Şahsi meselemiz” sloganını kullanmalarını Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü sözüne bağlıyor: “Hatay benim şahsi meselemdir.” Marka “özel forma” da tasarlamış; siyah renkte hazırlanan, ensesine ise “küllerinden yeniden doğuşun” sembolü Anka kuşu iliştirilmiş. Özel formanın satışlarından elde edilecek tüm kârın, takımın tesis ve oyun alanlarının yeniden inşa edilmesi için kullanılacağı açıklanmış.
Türkiye’den binlerce kilometre uzaklıktaki Almanya’nın spor giyim markası olan Puma, Hatay’da yürüttüğü bu sponsorluk çalışmasında önemli bir iletişim kuralını dikkate almış: Hedef kitlenin kültür ve değerleriyle uyumlu olmak… Yalnızca Hatay’ın ve etkilenen 11 ilin değil, tüm Türkiye’nin acısı olan “yüzyılın afeti”ne gösterilen bu duyarlılık ve yeniden inşa sürecine sunulan katkı, Puma’nın algılamasına ve itibarına olumlu yansıyacaktır.
Kozmetik müşterisi ambalaja meraklı…
Birçok marka ve yüz binlerce ürünle cirosunu her gün artıran kozmetik sektöründe öne çıkmanın yollarından biri; sürdürebilirlik ve tasarım yatırımları olduğu iddia edilmiş. Tasarist adlı ajansın Yaratıcı Direktörü Musa Çelik şöyle demiş: “Tüketiciye ürünle ilgili en doğru mesaj ambalaj yoluyla aktarılıyor… O sebeple kozmetik malzemelerin ambalajı, ürünün güzelliğini daha da öne çıkaracak ve en önemlisi tüketicinin göz zevkine hitap edecek şekilde tasarlanmalı.”
Sektörün atıkları konusunda bilinci artan tüketici, tercihini, çevre dostu ürün ve ambalajdan yana kullanıyormuş. Öte yandan sürdürülebilir malzemelerle üretilen ürün ve ambalajlar daha güvenilir bulunuyormuş.
“Sıkışıp Kalmayın”
EasyJet “Get Out There” kampanyası kapsamındaki yeni reklam filmini yayınlamış. Reklamda; ünlü sanat eserlerindeki Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, Rodin’in Düşünen Adam’ı gibi sanat ikonları yüzyıllarca “sıkıştıkları” yerden çıkıp özgürlüklerine kavuşuyor ve seyahatin tadını çıkarıyorlar.
Kampanya filmiyle; “sıkışıp kalma” hissini işlemek istediklerini belirten reklamın Kreatif Direktörü David Masterman, ikonları birer “seyahat influencer” ına dönüştürdüklerini açıklamış. Özellikle pandemide hepimiz seyahat edemeden iki yıl evlerimizde kaldık. “Kapanma” döneminde hepimizin tecrübe ettiği sıkışmışlık hissi reklamda başarılı şekilde işlenmiş. Şimdi Easy- Jet’e düşen, buradaki yaratıcı fikirde sıkışıp kalmamak, kampanyayı çeşitli PR etkinlikleriyle çoklaştırarak toplum üzerindeki etkiyi katlamak olmalı…
Halkımız “Cumhuriyet Değerlerini Taşıyan Markalar”ı belirliyor