Sofralar kuruldu, kalkın Gaziantep’e gidiyoruz!
Geçtiğimiz hafta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den 16-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan GastroAntep Kültür Yolu Festivali’ne ilişkin bilgi paylaşımı yapmak üzere bir davet alıyorum.
2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na Türkiye’den gastronomi alanında listeye girmiş tek şehir Gaziantep…
Güçleri birleştirme ve aynı hedefe ilerleme konusunda sanırım hepimizin Fatma Şahin’den öğrenecek çok şeyi var.
Bu kez de öyle oluyor. Kentin ekonomisini yöneten Ticaret Sanayi ve Esnaf Odaları Başkanları, milletvekilleri ve de kanaat önderlerinin yanı sıra Gaziantep’e yeni atanan Vali Kemal Çeber ve has Gaziantepli, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi ile salona giriyor. Bu giriş bile Gaziantep’in efsaneleşmiş birlikteliğini gösteriyor.
Başkan Fatma Şahin’in de söylediği gibi Gaziantep ekonomisi bir birlikte iş yapma modeli.
Mutfağıyla anılan tek kent de Antep. Antep mutfağı dünya literatürüne geçerken Antepliler lezzetle buluşmalarına sofra değil medeniyet diyor.
Bir de güzel hikayesi var Başkan’ın, “Başka şehirlerde yapılan antik kazılarda pek çok sanat eseri ve paralar çıkarken bizim kazılarımızda çorba kaseleriyle ziyafetlerin resmedildiği görüntüler çıkıyor. Demek ki Antepliler kentin varoluşundan bu yana yiyor içiyor ve halay çekiyor…” Sunumunda İbn-i Haldun’un, “Doğduğunuz coğrafya kaderinizdir” söylemine vurgu yapan Fatma Şahin bu ünlü sözü Gazianteplilerin başardıklarıyla özdeştirerek “Doğduğunuz coğrafya karakterinizdir” diyor, bütünüyle katılıyorum.
Kültür ve sanatla hemhal olan dirençli toplum olmak
Şehir kültür ve sanat surlarıyla çevrildiğinde medeniyet var olur. Medeniyet var olduğunda dirençli toplumlar ortaya çıkar.
Dirençli bir toplum olmak için dört parametreyi tekrarlayalım: Ekonomi, toplum, yönetim ve çevre koşulları…
Bütün bu saydıklarımızın Gaziantep’te olduğunu zaten biliyoruz. Depremden hemen sonra hemen toparlanmaları da dirençli toplum tanımına uygulamalarından.
Geçtiğimiz hafta Nurdağı’na da gittik. Binalar yıkılmış yakılmasına ama yerine yenileri yapılıyor. Herkes konteynır kentlerde şikâyet etmeden yaşıyor.
Peki, Gaziantep ekonomisi geldiği yerden memnun mu?
En çok ihracat yapan sanayi şehirlerimiz arasında yer alan Gaziantep’in çok gelişmiş bir esnaf ticaret yapısı var. Ancak bunlar bugünün koşullarında kenti taşıyor. Peki teknolojiyle şekillenen dünya ekonomisinde Gaziantep’in yeri neresi?
Başkan Şahin yeni hedefleri de belirlediği geleceğe ilişkin vizyonunu paylaşıyor, “Gaziantep’te sanayileştik ancak yüksek teknolojiyle üretim yapan fabrikalarımızın sayısı yeterli değil. Ayrıca yüksek teknoloji üreten sanayiye de henüz ulaşamadık.
Öncelikli planlarımızda yüksek teknolojiyi her alanda üretimimizde var etmek ve gençlerimizi de bu alanda üretmeye yönlendirmek var.
Teknofest Gaziantep’i Ankara’dan hemen sonra yapmak istiyoruz. Talebimizi oluşturduk.
Cumhuriyetimizin 100. yılında kentimizde yeni 100 okul yapma hedefi koymuştuk. An itibariyle bu sayı 139 okula çıktı.”
Turizm kentin vazgeçilmezi
Şehre en çok gelir getiren sektörlerinden bir tanesi Turizm.
Herkes bir tanesini ararken Gaziantep sınırları içinde beş antik kent bulunuyor.
Dünyada en eski yerleşim yeri sıralamasında Gaziantep dokuzuncu sırada.
Coğrafi işaretli ürünlere gelirsek ülkelerin bir tane coğrafi işareti varken Gaziantep’te altı tane coğrafi işarete sahip ürün var.
Gaziantep bahşedilmiş varlığıyla konuklarını birbirinden cazip içeriklerin dünyaca ünlü şefler tarafından anlatılacak 16-24 Eylül tarihlerinde yapılacak olan Gasto Antep Kültür Yolu Festivali’ne bekliyor. Haydi kalkın hep birlikte Gaziantep’e gidelim!
Dikkat, depremde ilk yıkılan binalar su izolasyonu yapılmayanlar!
Sıra dışı deneyimin sıra dışı yolcuları
“5 harf, 2 heceden oluşan kelimeyi dünyada herkes öğrenecek!”